Nyheder

Vanens Magt – Ny programserie på DR1

vanens magt DR1
Foto: Anders Ågård

I fire helt nye programmer på DR1 undersøger livsstilsekspert Anne Glad om en ny videnskabelig metode med små umærkelige puf kan ændre vores adfærd uden at vi opdager det. ’Vanens Magt’ får premiere på onsdag kl. 20.30 på DR1.  

Vi ved alle, at skraldet skal i skraldespanden. Men det er bare ikke altid, det ender der alligevel. Men det kan en ny videnskabelig metode måske ændre på. ’Nudging’ kan beskrives som at give et kærligt skub i den rigtige retning, og i fire helt nye programmer på DR1 undersøger livsstilsekspert Anne Glad om hun med denne nye videnskabelige metode kan ændre vores adfærd uden at vi opdager det, og uden at det koster os noget.

Kærlige puf, sunde vaner og rigtige valg

’Vanens Magt’ får premiere på DR1 på onsdag 12. november kl. 20.30, og i det første program sætter Anne gang i tre eksperimenter med ’nudging’ på Danskernes største forsamlingssted; Hovedbanegården i København. For her viser det sig, at vi brugerne smider med cigaretter og tisser så der i den grad er behov for at blive puffet i en bedre retning – og det er det nudging handler om.

Til at hjælpe sig har hun en af Danmarks førende nudgingeksperter – Sille Krukow – der har mange års erfaring med, at Nudging kan spare os penge, gøre os sundere og skåne miljøet – alt sammen helt uden tvang, men med små umærkelige puf.

Anne Glad tester om et par gule striber klisterbånd og nye typer askebæger kan fjerne skod, og et specialopfundet pissoir kan puffe til hushjørnetissere og om et meget stort klistermærke med øjne kan stoppe elevatortissere.

Fra miljørigtige indkøb til lavere hastighed på børnefyldt vej

Senere i programrækken besøger Anne Glad et gigantisk supermarked, hvor hun vil teste om nudging kan hjælpe os til at handle sundere og mere miljørigtigt – helt UDEN vi selv behøver tænke over det eller føler at der er løftede pegefingre.

Hun besøger også en bydel i Kolding, hvor der bliver kørt for stærkt på en børnefyldt vej, skrald ikke bliver smidt ud de rigtige steder, og hvor en lokal håndboldklub godt kunne bruge flere penge i raslebøssen, når de samler ind.

Slutteligt retter Anne Glad også kikkerten mod en kæmpe forsamling af unge mennesker – eleverne på en teknisk skole, der smider for meget mad, og forhindrer at skolen bliver gjort ordentligt rent.

  • Vanens Magt: Onsdag 12. november kl. 20.30 og de følgende tre onsdage på DR1

I samme kategori

Back to top button