Arkiverede Tests

Triax T-HD 409 VA

Billig boks til TV 2
Boksen der sælges i tilbuddet er en Triax DVB-T MPEG-4 boks T-HD405VA

Kunne du tænke dig en Boxer modtager, der kan optage på en ekstern harddisk, så er muligheden der nu med denne nye model fra danske Triax, der har dobbelt tuner, så du kan se tv og optage noget andet samtidigt. DIGITALT.TV har testet denne nye model, så læs videre for at se om den lever op til forventningerne.

Producent: Triax

Pris: Tjek pricerunner

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Bemærk at flere rapporterer problemer med denne boks + at 5.1 lyd ikke fungerer på DR HD. Såfremt du vil købe denne boks bør du sikre dig at du kan levere den retur, såfremt den ikke lever op til dine forventninger.

Teknologi og understøttelse

Boksen har intern kortlæser til betalings-tv fra Boxer, dog ikke HDTV betalings-tv kanaler. Boksen virker også uden kort til de ukodede kanaler på DVB-T nettet inkl. DR3

Design og udpakning

Triax T-HD 409 VA ser ikke ud af meget fysisk. Der er tale om en lille og kompakt modtager, der bestemt vil kunne accepteres at have stående af de fleste. Man skal dog huske på, at harddisken ikke er integreret i modtageren, så denne skal altså også placeres et sted, såfremt man ønsker at gøre brug af muligheden for at optage.

Bag frontlågen med indbygget tænd/sluk knap, finder vi en kortlæser til Boxer abonnementskort.

På bagsiden er boksen på billede og lydsiden udrustet med, scart, HDMI, analog og digital lyd. Øvrige tilslutninger er USB, en ikke aktiveret netværkstilslutning og antenne ind og antenne videresløjfning.

Desuden åbner et eSata stik op for muligheden for at tilslutte en ekstern harddisk. Med denne tilsluttet kan du optage, og pause live tv. Det kræver, at du selv køber en ekstern harddisk med eSata tilslutningsmulighed. Den følger ikke med.

Strømtilslutning sker med 12 v via den medfølgende adapter.

I kassen finder vi:

* 1 stk. modtager

* 1 Fjernbetjening uden batterier

* 1 Brugervejledning

* 1 Strømadapter

Man skal huske at man selv skal investere i et par AAA batterier, da disse ikke følger med, og som hos de fleste andre producenter, kigger man også forgæves efter et HDMI kabel.

Det er muligt at købe en IR forlænger, så boksen kan gemmes i f.eks. et skab eller lignende og stadig betjenes med fjernbetjeningen.

Installation og opsætning

Installation er hurtigt overstået. Der spørges efter ønsket sprog, hvor der kan vælges mellem engelsk, dansk og svensk. Også land og tv-format skal vælges, men der tilbydes dog ikke under denne førstegangsinstallation videoindstillinger for HDMI. Boksen kan manuelt via hovedmenuen indstilles til opløsningerne 576p, 720p eller 1080i på HDMI udgangen.

Der er understøttelse af aktiv antenneforstærkning med 5 volt på antenner, der understøtter dette.

Kanalsøgningen fandt uden problemer de tilgængelige ukodede og kodede kanaler, og dermed var boksen klar til brug.

Daglig brug

Ligesom vi ikke havde noget at udsætte denne Triax model for i forbindelse med installationen, så foregår betjeningen og ganske enkelt og overskueligt. Menuerne er overskuelige og kanalskifte sker med ganske fin hastighed. Både Boxer kanalerne, og de ukodede DR og TV2 kanaler virker, som de skal. Der er mulighed for at lave favoritlister, med de kanaler man ønsker.

Er du til 5.1 lyd på DR HD så skal du være opmærksom på at boksen ikke understøtte dette. DR-HD udsender lyd i HE-AAC format, og TRIAX T-HD409VA understøtter ikke transkodning fra dette format til Dolby eller DTS flerkanals-stereo.

Tekst TV

Der er ganske god sidehukommelse i forhold til flere andre modeller Så tekst-tv er brugbart uden dog helt at nå de bedste.

EPG

Omkring EPG delen havde vi lidt bange anelse i forhold til erfaringer fra en tidligere testet Triax model, men det viste sig ubegrundet. Triax T-HD 409 VA er udrustet med en glimrende og overskuelig Boxer TV Navigator EPG. Der er ingen tidslinje EPG som ellers ofte ses på andre modtagere.

Mens man ser et program giver et klik på info knappen titlen på den aktuelle udsendelse, og endnu et klik giver detaljeret information om det aktuelle program.

EPG’en åbner også mulighed for at filtrere på programkategorier, men denne del er endnu ikke aktiveret fuldt ud fra Boxer’s side.

Fjernbetjening

Fjernbetjeningen ligger som sådan godt i hånden, men knapperne omkring navigationsdelen sidder noget tæt.

PVR funktioner

Som tidligere beskrevet så kræver PVR delen, at du tilslutter en ekstern eSata harddisk. Du skal altså selv ud og investere i en sådan, men kan så også selv frit vælge, hvilken størrelse disk du vil anvende. Du skal være opmærksom på ikke alle harddiske kan garanteres at virke. Såfremt du vil være sikker, så skal du vælge én af dem, der er testet af Triax. Du kan se den aktuelle liste på Triax hjemmesiden.

Tilslutning sker med et eSata kabel (ikke medleveret af Triax) til stikket på bagsiden. Vi afprøvede med en ekstern Medion 500 GB harddisk og denne blev registreret af Triax’en uden problemer.

Efter tilslutningen er foretaget, kan du formatere din disk via optagelsesmenupunktet på Triax’en. Optagelsesoversigten kan man komme ind i med et tryk på play knappen på fjernbetjeningen eller via hovedmenuen.

Med harddisken tilsluttet og formateret, så har du mulighed for at:

* Tidsforskyde en igangværende udsendelse

* Optage en udsendelse enten manuelt eller via den elektroniske programguide

* Afspille en optaget udsendelse

* Du kan se ét program og samtidig optage et andet på harddisken, også selvom de begge er betalingsprogrammer og bruger samme kort.

PVR funktionen har følgende begrænsninger:

* Programmerne ligger kodet på harddisken, og kan kun afspilles igen af den samme modtager. Boxer kræver at optagelser skal være kodede og kun kunne afspilles gennem den samme modtager.

* Man kan kun optage ét program ad gangen.

* Man kan ikke optage et program og samtidig sætte et andet program på pause.

* Der er endnu ingen funktioner til andre multimedie funktioner fra harddisken, såsom afspilning af musik eller visning af billeder.

* Redigering af optagelser ikke mulig.

Der er mulighed for at spole i optagelser med op til 32 x hastighed eller hoppe 1 minut frem og tilbage. Sidstnævnte er smart til lige at springe forbi reklamer. Der er også mulighed for manuelt at indtast det tidspunkt man vil starte afspilningen fra.

Vi savner dog mulighed for at genoptage afspilningen fra et optaget program fra det sted, man sidst stoppede. Denne funktion mangler helt. Der er heller ikke mulighed for at lave en indstilling, så der f.eks. optages 5 minutter længere end programmet er sat til at vare.

Konklusion

Med sin nye model Triax T-HD 409 VA tager Triax skridtet ind på markedet for PVR bokse til DVB-T i Danmark.

Brugervenligheden er ganske god, og generelt er det svært at finde meget at være negativ over. Skal vi pege på noget så er fjernbetjeningen efter vores mening ikke 100% optimal, og man kunne selvfølgelig også ønske sig afspilning af musik og billeder fra harddisk eller usb. Netværkstilslutningen kan blive interessant, såfremt Boxer kommer med tjenester via denne, men indtil videre er den kun til pynt.

Som Triax T-HD 409 VA er nu, er der tale om en god, enkel og kompakt modtager til Boxer kombineret med PVR delen, der giver friheden til at planlægge sine tv aftener. Der er visse begrænsning i forhold til manglende support for 2 samtidige optagelser. Boksen er låst til kun at kunne optage 1 kanal samtidigt, hvilket er lidt ærgerligt. Det forhindre også, at man kan sætte live tv på pause, såfremt der er en optagelse i gang.

Man kan diskutere, om det er en fordel eller ulempe med en ekstern harddisk, men det giver en vis frihed i forhold til at kunne vælge harddisk størrelse og skifte harddisk.

Kan man leve med de nævnte begrænsninger på PVR optagelsesdelen, så byder Triax på en god stabil modtager, der er enkel at betjene.

Brugervenlig
God overskuelig EPG
Velfungerende Tekst-TV
Kan ikke optage 2 ting på samme tid
Enkelte fjernbetjeningsknapper sidder lidt tæt
Ingen multimedie (lyd/billedeafspilning) support via USB eller harddisk

DIGITALT.TV takker Netto-Sat for at stille modtager til rådighed til denne test.

I samme kategori

Back to top button