Parabol-TV

Toroidal T90

Toroidal er en multi-satellitantenne og er udviklet af det koreanske firma Wavefrontier. Parabolen leveres i 2 størrelser en lille 55 cm. version og en 90 cm version. Digitalt.tv har haft fornøjelsen af at afprøve Toroidal 90 modellen med 8 lnb’er.

toroidal0toroidal

Toroidal ankommer fornuftigt pakket i en papkasse med brugervejledning, 5 lnb holdere og adskillige små skruer og møtrikke. Det kan betale sig at afsætte god tid at sortere de enkelte dele ved hjælp af den medfølgende delliste. Så er det ellers bare at gå i gang med at samle antennen. Vi havde i forvejen hentet pdf vejledninger på internettet, men degjorde mere skade en gavn, da de ofte angav forkerte dele i forhold til den medfølgende vejledning. Med lidt kølighed på en meget varm dag lykkedes det at få samlet antennen. Antennen skal sidde på en 60 mm maste eller vægholder.

Antennen adskiller sig i udseende i forhold til de mere gængse modeller, vi alle kender på den ekstra skærm og lnb’ernes placering.LNB holderne monteres ganske let på LNB-skinnen, hvor der er angivet udsving fra 0 i midten til 24 Left/Right. Ønsker man mere end 5 positioner, skal man huske at bestille ekstra holdere. Det kan være en idé at købe 5 ekstraog så evt. flytte LNB’er fra holder til holder såfremt man gerne vil skifte mellem postioner uden nødvendigvis at have LNB’er til alle på én gang.

toroidal1

Med parabolen følger en skabelon til hjælp ved justering af parabol og lnb’er. Det kan anbefales at beregne sin stik syd position udfra længdegrad ogbreddegrad for sin egen position. Til dette kan hjemmesiden Heavens-Above www.heavens-above.com benyttes samt programmet SMWLink der kan hentes gratis på www.smw.se. For København vil satelitten nærmest stik syd f.eks. være 13 øst. Altså skal lnb’en placeret på 0 positionen på lnb skinnen indfange denne satellit. Det afhænger dog selvfølgelig også lidt af hvilke satelitter, man er interesseret i at modtage. I tilfældet med 13 øst vil man kunne strække sig fra Astra på 28 øst til Telecom 2D på 8 vest. Vil man have nogle mere vestlige med, så skal midterpositionen selvfølgeligogså længere mod vest.

I vores test opstilling med 8 LNB’er har vi valgt følgende satellitpositioner: 19,2 ø, 16 ø, 13 ø, 10 ø, 5ø, 1v, 12,5v, 15v. I dette tilfælde har vi 5 øst som midterposition for at få de vestlige positioner med. 28,2 øst kan også lige præcis fanges ind på vores position med 5 øst som midt. I praksis spænder vi i denne opstilling mellem 28,2 øst og 18 vest som maks yderpositionerne på LNB skinnen.Det går fint med 3 graders afstand på Toroidal 90. 2 grader er lidt mere problematisk, eftersom LNB holderne er lidt brede. LNB holderne er af plastik og der medfølger 3 skruer til hver holder. 1 til montering p skinne, 1 til at styre lnb’ens drejning og 1 til at fasholde lnb’en i holderen. Skrueløsningen omkring lnb’ens drejning synes ikke helt optimal. Det er ikke praktisk at ændre på alt for tit,hvilket igen er et argument for at investere i ekstra holdere, såfremt man vil flytte rundt på lnb’erne.

smw

Følgende indstillinger gør sig gældende ved justering:

  • LNB position
  • Elevation
  • Skew
  • Azimuth
toroidal2small
toroidal4small
toroidal3

Toroidal LNBs

For at skifte mellem de 8 lnb’er, af mærkene Sharp 0,4 db, Invacom 0,3 db og MTI Blueline samt nogle Twin Grundig lnb’er af ældre dato, var vi naturligvis nød til at koble dem op til DiSEqC switches.  Husk at ikke alle modtagere umiddelbart understøtter mere end 4 lnb’er. Har modtageren ikke DiSEqC 1.1 eller 1.2 kan der kun styres 4 lnb’er.

Der blev konstateret god signalstyrke på 19,2 – 12,5v. På 15v er der enkelte stærkere transpondere der går godt igennem, men også nogle svagere der kunne bruge en større parabol.

Hvem kan have glæde af sådan en multiantenne? Ja har man interesse for en 8-10 positioner og krav om hurtig skifte fra position til position er den aktuel. Toroidal kan med fordel anvendes i etflerbrugeranlæg, hvor man ønsker adgang til flere positioner og dermed deles om 1 parabol.

Alternativet til Toroidal ville være en DiSEqC motor med en 1,2 m parabol. Denne løsning kan være at foretrække, hvis man har behov for at modtage signaler der kræver en større parabol end de 90 cm. (f.eks. feedhunting) Med motor er der heller ingen ekstra udgifter til DiSEqC omskiftere og ekstra lnb’er. Tilgengæld behøver du medToroidal 90 ikke at bekymre dig om en DiSEqC motor der godt kan gå i stykker og du skal ikke vente på at parabolen drejer mellem de enkelte postioner. Såfremt du ønsker et bredt udvalg af satellitpositioner og har en god modtager der kan håndtere 8 eller flere lnb’er via DiSEqC så kan Digitalt.tv fuldt ud anbefale at investere i en Toroidal 90.

Bemærk at der siden denne test er kommet en ny forbedret version på markedet af Wavefrontier parabolen. Denne har bedre konstrueret beslag. Man bør derfor ved køb sikre sig at det er denne nye version der er tale om.

13 Positioner på 1 Toroidal T90

Toroidal LNBs

toroidalstor

Af DiSEqC switches anvendes der Spaun og den fornyligt testede Satconn x10.

tv

Til at finjustere LNB’erne på skinnen benyttes et lille tv med composite videoindgang, så videosignalet med signalindikatormenuen kunne sendes fra modtageren ud til tv’et mens der blev finjusteret.

I samme kategori

Back to top button