TV-Nyt

The Night Manager / Natportieren på DR1 fra 17. april

The Night Manager DR1Mens seerne i Sverige og Norge kan se BBC serien The Night Manager på C More, så vises serien i Danmark på DR1. DR har nemlig bidraget økonomisk til seriens tilblivelse nok også fordi danske Susanne Bier er instruktør på serien. Serien er hovedsageligt støttet af BBC og den amerikanske film- og seriekanal AMC.

Tom Hiddleston spiller natportieren, der bliver rekrutteret af en kvindelig agent og personligt involveret i et opgør med en international våbenhandler. Hugh Laurie er også med i serien.

Første afsnit sendes på DR1 17. april fra kl. 20:00.

I en nutidig fortolkning af John le Carrés spiondrama – og den første tv-serie bygget på en Carré novelle i over 20 år – binder ’Natportieren’ kærlighed, tab og hævn sammen, i en kompleks historie om moderne kriminalitet.

Serien følger den forhenværende britiske soldat, Jonathan Pine, som rekrutteres af agent Angela Burr til at infiltrere forretningsmanden Richard Ropers inderste cirkel, og afsløre den uhellige alliance, som Roper har skabt mellem efterretningsverdenen og den lyssky våbenhandel. For at nå indtil kernen i Ropers imperium, tvinges Pine til at stå model til Ropers højre hånd, major Corkoran i hans konstante mistænkeliggørende afhøringer. Samtidig skal Pine modstå de fristelser, som Ropers smukke kæreste, Jed, udsætter ham for. I sin kamp for at gøre det rigtige, må Pine først selv blive kriminel.

Karaktererne

Jonathan Pine – Tom Hiddleston
Jonathan Pine er tidligere soldat, som kæmpede i Irak, og nu lever en tilbagetrukket tilværelse, hvor han arbejder som hotelportier om natten. Som et selvforvist dyr af natten, lever han en tilværelse, hvor følelsesmæssige forbindelser holdes på afstand. Ved et tilfælde, betros Pine af en hotelgæst med fortrolige og afslørende dokumenter, som resulterer i hendes død og det præger hans samvittighed. Det, der for Pine begynder som en søgen efter forsoning, ender som en søgning efter egen sjæl, da han træder ind i Richard Ropers allerinderste cirkel, og navigerer i hans skyggefulde verden.

Richard Roper – Hugh Laurie
Richard Roper er ud af god familie, har en fin uddannelse, og har gode manerer og charme. Men bag facaden – millionæren, forretningsmanden, entreprenøren, velgøreren, gentlemanen – lurer en djævel. Verdens ondeste mand har bygget sit imperium på menneskehandel, våbensalg til højest bydende, og købt diverse sjæle undervejs. Da Pine redder Ropers søn – som er Ropers eneste kærlighed og svaghed – byder Roper Pine velkommen i familien. Men dette kan vise sig at blive hans undergang.

Jed Marshall – Elizabeth Debicki
Jed Marshall er på flugt fra sit eget liv, og finder midlertidig tryghed hos Richard Roper. Hans hengivenhed dulmer hendes sjæl, indtil Jonathan Pines indtræder i deres liv. Vækket af sine indre dæmoner, indser Marshall, at hun ikke kan flygte fra livet meget længere.

Lance Corkoran – Tom Hollander
Major Lance Corkoran, ”Corky”, er Ropers’ højre hånd. Corkys’ overdrevne og gennemtrængende humor, har klaret dem igennem, når uvejret har raset og truet deres eksistens. Han er svoren loyal til både sin kaptajn ’Dickie’og til Jed. Han er en inkarneret kyniker og har absolut ingen tiltro til Pines motiver, og han helmer ikke før han har afsløret ham.

Angela Burr – Olivia Colman
Fra et slidt kontor i Londons Victoria Street, og med støtte fra bureaukrat og kollega Mayhew, kører Angela sit beskedne agent bureau, hvis fornemmeste opgave er et privat ønske om, at afsløre Richard Roper, som i Burrs øjne, er djævlen selv. I hendes relation til Pine, finder hun en medsammensvoren. Men hendes integritet sættes på prøve, da hun sender Pine i kamp mod Roper, og samtidig opdager, at fjenden er tættere på end hun troede.

Forfatteren om filmatiseringen
Le Carré: Det har vist sig at blive et af de uforudsete mirakler i mit liv; en novelle som jeg havde skrevet for mere end 20 år siden, dybt begravet i arkivet hos et kæmpe filmselskab, som havde købt rettighederne, men aldrig nåede til at lave filmen – pludselig, vækket til live og genfortalt i vores nutid, og så måden det er gjort på!

I novellen, var min agent en mand ved navn Burr – en groft skåret, no nonsense mand med tyngde. Men ikke desto mindre en mand, og et minde om mine egne dage i efterretningsverdenen, dengang i tidernes morgen, hvor kvindelige officerer var en sjældenhed i denne hemmelige verden. Men var det virkelig det, vi ønskede at portrættere i 2015; en hvid, midaldrende mand oppe imod endnu en hvid, midaldrende mand – akkompagneret af en tredje yngre, hvid, midaldrende mand, som sit foretrukne våben?

Det var det ikke. Så det blev i stedet – til min egen store fornøjelse – den skønne Mrs. Burr, med fornavnet Angela, en snu, modig, dyster og sprudlende kvinde – majestætisk gravid, både i manuskriptet og i livet.

Og endelig var der, som Hemingway ville have udtrykt det, historien. Meget af historiens handling udspiller sig på ærkeskurkens – og våbenhandler extraordinaire, Richard Ropers luksusyacht. Men det koster en bondegård at leje en luksusyacht. Bruger du én i en film – medmindre du synker den – har de ligeledes en tendens til at blive ensformige og klaustrofobiske. Så er det meget bedre at give ham en solrig, privat ø, med en dertilhørende majestætisk Gatsby-villa i midten, og omkringliggende boliger til hans undersåtter og håndlangere.

På den spanske ø Mallorcas nordligste tinde, fandt vi et sådant rigmandsparadis. Her indlogerede vi Richard Roper, sammen med hans betragteligt yngre, fantastisk smukke, forbløffende intelligente og trofæ-elskerinde, Jed.

Men vi havde stadig en historie, som skulle fortælles. Og vi var stadig opsatte på, at fortælle historien i nutiden. For 25 år siden, havde novellen bragt mig – og min fiktive hovedperson, Jonathan Pine – fra det vestlige Cornwall til minebyen Val d’Or, i det nordlige Quebec, og til Panama City og Dariens skovklædte bjerge.

Formålet med disse øjensynlige usammenhængende vandringer, havde til formål at følge salget af et stort parti top moderne våben til nervøse narkobaroner i Mellemamerika. Deres leverandør? Mr. Richard Roper – min skurk.

Men i 2015, havde krigen mod narkotika udspillet sig – og var blevet portrætteret i utallige film, og det illegale våbenmarked, havde i mellemtiden bevæget sig til de såkaldte ’Bloodlands’ i Mellemøsten; Syrien, Libyen og Egypten, hvor demokrati, stadig den dag i dag, bliver skudt ned, når det stikker næsen for langt frem.

Jeg har aldrig ønsket at bogen skulle filmatiseres. Faktisk, vil jeg aldrig have det. Jeg vil have filmen filmatiseret. Og det gjorde vi så. Alt jeg ønskede, var at det centrale sammenspil mellem vores hovedpersoner forblev intakt, og at novellens oprindelige fortællebue – uanset hvor den fandt sted – overordnet forblev den samme. At filmen uforskede de samme menneskelige spændinger og lyster, og løste den dramatiske konflikt i de samme brede vendinger.

For Mrs. Burrs vedkommende; selvfølgelig ville jeg ønske, at jeg havde skrevet hende ind i novellen i stedet for hendes drøje mand. Men det gjorde jeg ikke. Så alt jeg kan gøre nu, er at byde hende velkommen i familien, og takke for det held, at forfatterne og producenterne, havde modet til at trylle hende frem.

Om Hugh Lauries skuespil, Tom Hiddlestons, Olivia Colmans, Tom Hollanders, Elizabeth Debickis – listen er lang, og fremfor alt om Susanne Biers fremragende og kompromisløs instruktion – kort sagt hele den seks timers symfoni, som ‘Natportieren’ er blevet, kan jeg kun sige; at de bringer minderne frem om de kronede dage i 70’erne, da jeg så BBC’s ‘Tinker Tailor Soldier Spy’ magisk vakt til live af Alec Guinness og det inspirerende cast , der omgav ham.

Natportieren er baseret på John Le Carrés roman ’The Night Manager’. De seks afsnit er instrueret af Susanne Bier og produceret af The Ink Factory. Premiere den 17. april kl. 20.00 på DR1.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button