Test: Amazon Fire TV Stick 4K – Hvad kan den bruges til i Danmark?
Amazon har flere streaming hardware modeller på markedet. Én af disse er deres Amazon Fire TV Stick 4K, der er en kompakt Android baseret medieafspiller med support for 4K, Dolby Vision, HDR, HDR10+ og Dolby Atmos. Den kan minde lidt om en Google Chromecast, men i modsætning til denne, så er Amazon Fire TV Stick 4K med egen brugerflade med apps og fjernbetjening.
Amazon sælger faktisk ikke Amazon Fire TV Stick 4K til danske adresser, men flere danske forhandlere har den til salg til priser her på testtidspunktet omkring 500,-. Du kan tjekke dagspriser på Amazon Fire TV Stick 4K hos Pricerunner.dk her
I denne test kigger vi på, hvad Amazon Fire TV Stick 4K kan bruges til i Danmark, hvilke muligheder er der for at installere danske streamingapps, og hvor godt den virker?
BEMÆRK: Dette er mine oplevelser tilbage i marts 2020, jeg ved ikke i hvor høj grad f.eks. danske apps virker nu på enheden.
Hardware – med i kassen
Amazon Fire TV Stick 4K måler 99mm x 30mm x 14mm. Den kommer med HDMI stik, så du kan sætte den direkte i en HDMI-port på dit TV. Det kan jo dog være umuligt, hvis dit tv er med bagud vendte HDMI porte, eller der ikke er nok plads mellem HDMI portene på dit TV. Stick’en er bredere end et HDMI stik, så der er typisk ikke plads nok, hvis du bruger flere HDMI porte på dit tv ved siden af hinanden. Der medfølger et kort HDMI forlænger kabel i den situation, men det kan, alt efter port placering, ikke være helt lige til at gemme den bag tv’et.
Du får udover selve stick’en og forlængerkablet også en strømforsyning. Vi har købt hos dansk forhandler, der leverer med tysk manual.
Rent hardwaremæssigt, så er stick’en med 802.11ac Wi-Fi og en 1.7GHz quad-core processor samt 8 GB lagringskapacitet. Den eneste tilslutning på enheden er en micro-USB til strømforsyning.
Fjernbetjeningen føles ret plastikagtig i hånden, men knapperne er heldigvis i gummi. Den er med indbygget mikrofon med mulighed for at spørge og bede Amazon Alexa om ting. Det er på engelsk og ikke dansk.
Installation
Installation omfatter parring med fjernbetjening, som det første. Derefter sprogvalg, hvor man naturligvis ikke skal forvente dansk, samt efterfølgende opsætning af WiFi forbindelse, som jo er eneste mulighed at forbinde enheden til nettet.
For at opsætte så skal du have en Amazon brugerkonto. Vi havde en konto med dansk Prime Video abonnement, som vi anvendte, og denne blev accepteret, selv om Amazon selv altså ikke sælger produktet i Danmark.
Det er muligt at bruge Fire TV stick fjernbetjeningen til at styre volume på dit tv ved i opsætning at vælge dit tv-mærke.
Brugeroverfladen man kommer indtil, er ret meget lig Android TV, med apps man kan bladre imellem og justere rækkefølgen af. Man skal forvente, og kunne leve med, en del Amazon promoveringer, som en del af menuerne.
Indstillingsmæssigt er der mulighed for at opsætte opløsning og billede hastighed, lyd med mere.
Hvad virker og virker ikke i Danmark?
Umiddelbart så startede Fire TV 4K for os op med Prime Video, Netflix og YouTube. Prime Video delen var imidlertid den amerikanske udgave, så vi kunne ikke afspille indhold. Her fik vi en error 5505 besked. Vi har testet med VPN (USA) også uden held og med Amazon konto land sat til Storbritannien uden held. Så vores konklusion må være, at man ikke kan benytte et dansk Prime video abonnement på enheden her via den indbyggede app, hvilket er lidt paradoksalt, når det jo er en Amazon enhed. Men selvfølgelig nok også grunden til, at de ikke sælger den officielt i Danmark.
Det skal nævnes, at der, i hvert fald på Prime Video app’en på Android enheder, er en mulighed for at se på Fire TV stick’en via en form for Chromecast funktion. Det virkede for os på Fire TV 4K stick’en med vores danske Prime Video konto.
Der er også en mulighed mere for en app udgave af Prime Video. Det kommer vi ind på i næste afsnit omkring Sideloading af apps.
Netflix var der ingen problemer med, og naturligvis heller ikke YouTube. Der er HDR / Dolby Vision support i Netflix, men ikke Dolby Atmos lyd support. Det skulle der, ifølge hvad vi kan læse, vist være på den dyrere Amazon Fire TV Cube model.
Apple TV app’en er det også muligt at installere direkte. Det krævede dog en opdatering af softwaren på Fire TV Stick’en.
Selv om enheden her er Android TV baseret, rent softwaremæssigt, så er der ingen Google Play butik med danske streaming apps. Dem man kan finde i Amazons app liste, er baseret ud fra det land, ens Amazon konto er sat til. Men der er altså ikke danske tjenester med kontoen sat til dansk. Vi fandt som standard en række amerikanske apps, der kræver VPN / SmartDNS for brug i Danmark.
Vi havde via VPN held til at teste Pluto TV, som er en ret interessant tjeneste med en del gratis indhold.
Ved at sætte vores Amazon konto til en britisk adresse og deregister og genregistrering på Fire Stick med vores Amazon konto, fik vi adgang til britiske apps som BBC iPlayer, iTV Hub osv. Men disse kræver igen VPN /Smart DNS for at virke i Danmark.
Umiddelbart så kan Fire TV Stick 4K altså virke uinteressant, medmindre du primært har interesse for udenlandske tjenester og rode med VPN og Smart DNS. Men Fire TV Stick gemmer dog på en interessant mulighed, som vi kommer ind på i næste afsnit.
Kan man sideloade danske streaming apps?
Inden vi besluttede os for at teste Amazon Fire TV Stick 4K, havde vi hørt om muligheden for at installere Android apps på Fire TV Stick’en. Det åbner jo op for at forsøge sig med danske streaming apps, som ikke normalt er tilgængelige på enheden.
For at installere disse, så kræver det, at du under Developer options slår ADB debugging og Apps from Unknown sources til. Så er der mulighed for at installere APK filer.
Vi har en Nvidia Shield TV stående, og her benyttede vi fil app’en X-Plore til at kopiere apk filerne fra TV 2 Play, Viaplay og Dplay over på en USB-enhed. Så var næste skridt at få disse over på Fire TV Stick’en.
Her benyttede vi app’en File Explorer / Wireless File Manager, der giver dig mulighed for at uploade filer fra en webbrowser til Fire TV. Således kunne vi fra vores computer overføre apk filerne og prøve at installere TV 2 Play, Viaplay og DPlay på Fire TV’en.
Fra fil-manager app’en, så installeres apk filerne og det forløb uden problemer. Så var det bare at teste. Ville det virkelig virke med Android TV app’s på Fire TV Stick 4K? Svaret er er i stor grad ja.
I forhold til Viaplay, så er der godt nok en besked om, at man ikke kan garantere at enheden fungerer optimalt, men vi havde ikke problemer i praksis. Dplay app’en har drillet på det seneste på Android TV modellen Xiaomi Mi Box, som vi testede for nylig, men på Fire TV’en her, var der interessant nok ikke problemer. TV 2 Play og YouTube Android TV apps fungerer også som sideloadet app.
Vi har også testet C More app’en, men denne kunne vi ikke få til at virke på Fire TV. Her krævede den Google Play services, som man os bekendt, kun kan få ind og køre på Fire TV stick ved at roote den. Noget vi ikke har kastet os ud i.
Hvordan får man fat på Android TV apk filer?
Vi har været så heldige, at have mulighed for at hente apk filer ud fra en anden Android TV-enhed. Har man ikke denne mulighed, så kan man forsøge sig med Aptoide TV, som er en alternativ Play store med apps.
Denne kan du installere via app’en Downloader, som du kan hente ved at søge efter den på Fire TV. Efter installationen af denne kommer der et adressefelt frem, hvor man skriver troypoint.com/app
Så hentes Aptoide TV, og du kan så installere denne app, og efterfølgende åbne den og finde adgang til en række Android apps.
Som tidligere nævnt, så virkede den indbyggede Prime Video app ikke ved brug i Danmark, men med installation af Prime Video Android TV app’en via Aptoide TV, så kunne vi fint logge ind og afspille indhold. Dog havde vi ikke held til at se Prime Video indhold i HDR, kun Ultra HD.
Noget i Aptoide TV er tablet/smartphone udgaver, som ikke er så godt egnet, eller slet ikke virker, så kig efter titler på apps, der indeholder Android TV. Det kan dog nok være en fordel, at kende én med, eller selv have en rigtig Android TV enhed, man kan hente apk filer ud af fra. Vi har ikke gået igennem Aptoide tv for at se om vi kunne finde alle relevante danske Android apps i Android TV udgaven.
Det er naturligvis værd at nævne, at man vil skulle opdatere sideload apps manuelt løbende, når der ikke er en Google Play Store indbygget.
Udover danske streaming apps, så har vi også installeret og kort testet medieafspilningssoftwaren Kodi på Fire TV 4K stick’en, som også er en mulighed. Det virker også med HDR indhold, kan vi se på vores LG OLED TV.
Konklusion
Amazon Fire TV Stick 4K er ikke det oplagte køb med manglen på indbyggede danske streaming apps og manglende support for Amazon Prime Video. Men er man typen, der ikke har noget i mod at rode med apk filer, VPN og den slags, så er der dog en del muligheder med enheden her til en fornuftig pris på under 500,-.
Selv om man kan installere danske apps via sideloading, så kan man ikke forvente at alle virker, og der er selvfølgelig ikke nogen at klage til, hvis de ikke virker. Hvis du allerede er inde i Amazon Alexa universet, så har denne enhed altså også dette indbygget, hvilket kan tiltale nogle.
Når/hvis Amazon engang måtte åbne officielt i Danmark, så burde enheden naturligvis blive mere interessant.