Bitrate oversigt – danske tv-udbydere

| onsdag 19. jun, 2013 13:30 | opdateret 30. maj, 2015 kl. 19:00 | 33 Kommentarer

Denne artikel og dens målinger har ikke til hensigt at udnævne, hvilken tv-udbyder der har den bedste billedekvalitet. Det kan ikke automatisk aflæses i tabellen med bitrate tal, men afhænger af flere forhold.

Selv om de danske tv-leverandører leverer de samme kanaler, så er billedekvaliteten ikke nødvendigvis den samme. TV-udbyderne leverer et komprimeret signal, det vil forenklet sige, at man fjerner noget information, genbruger og arrangerer billeddata på forskellige måder, så det fylder langt mindre. Det gør tv-udbyderne af praktiske og økonomiske årsager. Uden komprimering ville det ikke være teknisk eller økonomisk muligt at levere de mange tv-kanaler.

Billede komprimering illustration

En hård komprimeret billede vil stå mere uskarpt,  f.eks. vil på en hårdt komprimeret kanal ved visning af fodbold opleve udtværet græs og utydelige spillere, samt tendens til blokke/firkanter/støj omkring objekter  i billedet.

Bitraten for video angives i Mbit/s og giver udtryk for hvor meget video data der leveres. Denne værdi kan enten være på et fast niveau eller variabel, hvor den svinger alt efter hvor krævende billedindholdet er. I vores målinger synes bitraten at være variabel hos Canal Digital og Boxer. Derfor kan du ikke nødvendigvis aflæse den reelle kvalitet på gennemsnitsværdien, eftersom det mere krævende materiale faktisk leveres i en noget højere bitrate.

Bitrate alene er ikke et entydigt kvalitetsindeks

Selv om bitrate ikke er en endegyldig sandhed, om hvem der leverer den bedste billedekvalitet, så er den dog alligevel relevant. Af andre faktorer der spiller ind, i forhold til billedkvalitet, er kvaliteten af den hardware, der benyttes til komprimeringen. Det er de såkaldte encodere, der foretager komprimieringen og kvaliteten af disse kan variere.  Som tidligere nævnt så spiller det også ind hvorvidt der anvendes statisk eller variabel bitrate.

DIGITALT.TV bringer herunder et overblik over Video bitrate for de to største danske tv-kanaler hos de forskellige udbydere, vi har mulighed for at måle på. Det er Stofa, Canal Digital, Viasat og Boxer. Desuden har vi fået info fra Martin vedr. YouSee og Jacob for Waoo. Kan du levere data for andre tv-udbydere, så er du meget velkommen til en kommentar eller at skrive til os.

Bitrate oversigt – TV kanaler

Og for at slå fast igen, du kan ikke automatisk konkludere at den udbyder med den højeste værdi også har den bedste billedkvalitet

Sådan måler vi bitraten

transedit bitrate

Bitraterne er generelt målt med PC Tuner kort og programmet TransEdit, der er en del af det kendte TV Tuner software DVBViewer. Transedit kan analysere en frekvens og vise alle relevante data herunder bitrater.

mux5 dvbt2 bitrater

Her et øjebliksbillede af Mux 5 DVB-T2 målt via en USB DVB-T2 tuner i TransEdit

Hvem har flest HDTV kanaler?

Se oversigt over HDTV kanaler fordelt på de største danske tv-udbydere i vores HDTV indeks 

Del på:

Tags: , , ,

Gemt under:: Branche-Nyt, HDTV

Kommentarer (33)

 1. mich siger:

  Sjovt at se, DR1 opløsningen er højere på DR1 end på TV2 🙂 Hvis vi ser bort fra Viasat

 2. mich siger:

  Yousee skulle ligge på 9 med deres 3. generations encoder indført sidste år, på alle deres HD kanaler

 3. Martin_DK siger:

  YouSee er, ifølge DVBViewer, også nede omkring 8,0, mens mest omkring 8,5 Mbps.

 4. evilguy siger:

  Bo, lige for god ordensskyld så burde du måske understrege at både Boxer og Viasat benytter vaiabel bitrate, mens de andre benytter en fast bitrate.

  Den variable bitrate gør, at man kan opnå samme billedkvalitet med en gennemsnitlige bitrate der er 20-30% lavere.

  Boxers HD kanaler er dermed ikke nødvendigvis dårligere billedkvalitet end f.eks. YouSee.

  • Bo Fredborg siger:

   Jeg synes jeg nævner det i den indledende tekst før tabellen. Også at bitraten i sig selv ikke er nogen endegyldig værdi for den bedste billedkvalitet. Men er forsøgt gjort tydeligere nu. Jeg nævner også den maks værdi jeg kunne måle i tabellen. Hvis YouSee kører med fast 8,5 så er det meget muligt at Boxer potentielt kan levere bedre billede i krævende situationer fordi de så kan gå højere op midlertidigt.

   Mener du ikke Boxer og Canal Digital? TV 2 HD hos Viasat lå stabil i den måling jeg kunne foretage via Transedit programmet. Men jeg skal ikke sige om det er fordi det ikke ser det.

   • evilguy siger:

    Nej – det kan have ændret sig, men Canal Digital har normalt altid kørt med en fast bitrate, mens Viasat normalt har kørt med variabel bitrate.
    Viasats egne kanaler – f.eks. TV3 og 3+ – kører efter hvad jeg ved da med variabel bitrate. Sådan var det i hvert fald for 2 år siden.
    Jeg har desværre bare ikke udstyret til selv at kontrollere det.

  • reslfj siger:

   Meget enig i synspunktet omkring VBR og CBR (fast bitrate)

   Den vigtigste fordel ved bitrate er i denne sammenhæng, at den kan måles.

   Kvaliteten afhænger også meget af om det er 1080i eller det er og har været 720p50 hele vejen fra kamera til udsendelse (evt. nedskaleret 1080p50).

   Blindtest har typisk givet samme oplevelse for 720p50 og 1080i kodet med 20% højere bitrate, hvis grundmaterialet er 1080p50.

   Der er imidlertid også vigtigt at understrege, at en nyere version af MPEG-4 kodere, kan give en ganske afgørende bedre kvalitet selv ved mindre bitrater.

   Lars 🙂

 5. evilguy siger:

  Som jeg skrev i Digital.tv’s forum, så forstår jeg simpelthen bare ikke Boxer.

  Kvaliteten på en del af deres SD kanaler (f.eks. Discovery og TLC) er under al kritik, og nu får de så adgang til endnu en MUX, hvor de skal køre DVB-T2. Hvorfor pokker tager Boxer TV ikke den logiske konsekvens og gør det eneste rigtige?

  Efterhånden som folk for større og større TV, så bliver Boxers elendig SD kvalitet mere og mere synlig. Hvorfor hæver billedkvaliteten på SD kanalerne? Det gør de ikke, fordi det kræver mere kapacitet, og de har ikke mere ledig kapacitet på de to MUX hvor de kun kører DVB-T.

  Boxer har allerede meldt ud at VH1 skifter til DVB-T2 til efteråret. Hvorfor ikke gå linen ud og flytte Discovery Science, 7’eren og History til en MUX med DVB-T2? På den måde ville de få frigjort ~3 Mbit/s per. MUX, hvilket ville kunne løfte kvaliteten på SD kanalerne op til noget, der bare er nogenlunde tåleligt. De fire omtalte TV-kanaler er ikke de mest kritiske at flytte, da deres målgrupper er meget smalle sammenlignet med resten af Boxers udbud, så det er logisk at flytte netop disse.

  3 Mbit/s fordelt på 11-12 Tv kanaler lyder måske ikke af meget, men det vil kunne gøre en STOR forskel på den billedkvalitet, som man som seer oplever.

  Samtidig kunne flytningen af flere SD kanaler måske få folk til at investere i DVB-T2 udstyr.

  KÆRE BOXER – SÅ GØR DOG NOGET VED BILLEDKVALITETEN AF JERES SD KANALER! I vil kunne tiltrække flere kunder, hvis jeres SD TV-kanaler ikke lignede l*rt.

 6. mich siger:

  Så mangler vi bare

  1. Bitrate på DR1 hos Waoo
  2. Bitrate på DR1 og TV2 hos TDC TV

  så har vi bitrate på udbyderne fra

  https://digitalt.tv/hdtv-indeks-hvem-har-flest-hd-kanaler/

  Nogen der har mulighed for at bidrage med dem ?

 7. mich siger:

  Fint. Den målte bitrate er vel også afhængig af om vi taler om en HD produktion på DR1/TV2.
  (TTV side 300 angiver HD)

 8. Per M siger:

  Man skulle tro, at efter Yousee’s oprydning i deres TV kanaler, at så burde der nu være mere plads til at de kunne skrue bitraten lidt i vejret.
  Den har været højere hos dem. Dengang da Canal Plus Film HD havde sin eksistens, så var det ikke unaturligt at bitraten lå på gns. 12 Mbit på den film kanal.

  • mich siger:

   Yousee skal jo fortsat have plads til 24 HD kanaler senest næste år, når vi taler fuldpakken (de har 35 nu)

   Derudover kommer der formentligt 2-3 Cmore filmkanaler, og nogle flere tilvalgskanaler

   Men jo, det ville da være godt 🙂

 9. mich siger:

  Det var utroligt, at Waoo ligger så lavt med DR1

 10. stefanmoller siger:

  Er der ikke også meget rolige billeder i Aftenshowet, som måske kan forklare den lave bitrate. Men det kommer alligevel bag på mig at den ligger så lavt hos Waoo.

 11. Per M siger:

  Det kunne være interessant at prøve og måle bitrates og se på generel billede kvalitet hos tv udbyderne, når de starter Tour de France op.
  Det har det hele, stationære og mobile kameraer plus en masse hastige bevægelser i billedet, hvilket man ved ser grimt ud hvis bitraten er for lav.

  • evilguy siger:

   Jeg tror, du vil blive overrasket over, hvor svært du vil have med at se forskel på TV2HD hos de forskellige distributører. Jeg har kigget nærmere på TV2 HD på Boxer og YouSee de sidste par dage, og selv på en 46″ skærm, så er forskellen minimal.

 12. mich siger:

  Er der nogen herinde i denne artikel, der har erfaret, at bitraten er faldet på bl.a. Stofa og CanalDigital her på det sidste ?

  Se denne tråd:

  https://digitalt.tv/forum/kabel-tv/bitraten-paa-tv-2-zulu-hd-og-tv-2-film-hd/

 13. Martin_DK siger:

  Indtil nu har Stofa haft Arte HD og Das Erste HD kørende med varierende bitrate. Nogle gange helt oppe på 14,9. Nu er det ændret til en bitrate på ca. 7,2 for begge kanalers vedkommende. TNT HD har stadig en fast bitrate på 13,9. Jeg forstår ikke helt prioriteringen. Måske er Stofa ved at gøre klar til flere HD-kanaler, siden de sænker bitraten?

 14. mich siger:

  Vær opmærksom på, at Yousee sætter bit raten op fra 9 til 12 Mbit på de 20 mest populære TV kanaler februar/marts måned. DR1 skulle allerede leveres i 12 Mbit.

 15. mich siger:

  Yousee skulle rulle det ud fra imorgen og til den 10 marts. Er der nogen der kan bekræfte det via måling, hvis har fået News, BBC Brit/Earth og Folketinget i HD ?

 16. mich siger:

  Jeg har hørt at disse er opgraderet til 12Mbit billedopløsning

  1. DR1
  2: DR2
  3: DR3
  4: DRK
  5: TV2
  6: Cmore Golf

  Er der andre, der kan tilføje ?

  Udrulningen foretages løbende indtil midten af marts, så det er langt fra alle der har fået opgraderingen

Skriv et svar