[responsive_menu_pro]

Bitrate oversigt – danske tv-udbydere

| onsdag 19. jun, 2013 13:30 | opdateret 30. maj, 2015 kl. 19:00 | 33 Kommentarer

Denne artikel og dens målinger har ikke til hensigt at udnævne, hvilken tv-udbyder der har den bedste billedekvalitet. Det kan ikke automatisk aflæses i tabellen med bitrate tal, men afhænger af flere forhold.

Selv om de danske tv-leverandører leverer de samme kanaler, så er billedekvaliteten ikke nødvendigvis den samme. TV-udbyderne leverer et komprimeret signal, det vil forenklet sige, at man fjerner noget information, genbruger og arrangerer billeddata på forskellige måder, så det fylder langt mindre. Det gør tv-udbyderne af praktiske og økonomiske årsager. Uden komprimering ville det ikke være teknisk eller økonomisk muligt at levere de mange tv-kanaler.

Billede komprimering illustration

En hård komprimeret billede vil stå mere uskarpt,  f.eks. vil på en hårdt komprimeret kanal ved visning af fodbold opleve udtværet græs og utydelige spillere, samt tendens til blokke/firkanter/støj omkring objekter  i billedet.

Bitraten for video angives i Mbit/s og giver udtryk for hvor meget video data der leveres. Denne værdi kan enten være på et fast niveau eller variabel, hvor den svinger alt efter hvor krævende billedindholdet er. I vores målinger synes bitraten at være variabel hos Canal Digital og Boxer. Derfor kan du ikke nødvendigvis aflæse den reelle kvalitet på gennemsnitsværdien, eftersom det mere krævende materiale faktisk leveres i en noget højere bitrate.

Bitrate alene er ikke et entydigt kvalitetsindeks

Selv om bitrate ikke er en endegyldig sandhed, om hvem der leverer den bedste billedekvalitet, så er den dog alligevel relevant. Af andre faktorer der spiller ind, i forhold til billedkvalitet, er kvaliteten af den hardware, der benyttes til komprimeringen. Det er de såkaldte encodere, der foretager komprimieringen og kvaliteten af disse kan variere.  Som tidligere nævnt så spiller det også ind hvorvidt der anvendes statisk eller variabel bitrate.

DIGITALT.TV bringer herunder et overblik over Video bitrate for de to største danske tv-kanaler hos de forskellige udbydere, vi har mulighed for at måle på. Det er Stofa, Canal Digital, Viasat og Boxer. Desuden har vi fået info fra Martin vedr. YouSee og Jacob for Waoo. Kan du levere data for andre tv-udbydere, så er du meget velkommen til en kommentar eller at skrive til os.

Bitrate oversigt – TV kanaler

Og for at slå fast igen, du kan ikke automatisk konkludere at den udbyder med den højeste værdi også har den bedste billedkvalitet

Sådan måler vi bitraten

transedit bitrate

Bitraterne er generelt målt med PC Tuner kort og programmet TransEdit, der er en del af det kendte TV Tuner software DVBViewer. Transedit kan analysere en frekvens og vise alle relevante data herunder bitrater.

mux5 dvbt2 bitrater

Her et øjebliksbillede af Mux 5 DVB-T2 målt via en USB DVB-T2 tuner i TransEdit

Hvem har flest HDTV kanaler?

Se oversigt over HDTV kanaler fordelt på de største danske tv-udbydere i vores HDTV indeks 

Del på:

Tags: , , ,

Gemt under:: Branche-Nyt, HDTV

33
Kommentarer

Please Login to comment
17 Kommentar tråde
16 Tråd svar
1 Følgere
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Kommentar forfattere
  Abonnér  
nyeste ældste
Giv mig besked
mich

Sjovt at se, DR1 opløsningen er højere på DR1 end på TV2 🙂 Hvis vi ser bort fra Viasat

mich

Yousee skulle ligge på 9 med deres 3. generations encoder indført sidste år, på alle deres HD kanaler

YouSee er, ifølge DVBViewer, også nede omkring 8,0, mens mest omkring 8,5 Mbps.

evilguy

Bo, lige for god ordensskyld så burde du måske understrege at både Boxer og Viasat benytter vaiabel bitrate, mens de andre benytter en fast bitrate.

Den variable bitrate gør, at man kan opnå samme billedkvalitet med en gennemsnitlige bitrate der er 20-30% lavere.

Boxers HD kanaler er dermed ikke nødvendigvis dårligere billedkvalitet end f.eks. YouSee.

reslfj

Meget enig i synspunktet omkring VBR og CBR (fast bitrate)

Den vigtigste fordel ved bitrate er i denne sammenhæng, at den kan måles.

Kvaliteten afhænger også meget af om det er 1080i eller det er og har været 720p50 hele vejen fra kamera til udsendelse (evt. nedskaleret 1080p50).

Blindtest har typisk givet samme oplevelse for 720p50 og 1080i kodet med 20% højere bitrate, hvis grundmaterialet er 1080p50.

Der er imidlertid også vigtigt at understrege, at en nyere version af MPEG-4 kodere, kan give en ganske afgørende bedre kvalitet selv ved mindre bitrater.

Lars 🙂

evilguy

Som jeg skrev i Digital.tv’s forum, så forstår jeg simpelthen bare ikke Boxer. Kvaliteten på en del af deres SD kanaler (f.eks. Discovery og TLC) er under al kritik, og nu får de så adgang til endnu en MUX, hvor de skal køre DVB-T2. Hvorfor pokker tager Boxer TV ikke den logiske konsekvens og gør det eneste rigtige? Efterhånden som folk for større og større TV, så bliver Boxers elendig SD kvalitet mere og mere synlig. Hvorfor hæver billedkvaliteten på SD kanalerne? Det gør de ikke, fordi det kræver mere kapacitet, og de har ikke mere ledig kapacitet på de… Læs mere »

mich

Så mangler vi bare

1. Bitrate på DR1 hos Waoo
2. Bitrate på DR1 og TV2 hos TDC TV

så har vi bitrate på udbyderne fra

https://digitalt.tv/hdtv-indeks-hvem-har-flest-hd-kanaler/

Nogen der har mulighed for at bidrage med dem ?

mich

Fint. Den målte bitrate er vel også afhængig af om vi taler om en HD produktion på DR1/TV2.
(TTV side 300 angiver HD)

Per M

Man skulle tro, at efter Yousee’s oprydning i deres TV kanaler, at så burde der nu være mere plads til at de kunne skrue bitraten lidt i vejret.
Den har været højere hos dem. Dengang da Canal Plus Film HD havde sin eksistens, så var det ikke unaturligt at bitraten lå på gns. 12 Mbit på den film kanal.

mich

Yousee skal jo fortsat have plads til 24 HD kanaler senest næste år, når vi taler fuldpakken (de har 35 nu)

Derudover kommer der formentligt 2-3 Cmore filmkanaler, og nogle flere tilvalgskanaler

Men jo, det ville da være godt 🙂

mich

Det var utroligt, at Waoo ligger så lavt med DR1

mich
stefanmoller

Er der ikke også meget rolige billeder i Aftenshowet, som måske kan forklare den lave bitrate. Men det kommer alligevel bag på mig at den ligger så lavt hos Waoo.

Per M

Det kunne være interessant at prøve og måle bitrates og se på generel billede kvalitet hos tv udbyderne, når de starter Tour de France op.
Det har det hele, stationære og mobile kameraer plus en masse hastige bevægelser i billedet, hvilket man ved ser grimt ud hvis bitraten er for lav.

evilguy

Jeg tror, du vil blive overrasket over, hvor svært du vil have med at se forskel på TV2HD hos de forskellige distributører. Jeg har kigget nærmere på TV2 HD på Boxer og YouSee de sidste par dage, og selv på en 46″ skærm, så er forskellen minimal.

mich

Er der nogen herinde i denne artikel, der har erfaret, at bitraten er faldet på bl.a. Stofa og CanalDigital her på det sidste ?

Se denne tråd:

https://digitalt.tv/forum/kabel-tv/bitraten-paa-tv-2-zulu-hd-og-tv-2-film-hd/

Indtil nu har Stofa haft Arte HD og Das Erste HD kørende med varierende bitrate. Nogle gange helt oppe på 14,9. Nu er det ændret til en bitrate på ca. 7,2 for begge kanalers vedkommende. TNT HD har stadig en fast bitrate på 13,9. Jeg forstår ikke helt prioriteringen. Måske er Stofa ved at gøre klar til flere HD-kanaler, siden de sænker bitraten?

Ændringen i bitraten var kun kortvarig. Både Das Erste HD og Arte HD kom hurtigt tilbage til normalt bitrate igen.

mich

Vær opmærksom på, at Yousee sætter bit raten op fra 9 til 12 Mbit på de 20 mest populære TV kanaler februar/marts måned. DR1 skulle allerede leveres i 12 Mbit.

mich

Yousee skulle rulle det ud fra imorgen og til den 10 marts. Er der nogen der kan bekræfte det via måling, hvis har fået News, BBC Brit/Earth og Folketinget i HD ?

mich

Jeg har hørt at disse er opgraderet til 12Mbit billedopløsning

1. DR1
2: DR2
3: DR3
4: DRK
5: TV2
6: Cmore Golf

Er der andre, der kan tilføje ?

Udrulningen foretages løbende indtil midten af marts, så det er langt fra alle der har fået opgraderingen

kandersen

Det kunne være fedt med en ny måling snart, når Yousee er færdige. Kan digitalt.tv ikke tage kontakt til udbyderne så vi kan få nye målinger?

mich

Helt sikkert