Streaming vs Flow-TV – Færre danske husstande har et tilsluttet tv-apparat
Når man ser på henholdsvis sening af flow-tv og streaming, så er streaming for alvor ved at hente ind på sening af flow-tv, der dog stadig er lidt i front.
Andelen af danskere, der ser flow-tv mindst en gang om ugen, er faldet med 3 procentpoint om året de seneste 4 år, mens andelen af danskere, der streamer mindst en gang om ugen, er steget hurtigere i 2020 end de foregående år.
- Fra 2018 til 2020 er andelen af danskere, der ugentligt ser flow-tv, faldet med 5 procentpoint svarende til et fald på 6 %.
- I samme periode er andelen af danskere, der streamer minimum ugentligt, steget med 11 procentpoint.
- I 2020 er der således kun 4 procentpoint forskel på andelen af danskere, der ser flow-tv ugentligt og andelen af danskere, der streamer ugentligt.
Der er både sket en stigning i danskernes samlede tidsforbrug på flow-tv og streaming og på andelen af danskere, der ugentligt benytter sig af tv-mediet i 2020. Danskerne har især set flere nyheder på både flow-tv og streaming i 2020 end de foregående år.
De mest brugte streamingtjenester
Kigger vi på hvor vi så bruger vores tid på streaming henne så er det YouTube, Netflix og DRTV, der er de streamingtjenester danskerne benytter allermest.
Disney+ blev introduceret på det danske marked i september 2020. Da tjenesten er lanceret efter undersøgelsen, der ligger til grund for Figur 21, er der ikke direkte sammenlignelige tal for tjenesten. En anden opgørelse viser dog, at 17,4 % af danske internetbrugere mellem 15-75 år benytter Disney+ mindst ugentligt i 1. kvartal af 2021. Den samme undersøgelse placerer andelen af ugentlige brugere på Disney+ lidt højere end andelen af ugentlige brugere på HBO Nordic og lidt lavere end andelen af ugentlige brugere på Viaplay.
Flere uden et TV
Siden 2012 er der hvert år sket en stigning i andelen af husstande, der fravælger at have et tilsluttet tv-apparat. Udviklingen stagnerede i 2019, men i 2020 er der sket en stigning, og det er således mere end hver femte husstand (22 %), der ikke har et tilsluttet tv.
Det er fortsat den yngre del af befolkningen, der er stærkest repræsenteret, men udviklingen er gældende i alle aldersgrupper. Således er der fra 2019 til 2020 sket en fordobling i andelen uden et tilsluttet tv for både de 50-59-årige, de 60-69-årige og de 70+-årige.