Stortest af 7 Boxer bokse

| lørdag 07. feb, 2009 10:17 | opdateret 05. maj, 2013 kl. 21:13 | 0 Kommentarer

Boxer giver mulighed for at modtage over 30 kanaler via almindelig antenne. Selv om nogle tv har mulighed for modtagelse uden end ekstra boks så vil mange nok alligevel vælge en sådan. I denne artikel tester jeg hele 7 Boxer godkendte modeller, som Netto-Sat, Rosenmeier Electronics A/S og Strong Scandinavia har været så venlig at udlåne.

Denne anmeldelse er af ældre dato. Se evt. vores Boxer PVR oversigt med anmeldelser.

Design, tilbehør og tilslutningsmuligheder

De 7 bokse har lidt forskellig fysiske størrelser og design. Ganske logisk er Sagem 94160TA den største boks i testen, men denne skal jo også have plads til en indbygget harddisk. Design er en smagssag. Triax er diskret og lille, mens Hinke modellen virker lidt gammeldags og stor i højden. Dilog udmærker sig ved at give mulighed for montering på væggen. Strong virker på en måde lidt mindre plastikagtig i det end flere af de andre. Kun Sagem, Strong og Maximum har egentligt display i fronten og kun med kanalnr. Sagem PVR boksen er i slim line design, men bred.

Alle bokse har naturligvis kortlæser. Mens kortet er gemt under frontklappen på Triax og Strong boksen, så stikker kortet lidt ud på de øvrige. Bemærk i øvrigt at kortet i Sagem og Strong skal vende omvendt i forhold til de øvrige, nemlig med chippen op af. Boksene kan dog ikke modtage HDTV betalings-tv kanaler fra Boxer. Boksene virker også uden kort til de ukodede kanaler på DVB-T nettet inkl. DR HD

Bagsiden på boksene: Triax THD405VA, Hinke HT0210, Maximum T-541VA, Sagem ITD84HDB, Sagem DTR 94160TA HD, Strong SRT8410, Dilog DT455.

Tilslutningsmæssigt ligner mange af boksene også hinanden. Alle boksene har naturligvis HDMI udgang, og alle har mindst 1 scart udgang. Hinke og Sagem udmærker sig ved at have både tv og vcr scart udgang. Sagem PVR har desuden også komponent video udgang. Alle bokse har også digital lydudgang (coaxial på alle).  Triax, Sagem har desuden USB porte. Triax skulle kunne kopiere kanallister ind via denne, jeg har dog ikke afprøvet dette. Sagem har desuden en inaktiv Ethernet port.

Ingen af de 7 bokse kommer med HDMI kabel, hvilket kan undre én. Alle undtagen Triax og Dilog leverer et scart kabel med. Alle leverer også fjernbetjening med batterier (AAA).

Specielt for Hinke

Hinke leverer en løs IR-modtager med til sin boks. Dermed kan man f.eks. gemme modtageren i et skab og kun have IR dioden fremme. Det skal nævnes at også Triax tilbyder et IR-øje, der dog skal købes ved siden af. Hinke er desuden også ene om at tilbyde rf-modulator, med mulighed for at sende den aktuelle kanal der modtages ud via almindeligt antennekabel. Dette kan være nyttigt, såfremt man ønsker at fordele tv til et andet rum. Men husk som sagt, at der kun kan vises én og samme kanal på begge tv.

Installation

Alle de 7 bokse har en simpel førstegangsinstallation, der burde være til at finde ud af. Der skal vælges menusprog. Naturligvis er alle med dansk som mulighed. 5 af de 7 bokse har mulighed for aktiv forstærkning af en digital antenne med 5 volt. Det er Maximum, Triax, Strong, Dilog og Sagems PVR boks, der har denne mulighed.

Betjening

Betjeningsvenlighed kan være en smagssag og forskellig fra person til person. Boksene fra Triax, Maximum, Strong, Dilog og Hinke ligner meget hinanden i betjening og funktioner. De er generelt alle brugervenlige og ganske logiske i deres menusystemer.   Fra EPG kan der programmeres optagelser på alle bokse undtagen Sagem standard boksen. For alle disse, undtagen Sagem PVR boksen, er det optagelser, der kan optages via boksens scart udgang f.eks. på en harddisk recorder. Som altid bør det nævnes, at man ikke kan se en anden kanal samtidigt på disse bokse. Sagem PVR boksen har både to tunere og en intern harddisk til optagelse af programmer.

Alle bokse tilbyder mulighed for at lave egne favoritkanallister. Vi havde i problemer med at tilføje alle kanaler til listen på Hinke boksen, men fejlen har ikke kunnet reproduceres hos Hinke selv. Ingen af boksene giver mulighed for at flytte kanaler i hoved kanallisten.

Sagem boksene er en anelse mere ulogiske af og til i betjening. På tekst-tv siden er de væsentligt ringere end de øvrige bokse, der er nemlig ventetid på siderne i udpræget grad på disse 2 bokse, eftersom siderne tilsyneladende ikke gemmes på samme måde som på de øvrige. Også EPG delen på Sagem kunne være lidt bedre og mere brugervenligt. Der kan på PVR boksen søges efter titel, hvilket der skal roses, men inddeling i kategorier osv. virker ikke optimalt.

EPG på Triax virker rodet og ikke så overskueligt som på Maximum eller Hinke. På Hinkes og Strongs EPG virker det lidt ulogisk, at man ikke bare kan trykke ok, men skal flytte fingeren til en anden knap for at læse programbeskrivelser. EPG’en på Dilog er ikke så glad for lange programbeskrivelser. Disse går ned over infobjælken om programmet. En fejl som de dog sikkert får rettet i softwaren senere. Det er upraktisk at noget af titlen bliver klippet fra på EPG oversigten, såfremt denne er for lang. Der er ellers plads nok til venstre til at man kunne have givet mere plads til tekst.

Kun Hinke, Dilog og Sagem har EPG med mulighed for samtidigt at se tv i et lille vindue på skærmen.

DIGITALT.TV Video Eksempler

Med hensyn til billedoutput så er Triax, Strong, Maximum og Hinke alle ens i sine menumuligheder. Vælges der 720p eller 1080i på HDMI, vises sorte bjælker på kanaler, der ikke sender i 4:3. Der er ganske vist en zoom funktion, men denne skære alt for meget fra i billedet, til at den er brugbar. Sagem boksene fungere med fuld skærmsvisning i både 720p og 1080i også på 4:3 kanaler, der dog så trækkes i bredden. Der kan også skiftes format på Sagem og Dilog boksene via knap på fjernbetjeningen.

Havde jeg haft 7 ens tv-skærme, kunne jeg måske også have sagt noget om billedkvaliteten, men jeg synes ikke, jeg med så mange bokse kan lave en retfærdig test af denne.

Fjernbetjening

Fjernbetjeningerne til 6 bokse er forskellige i størrelse og design. Om man synes de er pæne må være en smagssag. Vi vil her knytte nogle bemærkninger til de enkelte fjernbetjeninger.

  • Triax – Ligger fint nok i hånden men knapperne i cirklen i midten sidder tæt og er lidt glatte.
  • Hinke – ok knap placeringer men sølv knapperne omkring OK knappen lidt plastik agtige.
  • Maximum – ligger godt i hånden og virker solid. Der er lidt langt op til tekst-tv, EPG mm.
  • Sagem – lidt glat og let. Menu knap placert i nederste række.
  • Sagem PVR – Kunne have været lidt mindre glat. Knapperne er ganske logisk placeret.
  • Strong – Måske ikke bedste ergonomi og knapplaceringer. Kan virke lidt tung i forenden eftersom batterierne er placeret der.
  • Dilog – Ligger godt i hånden og fornuftig knapplaceringer

Energiforbrug / start tid fra standby

Strøm koster både for miljøet og for pengepungen, derfor anskaffede jeg mig et sparometer og afprøvede boksene både i standby, og når de var tændt. Ikke overraskende er det Sagem PVR boksen, der er den største strømsluger. Der er selvfølgelig også en harddisk i denne, men alligevel så er et standby forbrug på hele 20,5 watt meget. Tal for alle bokse kan ses i tabellen nederst på denne side.

Det er naturligvis også interessant, hvor lang tid der skal ventes fra boksen er i standby til at den viser billede. Her skilte Sagem sig ud. Både Sagem standard boksen og Sagem PVR er rigtigt længe om at være klar til at vise tv, efter man tænder dem (24/30 sekunder).

Boxer TV i flere rum

Har du flere tv i husstanden, der skal forsynes med Boxer kanaler, så har Boxer et tvillingekort abonnement, der giver rabat på ekstra kort.  Du skal dog så betale fuld pris for Boxer boksen, så det bliver hurtigt temmelig dyrt.

Boxer på en anden boks eller direkte på fladskærmen?

Du er med Boxer ikke tvunget til at benytte en Boxer boks. Også flere fladskærme er Boxer godkendt, og du kan også anvende andre bokse, såfremt disse understøtter MPEG-4, undertekster og AAC lyd i henhold til de danske specifikationer. Boxer forhandler Viaccess moduler til brug i common interface porten på din fladskærm eller i din DVB-T MPEG-4 boks.

Konklusion

Hele 7 bokse er mange at komme igennem i én test, men flere ligner dog hinanden i funktioner og betjening. Det er svært at kåre nogen entydig vinder.

Har man brug for muligheden for at sende signalet ud på et almindeligt coaxialt kabel, så er Hinke det oplagte valg. Denne har nemlig rf modulator indbygget. Denne har mulighed for placering i et skab med betjening via ir modtageren.

Går man efter mindst i størrelse, så vinder Triax i vores test.

Maximum tilbyder nok den bedste og enkleste betjening.

Dilog tilbyder mulighed for montering på væggen.

Sagem har tilbuddet til dem, der ønsker Boxer som del af en PVR løsning og gør det nemt at optage og planlægge sine egne tv aftener.

DIGITALT.TV har gjort sit bedste for at prøve de enkelte bokse på lige vilkår. Visse oplevelser omkring betjening og fjernbetjening er naturligvis præget af personlig præferencer og vaner, så det kan anbefales, at man beder om mulighed for at afprøve flere bokse, inden man køber.

Testoversigt i tabelform

Boxer stortest ifølge DIGITALT.TV’s vudering  (størst antal er bedst)
BOKS Hinke HT0210 MaxI..
T541VA
TriaX HD405VA Sagem ITD84 Sagem
94160TA
Strong SRT8410 Dilog
DT455 HD
Design 3 4 4 4 4 4 4
Tilslut 5 3 4 4 5 3 4
Kabler 4 4 3 4 4 4 3
Install 5 5 5 5 5 5 5
Betjening 4 5 4 3 4 4 3
Fjernbtj. 4 5 3 4 4 4 4
Energi (1,3/8.1) (0,4/8.8) (0,4/8,4) (1,0/8,8) (8,0/20,5) (0,4/9,0) (0,4/8,3)
EPG med billede Ja Nej Nej Ja Ja Nej Ja
I alt 25 26 23 24 26 24 23
© DIGITALT.TV

* Sagem 94160TA vurderet uden hensyntagen til PVR muligheder.

Fakta

Producent: Hinke
Produkt: HT0210
Distributør: Hinke
Udlånt af: Netto-Sat
Pris: Omkring 499 kr. med tv-pakke

Producent: Maximum
Produkt: T-541VA
Distributør: Kjaerulff1
Udlånt af: Netto-Sat
Pris: 0 kr. med tv-pakke

Producent: Triax
Produkt: HD405VA
Distributør: Triax
Udlånt af: Netto-Sat
Pris: 0 kr. med tv-pakke

Producent: Sagem
Produkt: ITD84
Distributør: ROSENMEIER ELECTRONICS A/S
Pris: Omkring 0 kr. med tv-pakke

Producent: Sagem
Produkt: 94160TA (i denne test også omtalt som Sagem PVR)
Distributør: ROSENMEIER ELECTRONICS A/S
Pris: Omkring 1499 kr. med tv-pakke

Producent: Strong
Produkt: SRT8410
Distributør: STRONG SCANDINAVIA A/S
Pris: Omkring 499 kr. med tv-pakke

Producent: Dilog
Produkt: DT-455HD
Distributør: Dilog
Pris: 0 kr. med tv-pakke

DIGITALT.TV har siden denne test desuden testet Triax T-HD 409 VA og Dilog DT-655HD DVR boksene, der tilbyder optagelse på en ekstern harddisk.

Del på:

Tags: , , , , , , ,

Gemt under:: Arkiverede Tests