Stigende forbrug af ulovlig streaming blandt danskerne
Udfordringerne med ulovlig streaming og download er store i Danmark. Det ønsker kampagnen Os Der Elsker Film at gøre noget ved.
Alt for mange danskere tilgår film og serier på ulovlig vis. Det viser undersøgelsen ”Nordic Piracy – Spring 2022”, foretaget af Mediavision, som hvert år måler det ulovlige forbrug i de nordiske lande. 580.000 danskere ser film og serier ulovligt, hvilket er en stigning på 80.000 danske pirater siden foråret 2021. Dette betyder, at hele 13 procent af den danske befolkning mellem 15 og 74 år forbruger film og serier ulovligt, og det er den højeste andel danskere siden 2014, hvor Mediavision begyndte at måle det ulovlige forbrug for RettighedsAlliancen. Undersøgelsen viser desuden, at danskproducerede film og serier bliver mere og mere populære blandt piraterne. 40% af de titler, som forbruges ulovligt, er danske. En andel som er steget markant fra 32% i 2021 og 21% i 2020.
Det er afgørende, at vi sætter ind overfor det ulovlige forbrug af film og serier, hvis vi også i fremtiden ønsker at se dansk kvalitetsindhold, og derfor relancerer RettighedsAlliancen kampagnen Os Der Elsker Film, med støtte fra Det Danske Filminstitut, Kulturministeriet, Producent Rettigheder Danmark og Biografklub Danmark Fonden.
Sund fornuft og humor er nøgleord
Det er særligt unge mellem 18 og 29 år, Os Der Elsker Film søger at ramme, da de er mest tilbøjelige til at benytte sig af ulovligt indhold. Kampagnen minder de unge om, at der er mange gode grunde til at se film på lovlig vis, ligesom der kun er dårlige undskyldninger for ikke at gøre det.
De unge klædes på med gode, konstruktive argumenter for at benytte lovlige tjenester, når de sidder med overvejelsen derhjemme, men også når emnet diskuteres offentligt eller blandt venner.
Overordnet slår kampagnens indhold på tre vigtige budskaber:
- Os, der elsker film, støtter film
- Film bliver ikke det samme, hvis vi ikke betaler for dem
- Det har konsekvenser at streame og downloade ulovligt indhold
Kærligheden til film, viden og konsekvensfortællinger med humor som omdrejningspunkt er nøgleord i kampagnen, som vil være at finde på de sociale medier – der, hvor målgruppen befinder sig. Kampagnen består af en lang række grafikker og videoer til brug på de sociale medier, og en af videoerne, med den danske skuespiller Anders Juul, vises desuden i de danske biografer.
De personlige og samfundsmæssige konsekvenser belyses
Da målet med kampagnen er, at færre unge skal tilgå og bruge ulovlige tjenester til at se film og serier, er det nødvendigt, at målgruppen får kendskab til konsekvenserne ved det ulovlige forbrug. Gennem kampagnen vil de derfor blive præsenteret for både de personlige konsekvenser, men også konsekvenserne for hele filmindustriens produktionskæde og i sidste ende fremtidens film.
Konsekvenser, som bl.a. omfatter:
- At få stjålet personlige oplysninger, fx bankoplysninger og private billeder
- At få malware på sin computer
- At støtte kriminelle bagmænd
- At job og talentudvikling forsvinder fra den danske filmbranche
De unge bliver altså bekendtgjort med, hvilke konsekvenser det har at streame ulovligt, og hvorfor det er vigtigt at sikre sig, at man kun benytter lovlige tjenester. Derfor bidrager kampagnen ligeledes med guides til lovlige sider og tjenester, samt gode råd til hvordan man sikrer sig, at en side ikke er ulovlig.
Det siger aktører fra branchen om kampagnen
Det Danske Filminstitut (DFI), Claus Ladegaard, Adm. direktør:
Ulovlig streaming af film og serier er stadig alt for udbredt og hele 40 % af de titler, der streames ulovligt i dag, er danskproduceret. Fra Filminstituttets side er vi glade for endnu engang at være en del af `Os Der Elsker Film ́ kampagnen, der skal motivere og hjælpe især de yngre seere til at forstå, hvorfor det er en rigtig god idé at holde sig til de lovlige udbydere og sites, når de vil se deres yndlingsfilm.
Producentforeningen, Jørgen Ramskov, Direktør:
Når de unge ser film og serier ulovligt, har det alvorlige negative konsekvenser for os, som lever af at producere film. Det rammer i særdeleshed talentudviklingen og tilblivelsen af nye produktioner, når så mange mennesker ikke betaler for det indhold de ser. Vi bakker op om Os Der Elsker Film, da oplysning om konsekvenserne er vigtig, hvis vi skal ændre de unges adfærd.
Foreningen af Filmudlejere i Danmark (FAFID), Mads Nedergaard, Formand:
Hos FAFID tror vi på, at viden og forståelse er en god vej til adfærdsændringer. Og der er netop brug for at ændre adfærd, når 13% af den danske befolkning ser film og serier ulovligt. Os Der Elsker Film tydeliggør overfor de unge forbrugere, hvilke konsekvenser deres handlinger har. Det, tror vi på, er rigtig vigtigt. For vi ved, at de unge sætter pris på det gode indhold, som de danske og internationale rettighedshavere kan tilbyde. Derfor er Os Der Elsker Films vinkling på oplysning og forståelse en god vej frem.
Danske Biografer, Michael Valentin, Direktør:
Pirateri er ikke kun noget der sker i Guineabugten, men også når teknologisk langfingrede tyveknægte snupper originalmateriale. Tyveriet stiger desværre voldsomt, når filmen overgår fra biograferne til streaming, eller slet ikke har været forbi det store lærred, hvorfor Danske Biografer naturligvis bakker op om kampagnen Os Der Elsker Film.
RettighedsAlliancen, Maria Fredenslund, Direktør:
Os Der Elsker Film vil motivere de unge filmseere til at støtte dansk film ved at fravælge ulovlige film, og dette er aktuelt som aldrig før. Vi ser en alarmerende stigning i omfanget af ulovligt forbrug, som særligt skyldes, at flere og flere streamer indhold ulovligt via sociale medier. Godt 70% af forbrugere af ulovligt indhold, streamer ulovligt på Facebook og/eller Youtube. Derfor er det helt essentielt, at Os Der Elsker Film er synlig på netop disse medier, så opmærksomheden om konsekvenser ved ulovlig streaming rammer den rigtige målgruppe.
Mediavision har foretaget en brugerundersøgelse af danskere i aldersgruppen 15-74-årige og deres forbrug af ulovlig streaming og download. Undersøgelsen blev udført i 2022 og gav blandt andet følgende resultater:
- 13% af de 15-74-årige har streamet eller downloadet ulovlige film eller serier i den seneste måned. Det svarer til 580.000 danskere og er en stigning på 80.000 pirater siden foråret 2021.
- Mere end 70% af de ulovlige streamere i Danmark benytter Facebook, YouTube eller begge platforme til at finde ulovligt indhold.
- 40% af det forbrugte ulovlige indhold er danskproduceret. I 2021 var andelen 32%, og i 2020 21%.
Data er indsamlet i marts 2022 og er baseret på svar fra 1.400 respondenter.