TV Bokse StofaTV Bokse YouSee

Smart CX72 kabel-tv modtager med USB PVR

smart cx 72 kabel-tv boks test / anmeldelseIntroduktion

Smart CX-72 er en PVR ready HDTV kabel-tv modtager, der byder på enkel installation til alle danske kabel-tv udbydere.  

Boksen er i denne anmeldelse testet med signal fra Stofa, men virker også til YouSee og andre udbydere. Faktisk så kan modtageren via en simpel XML-fil tilpasses, sådan at den også passer til mindre lokale kabelnetværk.

Smart CX-72  kan tage de ukodede kabel-tv kanaler, samt Conax krypteret indhold.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Med en tilsluttet USB harddisk kan du optage og pause live tv.

Producent: Smart Electronic
Distributør Max Nordic
Pris:  799,- (20/11/2012)
Teknik: Digital Kabel-TV – 1 x DVB-C
PVR: Ekstern USB
CI/CI+: Nej
Indbygget kortlæser: Conax
Lancering: November 2012
Strøm: 0,3W/6,1W

Det får du:

– 1 x Smart CX-72
– Fjernbetjening
– Batterier 2 x AAA
– Manual dansk

Design og tilslutninger

Smart CX-72 skiller sig ikke ud på design. Der er tale om en standard boks både i størrelse og visuelt. Boksen har på fronten et 4 cifret numerisk display, hvor kanalnummer vises samt en rød/grøn diode for angivelse af standby/tændt.

På fronten er der knapper til tænd/standby, kanal op og ned.

På bagsiden finder vi følgende tilslutninger:

  • 1 x Scart
  • HDMI tilslutning
  • USB tilslutning til PVR funktionalitet
  • Kortlæser (Kun til Conax. Kan ikke benyttes med betalings-tv tv-kort fra YouSee eller Stofa heller ikke via kortlæser modul)
  • Kabel-TV signal indgang
  • Kabel-TV signal gennemsløfning (det rå kabel-tv signal – ikke signalet fra boksen)
  • Analog lydudgang
  • Coaxial digital lydudgang
  • Strømafbryder

Altså de mest nødvendige tilslutninger. Jeg synes, at det er et plus, at man ikke skal have en løs strømadapter liggende. Smart CX72 er meget grøn, den bruger ifølge mit sparometer kun 0.3W i standby og 6,1W i brug uden tilsluttet USB enhed.

Installation

Installationen af Smart CX72 er hurtig overstået. Først vælges sprog og land. Vælger du Dansk/Danmark. Hernæst vælger du, hvilken tv-udbyder du får dit kabel-tv signal fra, f.eks.  YouSee eller Stofa, men der er også Waoo, Glenten med flere.

Kanalerne findes så ganske hurtigt, og boksen er klar til brug.

Du har desuden mulighed for at finindstille boksen f.eks. i forhold til billedeopløsning (op til 1080p) og digital lyd udgang via menuerne.

Som nævnt i introduktionen, så kan Smart CX72 enkelt  via en simpel XML-fil tilpasses til helt lokale mindre kabelnetværk, men de store udbydere er altså forudinstallerede.

Daglig brug

Eftersom Smart CX72 er meget energibesparende i standby med sine flotte 0,3W, så tager det lidt tid, fra den tændes til den er klar til brug.

Betjeningen af Smart CX72 er ret enkel og logisk. Menuen på boksen er ikke super flot designet eller specielt moderne, men fungerer ganske ok, når man lige vænner sig til den.

Du kan finde kanaler i kanallisten, og der er også mulighed for at oprette favoritlister, helt op til 32 forskellige. Du kan også flytte kanaler, og markere kanaler der skal springes over i hovedkanallisten. Kanallisten kan der bladres i via p+ og p- knapper. Jeg kunne godt have tænkt mig, at det var muligt via + – knapperne omkring ok knappen i midten af fjernbetjeningen.

En ganske nyttig funktion har du ved at trykke på Find knappen på fjernbetjeningen. Så kan du få sorteret kanallisten efter flere parametre som f.eks. HDTV kanaler.

Generelt ved alle indstillinger i menuen spørges der til password, som standard er 0000. Det virker fornuftigt på satellit-tv modtager til udlejningssommerhus, men her kunne jeg ønske mig, at det med password i det mindste kunne slås fra.

EPG kommer man ind i via den røde knap med den lidt underlige betegnelse SEPP. EPG information kan læses som enkeltkanal EPG eller multikanal EPG. Det er godt, at der er begge muligheder, dog kunne design og præsentationen af EPG være lidt bedre rent visuelt. Du kan fortsat se tv i et lille vindue ved Multi EPG. Ved MultiEPG er det dog ikke alle kanaler, der er EPG information for. Først når man har været inde og se noget på kanalen, kommer der EPG info fra denne, og de øvrige kanaler der sendes på samme frekvens. Dette kan dog variere afhængig af, hvilken kabel-tv udbyder du får dit signal fra.

Betjeningen via den medfølgende fjernbetjeningen er ok. Der er funktionstaster også specifikt for ændring af skærmopløsning, og generelt er knapperne fornuftigt placeret. Nogle er dog forholdsvis små.

Har du tilsluttet Smart CX72 via HDMI så kan den, såfremt du har tilsluttet den til en HDMI CEC kompatibel skærm, tænde og indstille på korrekt HDMI indgang samt slukke dit tv samtidigt med boksen via den medfølgende fjernbetjening. Det er ganske praktisk og brugervenligt for de knap så tekniske velfunderede i husstanden, og specielt for dem, der anvender boksen som eneste tv-signal kilde. Du kan, såfremt du ønsker det, dog også slå CEC styring fra under System undermenuen TV System. Senere er det også planen, at man via CEC og TV fjernbetjening skal kunne skifte kanal, volume op og ned. Det skulle komme i en senere software opdatering.

PVR og medieafspilning

Tilslutter du en USB nøgle eller harddisk, så har du mulighed for at optage eller pause live tv. USB lagringsenheden kan formatteres som Fat32 eller NTFS.

Optagelser kan startes manuelt eller via timer. Du kan naturligvis via EPG’en markere programmer du ønsker optaget, men også manuelt via timer, også daglige eller ugentlige optagelser.

Det er muligt at opsætte margin både før og efter optagelser (1 – maks 15 minutter).

Timeshift kan opsættes, så det forskudte ind kan gemmes som en optagelse ved tryk på optagelsesknappen. Det er en udmærket funktionalitet, og noget der oftest ikke er muligt på andre tv-bokse jeg har testet.

Det er et minus, at boksen ikke kan huske, hvortil man kom sidst, såfremt man stopper en afspilning og ønsker at genoptage den senere. Det er positivt, at man kan opsætte et valgfrit interval 30 sek, 1 min, 5 min, 10 min, 30 min. F.eks. 1 eller 5 minutter til at springe over reklamer. Der er dog ikke nogen direkte spring knap, i stedet skal man først trykke play og derefter brug volumeknapperne til at springe med.

Smart CX72 har kun 1 tuner, så du kan ikke frit optage 1 kanal og se en anden samtidigt, med mindre de begge sendes på samme kabel-tv frekvens. Når du optager, kan du via kanallisten ganske praktisk kun se de kanaler, du kan skifte til. På billedet ovenfor optager jeg på TV 2 Charlie, og eftersom f.eks. 6’eren HD sendes på samme frekvens på min Stofa kabel-tv signal, så kan jeg se denne samtidigt eller endda også optage den samtidigt.

Faktisk kunne jeg optage 2 kanaler og se en 3. på samme frekvens. Det er rigtigt flot og giver de maksimale muligheder ud fra den ene tuner. Her kunne mange andre twin tuner PVR bokse lære noget, her tilbydes ofte kun 1 optagelse af gangen trods de to tunere.

Via Medieafspiller delen kan du se dine optagelser. De gemmes med dato først filtype [TS/PS] efterfulgt af programmets navn fra EPG’en. Optagelser kan omdøbes og naturligvis også slettes.

Udover PVR funktionalitet så kan du via USB indgangen på modtageren også afspille mp3 filer, jpg filer og mpg filer på modtageren. Der er også mulighed for at lave musikafspilningsliste.

Udvalget af formater der kan afspilles, er naturligvis ikke som en dedikeret medieafspiller men fint nok med muligheden.

Konklusion

Smart CX72 er en ganske velfungerende kabel-tv boks. Den er enkel at installere og har et lavt strømforbrug. Jeg finder det dog en anelse irriterende, at man ikke kan slå funktionen omkring password på alle indstillinger i menuerne fra.

Selv om boksen kun har en enkelt tuner, så viste den sig meget alsidig i forhold til at udnytte denne i forbindelse med optagelser af tv. Det er således muligt at optage 2 kanaler samtidigt eller optage en kanal og se en anden, såfremt de begge blev udsendes på samme kabel-tv frekvens. Det skal også roses, at man har mulighed for afspilning af mp3 filer, jpg filer og mpg filer på modtageren.

Boksen er praksis begrænset til de ukodede kabel-tv kanaler. En indbygget CI port havde været at foretrække, frem for den indbyggede Conax kortlæser, der ikke kan benyttes i de fleste danske kabel-tv net.

DIGITALT.TV takker Max Nordic for at stille testeksemplaret til rådighed for denne anmeldelse.

I samme kategori

Back to top button