Slow TV på NRK2 søndag med over 10 timer på Telemarkskanalen

| lørdag 25. aug, 2012 19:45 | 0 Kommentarer

Efter succeserne med marathon udsendelserne fra Hurtigruten og Bergensbanen, tager NRK nu på en 10 timer og 20 minutters tur på Telemarkskanalen.

– Det er en reise i et magisk landskab, fra fjord til fjeld. Fra trange passager, gennem sluser og over åbne indsøer bliver det en varieret tur med meget historie i sig. Vi glæder os til at vise vores seere en lille skjult norsk skat, lyder det i optakten til programmet, der vises på den norske NRK2. Kanalen er enestående fordi den er hugget ind i klippen. Dele af kanalen er beskyttet, og de fleste af sluserne er stadig manuelle. Fra starten i Skien til slutpunktet Dalen løftes båden, «Victoria», sammenlagt 72 meter gennem 8 sluseanlæg med 18 slusekamre.

Telemarkskanalen fejrede sidste år 150-års jubiliæum, og en bådene, der sejler på denne rute i dag, MS Victoria, har sejlet på ruten i 130 år. Det er passende også denne, der sendes fra søndag den 26. august.

Teknik og udfordringer på turen

Gamle traditioner mødes også med nyeste teknologi i forbindelse med begivenheden, for der er monteret et ekstra frontkamera. der er et 4K kamera, altså med ultra hd opløsning. En sikkert mega stor bittorrent fil med optagelser fra denne, vil ifølge nrk blive lagt på nettet senere.

Selv om NRK2 findes i en HD udgave, så vil live transmissionen blive opskaleret SD, eftersom det ikke har været muligt for NRK rent teknisk at lave live transmissionen i HD. Efterfølgende vil turen dog kunne hentes på nettet i fuld hd kvalitet. Læs mere om de tekniske elementer omkring turen på http://nrkbeta.no/2012/08/21/telemarkskanalen-minutt-for-minutt/

Sådan vil Telemarkskanal turen bliver præsenteret på Nettet

Har du adgang til NRK2 kan du følge med fra søndag kl. 09:50 i Telemarkskanalen minutt for minutt som nordmændene kalder det. Skulle også kunne ses online via http://nrk.no/telemarkskanalen når sendingen er i gang og genopleves bagefter.

Her oversigten fra NRK2 over de forskellige passager i løbet af turen, med cirka tider.

 • 09:50 Telemarkskanalen minutt for minutt

  MS Victoria gjøres klar til avgang for å ta deg med på Telemarkskanalen minutt for minutt.

 • 10:10 Telemarkskanalen: Skien – Løveid

  Fra Hjellebrygga i Skien sentrum går ferden mot Skotfoss hvor vi skal løftes 10 meter i Løveid sluser.

 • 11:05 Telemarkskanalen: Løveid-Ulefoss

  Fra Løveid sluser seiler vi over Nordsjø til Ulefoss. På veien passerer vi blant annet Mikaelshula og mineralområdet Fensfeltet hvor det finnes mange sjeldne metaller.

 • 12:35 Telemarkskanalen: Ulefoss-Eidsfoss

  Ulefos Jernverk har gjort Ulefoss viden kjent. Vi reiser videre over Eidselva mot Eidsfoss sluser.

 • 13:10 Telemarkskanalen: Eidsfoss – Vrangfoss

  Fra Eidsfoss sluser er det kort vei til Vrangfoss sluser. Ved Vrangfoss sees Kong Oscar IIs monogram i fjellsiden.

 • 14:05 Telemarkskanalen: Vrangfoss-Lunde

  Gjennom Straumen og over Nomevatn. Like ved Lunde møtes jernbane, vei og kanal. Dette er det enste stedet i Norge hvor en slik kombinasjon av transportmidler møtes.

 • 15:05 Telemarkskanalen: Lunde-Kjeldal

  Like ovenfor Lunde sluser ligger en gammel, dampdrevet mudderpram – “Mudder’n”. Det er kort vei opp til Kjeldal sluser.

 • 15:35 Telemarkskanalen: Kjeldal – Hogga

  Kjeldal sluser var vanskelige å bygge, da grunnforholdene var svært dårlige. Underkanalen før slusene er steinsatt og danner en kunstig øy.

 • 15:55 Telemarkskanalen: Hogga – Fjågesund

  Forbi Flåbygd, over Flåvatn mot Fjågesund. Ved Fjågesund er det funnet rester av menneskelig aktivitet fra 2800-3500 fvt.

 • 17:20 Telemarkskanalen: Fjågesund – Kviteseid

  Over Kvitseidvatn mot Kvitseid. Vi passerer også en av Norges to gjenværende svingbroer.

 • 18:30 Telemarkskanalen: Kviteseid-Bandaksli

  Retur over Sundkilen før vi går gjennom Strauman og over Bandak mot Bandaksli. På veien passerer vi blant annet “St. Olavs skip” i fjellsiden.

 • 20:05 Telemarkskanalen: Bandaksli – Lårdal

  Lårdal ligger tvers over vannet fra Bandaksli. Lårdal er kjent for sitt vakre kulturlandskap, og har noen av de høyeste middeltemperaturene i landet.

 • 20:15 Telemarkskanalen: Lårdal – Dalen

  Vi passerer Lauvvik på vei mot endestoppet Dalen, innerst i den trange vestenden av Bandak. Her finner vi blant annet det historiske Dalen Hotell.

MS Victoria

Del på:

Gemt under:: TV-Nyt