Sådan sikrer du dig optimale kabel-tv signaler – Kabel-tv forstærker

| torsdag 25. feb, 2010 12:28 | opdateret 25. nov, 2018 kl. 13:43 | 6 Kommentarer

Det kan betale sig at lave dine hjemmeinstallationer ordentligt. Alt for mange bruger dårlige stik, forkerte samlinger og dele signalet til for mange tv uden en forstærker. I denne artikel vil jeg gennemgå nogle af de almindeligste årsager til dårlig signalkvalitet og anbefale det rigtige udstyr, så du sikrer dig det mest optimale signal. Med digitale signaler er signalkvalitet faktisk vigtigere end nogensinde. Med analoge signaler vil du opleve at signalet stadig kan ses med ringe signal, men har du ikke et godt signal med digital tuner, så fryser billedet og der kommer lydudfald.

De rigtige antennestik

Der er mange støjkilder i det moderne hjem. Trådløse telefoner, trådløst hjemmenetværk osv. Derfor er det også vigtigt at denne støj ikke kommer ind og forstyrrer dine kabel-tv signaler. For at sikre dig i mod både forstyrrelse og tab af signal, så bør du sikre dig at din installation er HF-tæt. Men lad os se på de almindeligste problemer i denne forbindelse.

Har du et  kabler monteret med stik med plastikhætte som på dette billede? Hvis du har så vil jeg anbefale dig at skifte sådanne stik ud. Stik med plastikhætte er de dårligste, man kan få, når man taler om HF-tæthed.

comega antennestik hf-tætVi vil anbefale, at du i stedet benytter dig af kvalitetsstik der er HF tæt. Det kunne være et Comega stik som ovenfor.

Video Thumbnail

Monteringsvejledning – Antennestik (IEC)

Det kan betale sig at lave dine hjemmeinstallationer ordentligt. Alt for mange bruger dårlige stik, forkerte samlinger og dele signalet til for mange tv uden en forstærker. I denne artikel vil jeg gennemgå nogle af de almindeligste årsager til dårlig signalkvalitet og anbefale det rigtige udstyr, så

Endelig er det mest oplagte måske at købe færdigstøbte kabler mellem vægdåse og TV. Her er der monteret stik, men det skal selvfølgelig stadig være et holdbart kvalitetskabel og hf-tæt, for at det kan anbefales.

Det kan anbefales af købe sådanne kabler med Yousee Ready eller Stofa Approved logo, der er testet til opfylde kvalitetskravene, så du ikke får signalforstyrrelser.

Det rigtige antennekabel

Det er ikke kun i stik dit signal er sårbart. Har du en ældre installation med gamle kabler, så kan disse være uskærmet mod støj. Et ordentligt coax kabel (75 Ohm) har i dag dobbelt skærm. Bliver kablerne meget klemt eller har meget skarpe buk, så kan det også have indvirkning på kablets evner til at levere signalet ordentligt. Så forsøg at undgå dette.

Det sikre valg indenfor antennekabler er DG2-3ZH, der også er med på det godkendte liste hos YouSee.

Læs mere om valg af antennekabel her

Såfremt du køber færdige tilslutningskabler med stik påmonteret, så forsøg så vidt at købe kabler, der er er mærket YouSee Ready/Stofa Approved for at sikre at du bruger kabler, der er testet til at være ordentligt afskærmede.

Den forkerte og rigtige samling af antennekabler

Det er aldrig optimalt at lave samlinger af kabler, men kan det ikke undgås, så er det vigtigt at det gøres korrekt. Igen er det vigtigt med en hf-tæt samling.

Køb endelig ikke de samlestik med plastikkapper. De er ikke gode nok.

Skal du lave en samling korrekt, så benyt F-stik og et F-Stik samleled.

Se her for monteringsvejledning til f-stik

 

Deling af kabel-tv signal til op til 8 tv

triax ifa 388

Med flere end 2 apparater tilsluttet, bør du overveje en forstærker. Igen skal du sørge for at få en kvalitets forstærker, der er beregnet til kabel-tv. Jeg har tidligere anbefalet Comega, men jeg anbefaler nu Triax der har modeller med både 4 eller 8 udtag henholdsvis IFA 384 og IFA 388. Benytter du bredbånd via kabel-tv, skal du sørge for at få modellerne med returvej.

På forstærkeren finder du 4 eller 8 udgange og 1 indgang til dit kildesignal fra din kabel-tv udbyder. Bliver dit signal leveret til en stikdåse på væggen, så er det nemmeste at få et samlefilter, der samler tv/radio signalet fra stikdåsen så det kan sendes videre til forstærkeren. Alternativt kan kablet inde i  tilslutningsdåsen afmonteres og påsættes et f-stik. Det er dog langt fra sikkert, at du må gøre dette selv, så første løsning er nok det sikre valg med mindre du er sikker på, hvad du gør.

Fra forstærkeren trækkes så kabel til øvrige steder du ønsker tv signal. Her tilsluttes kablet en hf-tæt tilslutningsdåse. Her anbefales enten modellerne Odin eller Freja fra Comega.

Vær opmærksom ved bredbånd via kabel-tv

Har du bredbånd fra din kabel-tv leverandør så kan det anbefales om muligt at splitte signalet til dit kabelmodem inden forstærkeren, særligt såfremt kabelnettet benytter den nye Docsis 3.1 standard.

Trax TDP 1-204 splitter

Det kan ske med et Triax TDP 1-204 TV/Data splitter filter som på billedet ovenfor. TV udgangen kan så benyttes til forstærkeren.

Del på:

Tags: , ,

Gemt under:: Kabel-TV, Udvalgte artikler

6
Kommentarer

for at kommentere
6 Kommentartråde
0 Svar i tråden
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Kommentarforfattere
  Abonnér  
nyeste ældste
Underret om

Hej,

jeg er ny mht. disse ting, men ville høre om man kan tilslutte F-stik til fjernsynet? jeg vidste intet om disse stik og har hørt at disse skulle være bedst at anvende?

hsmultimedia

Her i vores lille boligforening (10 lejligheder) har vi med jævne mellemrum problemer med pixelering, men kun på visse kanaler og typisk de samme: lige i øjeblikket DR2, TV2, Lorry og Hovedstaden, altså alle sammen danske kanaler.

Vi har kabel-tv fra YouSee.

Fejlen er periodisk og kommer og forsvinder på forskellige tidpunkter af døgnet. Nogle gange har det varet nogle timer, andre gange nogle dage. Jeg har netop konstateret, at en anden antenneforening her i nabolaget ikke har samme problem, så det synes ikke at komme fra YouSee.

Er der nogen bud på en forklaring, og evt. hvordan problemerne kan afhjælpes?

crstnblm

Jeg vil blot spørge om, hvornår DKTComega har tænkt sig at tilbagekalde alle de Comega DA-4PMR, hvor returvejen går istykker når man bruger et yousee godkendt hardwareprodukt sammen med?? Comega har kendt fejlen i snart 6 måneder, og alligevel ryger der snesevis over disken hos forhandlerne med ret megen frustration hos brugerne til følge? Det er noget svineri – de er dyre nok, og man kan jo ikke blive ved med at kræve byttet hos forhandleren med den samme grund.

Per M

Der findes andre alternativer til den der. Både König Electronics og Triax har nogle på det danske marked der har returvej. De sælges hos AV-Connection. Men generelt så laver Comega åbenbart noget værre skidt. Mine forældre købte en Comega antenneforstærker hos Yousee med udtag til 2 TV’ere. Så snart man koplede TV nummer 2 til den, så forsvandt signalet på TV nummer 1 og der var heller ikke signal til TV nummer 2. Pillede man så TV nummer 2 fra forstærkeren igen, så var der pludselig signal på TV nummer 1. I dag har de en fra Triax og det… Læs mere »

Krissi

Ved brug af splitter er det logiske i min logik, at have denne så sent som muligt, så der er 1 langt uafbrudt kabel, der sent i forløbet splittes op i 2 eller flere.

Jeg synes dog at have læst et eller andet sted, at man skal “splitte” tidligt.

Er det noget du kan skabe klarhed omkring?