Antennekabel og stik – kvalitet og montering guide

| fredag 21. maj, 2010 15:16 | opdateret 17. mar, 2018 kl. 16:36 | 10 Kommentarer

Antennekabler, eller mere præcist coax kabler, findes i forskellige prisklasser, tykkelser og kvalitet. DIGITALT.TV kigger i denne artikel nærmere på antennekabler og giver dig gode råd til, hvad du bør være opmærksom på, når du køber antennekabler til din tv-antenne, kabel-tv eller parabol.

Nye tider, nye kabler

Selv om de måske ikke er praktiske og pæne og se på, så er antennekabler stadig det mest almindelige, når der skal distribueres tv-signaler fra almindelig tv-antenne, parabolskærm eller kabel-tv. Antennekabler har flyttet sig en del teknologisk over en række år, hvor blandt andet distribution af parabol-tv og stadigt flere trådløse signaler stiller nye krav til kablernes egenskaber.

Kablets opbygning og egenskaber

Et coax antennekabel er opbygget med en inderleder inderst, der er beskyttet af en isoleringskappe. Uden om denne er der typisk en afskærmning med alufolie og metaltråde, samt den ydre isoleringskappe. Kabler fås i forskellige tykkelse. Det er principielt bedre, jo længere inderlederen er fra afskærmningen, altså tykkere kabel, men der er også andre faktorer, der spiller ind, såsom kablets længde og kvaliteten af afskærmningen og isoleringsmateriale.

Køb det rette kabel

Ved valg af kabel skal du være opmærksom på flere ting.

  • Længden på kablet
  • Specielt jordkabel såfremt du skal have kablet nedgravet
  • Kvaliteten af afskærmningen i kablet

Hvorfor har længden betydning?

Desto længere et kabel er, desto større tab er der. Kvalitetskabler klarer sig bedre end de billige discountkabler, når længden på kablet forøges. På kvalitetskablerne er dæmpningen af signalet mindre. Satellit-tv ligger i frekvensområdet fra 950 til 2150 MHz og eftersom dæmpningen forøges jo højere op i frekvensbåndet man kommer, så er satellit-tv følsomt på dette omåde.  En del antenne-tv og kabel-tv kanaler udsendes på ganske høje frekvenser i UHF området. Derfor er det en faktor du bør tage med i dine overvejelser.

Specielt kabel når det skal i jorden?

Den beskyttende kappe antennekablet afgør, hvordan kablet klarer sig i forhold til vind og vejr. Specielt vigtigt er det at købe et passende kabel, når det skal nedgraves. Her bør du købe et kablet, der er beregnet til dette formål, for at sikre at du også kan få signaler gennem kablet efter nogle år.

Afskærmning hvad er det?

Afskærmningen er den del af kablet, du finder lige under plastikkappen. Det består af en alufolie og en række flettede metaltråde. Den nemmeste måde at afgøre afskærmningens kvalitet, er at kigge på tætheden af disse tråde. Er de flettet helt tæt eller er der en del afstand mellem de enkelte tråde? Er det sidste tilfældet, så er der ikke tale om et optimalt afskærmet kabel. Men gør det nu noget? Ja afskærmningen er særdeles vigtig, specielt når det gælder antennekabler til parabolen. En del af det frekvensområde signalerne transmitteres i, er følsomt overfor forstyrrelser fra trådløst udstyr. Specielt trådløse DECT telefoner kan påvirke og forstyrre, så du oplever udfald på visse kanaler/frekvenser, selv om parabolen er optimalt indstillet og i andre kanaler fungerer fint. Men også antenne-tv og kabel-tv signaler har naturligvis glæde af at blive optimalt afskærmet fra forstyrrelser.

Undersøg ved køb om der er data for kablets dæmpning. Er det ikke det, så kig på et andet. Data på antennekabel måles typisk som signaldæmpning/tab over 100 meter kabel. Graden af dæmpning stiger i takt med frekvensområderne, der transmitteres signaler i.

Her et eksempel på data på et godt mærkevare kabel til indendørs brug:

DG2-3ZH
Signaltab i db/100m:
50 4,4
470 12,8
862 17,8
2150 29,1
2400 30,7

Køb de rigtige stik

Det er ikke kun selve kablets kvalitet, der er relevant. Også de stik du anvender betyder noget kvaliteten af det signal du får fra antenne, kabel-tv nettet eller parabolen. Der er mange støjkilder i det moderne hjem. Trådløse telefoner, trådløst hjemmenetværk osv. Derfor er det også vigtigt at denne støj ikke kommer ind og forstyrrer dine kabel-tv signaler. For at sikre dig i mod både forstyrrelse og tab af signal bør du sikre dig at din installation er HF-tæt. Er din installation ikke HF-tæt kan den påvirkes af støj ude fra.

Stik med plastikhætte er de dårligste, man kan få, når man taler om HF-tæthed.

Det kan anbefales, at du i stedet benytter dig af kvalitetsstikkene fra firmaet Comega eller Televes. På disse afisoleres kablet og føres ind i stikket. Herefter er det blot at skrue det fast med de to skruer.

Se monteringsvideo af Comega stik herunder

Video Thumbnail

Monteringsvejledning – Antennestik (IEC)

Endelig er det mest oplagte måske at købe færdigstøbte kabler mellem vægdåse og TV. Her er der monteret stik, men det skal selvfølgelig stadig være et holdbart kvalitetskabel og hf-tæt, for at det kan anbefales.

Det kan anbefales af købe sådanne kabler med Yousee Ready, der er testet til opfylde kvalitetskravene, så du ikke får signalforstyrrelser.

Har du parabol?

Her skal du benytte f-stik. Husk at f-stik skal passe til kabeltykkelsen på antennekablet.

Video Thumbnail

Monteringsvejledning – F-stik

Det vigtigt at sørge for at beskytte kabler mod fugt. Det sker bedst med såkaldt selvvulkaniserende tape, der vikles omkring stikket/kablet på LNB’en. Alternativt kan du også få beskyttelseskappe med gelindlæg.

Et afsluttende godt råd er ikke at bøje kablet for hårdt om hjørner og lignende. Det kan skade kablets evner til at videreføre signaler optimalt.

Del på:

Tags: ,

Gemt under:: Parabol installation, Kabel-TV, Antenne-TV, Parabol guides

10
Kommentarer

Please Login to comment
4 Kommentar tråde
6 Tråd svar
0 Følgere
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Kommentar forfattere
  Abonnér  
nyeste ældste
Giv mig besked
haolni

Hej
skal ha gravet en ny antennekabel ned der er 75 meter fra min antenne kasse og ind til min antennedåse hvad str kabel skal man bruge til det har digatale kanaler

Mvh Hans ole

hej
jeg skal have helt nyt antendekable i hele huset hvad skal jeg bruge til det når de længeste stykker bliver på ca 48m
mhv timo wittke

Christian Wiedekamm

Man kan ikke få bedre kvalitet ud af sit udstyr end det der kommer ind. Nu om dage er der så meget elektronik der “støjer” så det første sted, det kan betale sig at ofre noget er antennen. Nogle køber et dyrt apparat og kan ikke forstå de ikke kan se “forbedringen”. De har godt nok købt nyt kabel, vel at mærke den billige fra supermarkedet med plast kappe. Det dur bare ikke, kablet SKAL være HF tæt, og lede signalet godt. Hvis du betragter antennekablet som et cykelhjul så løber signalet kun på en tykkelse der er mindre end… Læs mere »

Per M

Hvis man har mange meter fra sin parabol til modtageren, findes der så ikke en linieforstærker til DVB-S/S2 af samme type som dem vi kender til DVB-C/T/T2 ?

Til mit kabel-tv bruger jeg en Triax IFA 220, så det ville jo være smart hvis der fandtes lignende slags forstærker til DVB-S/S2, men er ikke selv faldet over den slags hos nogen som helst af de online butikker jeg kender til.

Hej DIGITALT.TV Jeg bor i en 3-værelses lejlighed og har 3 skærme at fodre med tv-signal. På nuværende tidspunkt bruger vi Yousee og har nogle knapt så gode kabler/stik og nu vil jeg rigtigt gerne gøre noget ved det hele, så alt kommer til at køre på toppen igen ? Hvad kabel, hvilke stik og hvilke signal forstærkere skal der handles ind til denne opgave? Jeg er bekendt med mange forskellige antenne stik til skærmene, nogle forskellige F-stik og nogle enkelte kabeltyper, men nu vil jeg gerne have nogle meninger udefra, for at være sikker på at jeg tager det… Læs mere »

Privatlivs indstillingsoversigt