Så længe vi er stive
DokumentarDen nye programserie ’Så længe vi er stive’ er en nostalgisk tour de force gennem festrejserne, der opstod i 90’erne, toppede i 00’erne, men nu stort set er døde som koncept.
Festrejserne blev en kæmpesucces, og i 2007 tog 15.000 unge afsted for at smide hjernen i en uge og kaste sig over fri bar, skumfester, banansutnings-konkurrencer og pubcrawls i stedet. Under mottoet ’Det er federe at brække sig end at trække sig’, gjorde Ung Rejs-guiderne alt for at give de unge gæster den vildeste fest. Og det fik de.
Det var en anden tid
I dag kan man undre sig over både konceptet og mottoet fra Ung Rejs.
Lisbeth Langwadt, der er redaktionschef for Bred Kultur og Fakta i DR siger:
– Som en del af vores kulturambition formidler vi dansk historie, som gør os bevidste om vores rødder og fortid. Det gør vi med stærke historieprogrammer om stenalderen, Anden Verdenskrig, vikingerne, Den Kolde Krig, kongerækken osv. Men nogle gange skal vi slet ikke så langt tilbage i tiden for at se på os selv med helt nye øjne og nye erkendelser. I dette program er vi kun 20-30 år tilbage, og alligevel er det ret tydeligt, hvor meget vores kultur har ændret sig på ganske få år.
For Ung Rejs, med rejsekongen John Tobiesen bag roret, var festerne en bragende god forretning – lige indtil festen gik over gevind, og de glade dage sluttede. I 2013 trak John Tobiesen sig ud af markedet, da der ikke længere var et forretningsgrundlag.
Men hvorfor opstod festrejserne, og hvorfor forsvandt de igen? I ’Så længe vi er stive’ ser guider, gæster, eksperter og stifterne af Ung Rejs tilbage på deres tid med Ung Rejs og folder de sjove, vilde, tragiske og tankevækkende historier ud.
Så længe vi er stive – De tre afsnit
Den var ikke gået i dag (1:3):
I 00´erne valfarter unge ned i solen for at drikke, feste og score, og med et Ung Rejs partyarmbånd bliver alle grænser efterladt derhjemme. Under mottoet “det er federe at brække sig end at trække sig”, gør Ung Rejs-guiderne alt for at give de unge gæster den vildeste fest. Der er skum, bodytequila, tøjkæder og Miss Wet T-shirt konkurrencer – men også tømmermænd på flere måder.
Fake it till you make it (2:3):
John Tobiesen er kun 17 år, da han begynder at arrangere festrejser for unge. I 1993 sender han den første bus til Calella, og under mantraet “fake it till you make it” opbygger han brandet Ung Rejs og bliver i løbet af få år den største spiller på markedet for ungdomsrejser. Han bliver udråbt som den nye rejsekonge og kan kalde sig millionær som 24-årig. Livet er en fest – men så sker der en tragisk ulykke.
En storm i et shotglas (3:3):
Medierne begynder at jagte skandalerne bag festerne. En af de mange der går undercover for en god historie er Ekstra Blads-fotografen Anthon. Han får et tip om, at guiderne sælger stoffer til gæsterne og det ender på forsiden. Mens overskrifter ruller, laver John en samarbejdsaftale med diskoteket “Den Glade Viking”. Men den plan der skulle skrue endnu mere op for festen, ender med at blive den ultimative billet hjem for John.
Alle tre afsnit kan ses den 14. september klokken 06:00 på DRTV.
Hvor kan man se Så længe vi er stive?
Du kan se Så længe vi er stive på DR TV fra 10. september 2024Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag