Politisk enighed om Mux 8

| torsdag 30. jun, 2011 13:52 | opdateret 01. jul, 2011 kl. 11:44 | 6 Kommentarer

Det sidste ledige TV-mux (forkortelse for multiplex – en kanalpakke), mux 8, var et hængeparti ved seneste medieforlig, men nu er partierne bag blevet enige om, hvad den skal bruges til. Det skriver tvtid.dk

Frekvensen via det terrestriske sendenet vil udelukkende blive udbudt til kommercielt brug og altså ikke DR, der gerne have set mulighed for at sende et DVB-T2 mux.

I forhold til aftalen blandt de politiske partier så er der intet teknisk krav til Mux’en i forhold til at skulle sende i DVB-T2.

Frekvenspladsen Mux 8 kommer i udbud engang i løbet af 2012, men frekvensen er formentlig først klar til anvendelse i 2013.

Hos Brancheforeningen ForbrugerElektronik er man glade for politikernes beslutning. Foreningens informationschef Johs Johansen udtaler til Mediawatch:

“Vi anbefalede netop, at man ikke fra politisk side fastlagde tekniske standarder, men overlod til markedet at anvende den teknologi, som markedet fandt hensigtsmæssig i den aktuelle situation.”

Kilde: TVTid.dk/Mediawatch

Del på:

Gemt under:: Antenne-TV

Kommentarer (6)

 1. reslfj siger:

  I guder, i guder. Hvorfor kan folk da ikke læse på lektien før de taler.
  “…man ikke fra politisk side fastlagde tekniske standarder, men overlod til markedet at anvende den teknologi, som markedet fandt hensigtsmæssig…”

  Men det er jo til bevistløshed vist, at markedet netop ikke kan anvendes til på rimelig måde at vælge standarder, der skal være langtidholdbare.

  VHS belv valgt, fordi der i starten var mest porno – og så måtte vi andre rette ind og leve med de ringe billeder til ‘normale’ film og andre formål.

  BlueRay blev valgt da spil og playstation gav antal og ikke pga. filmkøbere fandt BR bedre og billigere. (BR er ganske OK og nok det bedste valg – men det var netop ikke et valg, men ’tilfældigt’)

  Vore PC’er har Intel inside – ikke fordi Intel CPU’er var gode – men fordi IBM bare var nødt til også at have et sådant produkt og valgte ret tilfældigt. De første mange Intel CPU generationer, var indlysende ikke gode designs og var fx helt umulige til at udnytte RAM.

  Vore biler kører højre eller venstre side – og begge er vel lige gode – men det er da tåbeligt, at alle lande ikke kører i samme side. Det afhænger stort set af, hvor England havde kolonier og om importen af biler kom fra England eller USA. Markedsmekanisme – min bare.

  Forbrugerne er klart bedre stillede ved nogle klare, teknisk og økonomisk velbegrunde udmeldinger.

  I dette tilfælde er det ikke uden adskilligt flere sendemaster muligt at dække landet med DVB-T i VHF området.
  Det er sgu da indlysende, at alt nyt udstyr til antenne-tv bør følge med DVB-T2 standarden – så flest mulige seere undgår at skulle købe nyt udstyr.

  Lars 🙂

 2. reslfj siger:

  Og så er der altså alt mulig grund til at tro, at man kan få 2 VHF muxer indpasset – MUX 8 og MUX9 – ved et vist rimeligt samarbejde med Sverige og evt. Norge om at de også kan indpasse 2 VHF muxer.

  Ser man bort fra Bornholm – ser det yderst let ud.
  Danmark har kanal 7 i Sønderjylland og Fyn og kanal 6 på Sjælland. Det bør være meget let at opnå aftale med Tyskland og Polen om at anvende begge kanaler – 6 og 7 – i hele det sydlige Danmark (exkl. Bornholm).

  Sverige kan så anvende både Skånes kanal 10 og Bornholms kanal 9 fra Skåne til Göteborg og således også få en ekstra VHF mux.

  Tilbage er Bornholm – der ved at udnytte de nye features i DVB-T2 – med stor sikkerhed – kan dækkes med svage, men robuste muxer på UHF frekvenser, der anvendes i Polen og Tyskland.
  Det er features som meget kortere guardinterval, MISO drift via hjælpesenderne ved Rønne, Neksø og Nordbornholm – og hvis helt galt skal være, remux af 2 VHF muxer ind i 3 meget lowpower UHF muxer.

  Desværre synes kendskabet til, at DVB-T2 er og især kan være helt anderledes og uhyre meget bedre end DVB-T, at være ret beskedent – ja, måske er det ligefrem uvidenhed.

  Men med 2 VHF muxer vil DR kunne støtte Boxer ved at sende HD kanalerne med DVB-T2 på VHF.

  Lars 🙂

  • fritz siger:

   Det kunne være lækkert med et ekstra VHF MUX, men så vidt jeg er orienteret, er det selv med DVB-T2 ikke muligt at lave et SFN, der dækker hele vejen fra Sønderjylland til Nordsjælland (mener maks. afstanden mellem sendere i DVB-T2 standarden er lige under 160 km). Det ville måske være muligt med et DVB-T2-Lite SFN i en 1,75 MHz raster, men det er stadig ren teori (her kan man vist komme op over 335 km).

   Hvis du mener jeg er helt galt på den, eller du ville dække syd delen af Danmark på en anden måde end High power – High Tower SFN, som er metoden der benyttes af broadcasterne i dag, så hører jeg gerne herom 🙂

   • reslfj siger:

    Her har du misforstået, hvordan SFN virker – og ikke virker.
    Hvis vi forudsætter DVB-T2 32k i én 7MHz VHF kanal med guard=1/8 = 512 usec (153,5 km), så vil alle signaler som ankommer til din antenne indenfor 512usec være helt OK. Bor du således fx 10 km fra den kraftigste sender, vil alle signaler fra sendere indenfor en cirkel på 163,5 km omkring din antenne bidrage positivt til det samlede signal. Signaler fra sendere indtil (ca 15-18% af 512usec)længere væk – i eksemplet måske yderligere 25km – vil bidrage med et positivt signal men også give et mindre støjbidrag. Sendere, der er endnu længere væk, vil kun give et støjbidrag.

    Her er imidlertid tale om sendere, der er 180-200 km væk, og deres signalstyrke vil være forsvindende pga. afstanden, evt. bakker på vejen og pga jorden krumning.
    I meget store net eller i net med for lille guard-intervalkan summen af alle de mange for fjerne signaler give en samlet egenstøj (self interference), der forhindre af de høje modulations former (256-QAM).
    Men Teracom kender rigtigt mange ‘tricks’ til at sikre en god dækning alle de steder hvor der er huse – flytte lidt på SFN timingen, dæmpe signalet i visse retninger, anvende lodret/vandret polarisering, vælge den optimale antennehøjde på masten og fx opsætte en ekstra hjælpesender.

    VHF bånd III følger jordens krumning noget bedre end UHF signaler, men ikke så godt, som FM båndet eller det gamle VHF bånd I. Kanal 4 fra Gladsaxe (DR1 analogt) sendte med 50kW (rigtigt meget for VHF bånd I), men kun med 10kW i en vinkel på 25 grader (230-255) i retning mod Flensborg, hvorfra kanal 4 sendte ARD analogt.

    DAB sendes fx på samme frekvens i hele landet med et guard-interval på 246usec (73.8 km) og det går. Man anvender flere og lavere master til DAB, der hver sender med en lavere sendestyrke (DAB er jo grundlæggende en rigtig dårlig transmissions standard).

    Lars 🙂

 3. admin siger:

  Meget enig Lars.

 4. Kenneth.Wenzel siger:

  Jeg er også helt enig med Lars, at Danmark bør skaffe sig to VHF mux, så vi får mere plads til flere HD tv-kanaler. Men distributionsomkostninger bliver også mindre, da de to VHF mux kan deles om de samme antennepositioner.

  Og til admin Lars, kan du ikke skifte billedet / logoet ud med et andet, da DVB-T logoet er helt misvisende.

  Da VHF mux 8 skal bruges til TV, så kan den ikke etableres med DVB-T, men kan kun – ifølge IT- og Telestyrelsen – etableres med DVB-T2.

  At de politiske partier ikke stiller teknisk krav til Mux’en i forhold til at skulle sende i DVB-T2 skyldes, at alle tilladelser gives så vidt muligt som teknologi neutrale også inden for fx telefoni.

  Derved kan en tilladelse-ejer altid skifte til en nye og bedre teknologi uden at tilladelsen skal ud i en fx. ny udbudsrunde og/eller at man skal spørge IT- og Telestyrelsen om tilladelse hertil.

  Et godt eksempel er mobil tv formatet DVB-H, hvor Boxer TV har forpligtet sig til at gå i luften med DVB-H. Som det er alle bekendt, så er DVB-H ikke en succes, hvorfor MUX 6 ikke udnyttes, da Boxer TV ikke bare kan bruge denne frekvens til at sende med DVB-T og/eller DVB-T2.

  Et spændende spørgsmål kunne være, hvorledes politikerne kan give Boxer TV eller evt. en anden operatør tilladelse til at udnytte Mux 6 uden at Kulturministeriet får en sag på halsen fra Telenor og MTG, som tabte udbuddet til Boxer TV.

  Kenneth Wenzel
  Open Channel

Skriv et svar