Antenne-TV

Sort tv-skærm? TV-senderne omstilles i dag til DVB-T2 mellem midnat og frem til kl. 16:00

Først skulle det have været 31. marts, men Corona krisen udsatte det til 2. juni. Således er det i dag tid til omlægning af tv-signalerne, for dig der modtager tv via egen tv-antenne.

Selv om vi ikke er over Corona udfordringerne, så er skiftet / kan skiftet ikke udskydes yderligere. Danmark er internationalt forpligtet til at frigive de frekvenser, der bliver brugt til at sende antenne-tv, senest med udgangen af juni 2020.

Så i dag den 2. juni skiftes der til DVB-T2 teknologien, ligesom 700 MHz båndet rømmes for tv-signaler. 700 MHz-frekvensbåndet overgår i stedet til mobiloperatørerne. Skiftet sker i tidsrummet midnat frem til 16:00, hvor signalet afbrydes. Det betyder, at man ikke kan se tv i hvert fald i dele af dette tidsrum. Afbrydelsen betyder også, at du skal foretage en kanalsøgning. Det anbefales, at du venter med kanalsøgningen til efter kl. 16.00, når omlægningen er helt afsluttet. Men er du utålmodig, så prøv bare at lave kanalsøgning allerede inden.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Som vi tidligere har beskrevet så kan skiftet 2. juni ramme seerne på to forskellige måder:

  1. Har man et noget ældre tv eller tv-boks, så kan man risikere sort skærm, da der ikke er understøttelse af DVB-T2 teknologien (gælder typisk udstyr fra før 2012)
  2. Skiftet kan kræve en ny kanalsøgning på ens TV eller tv-boks, hvilket kan være en udfordring for visse

Sådan er kanalerne nu placeret på kanallisten

Hvorfor skiftes der til DVB-T2 fra 2. juni?

Med den politiske beslutning om at overdrage 700 MHz båndet til mobiloperatørerne, så er der færre tilgængelige frekvenser til udsendelse af antenne-tv, herunder DR’s kanaler, de regionale TV 2-virksomheders kanaler, lokal-tv og folketingskanalen.

Som en konsekvens af dette er der opstået behov for at opgradere udsendelsesteknologien til DVB-T2. Denne teknologi giver nemlig mulighed for en mere optimeret udnyttelse af de resterende frekvenser, så der fortsat er plads til alle tv-kanalerne.

Det vurderes at op til 150.000 kan blive berørt at skiftet til DVB-T2. Udover sit TV i stuen, så skal man også huske at tv med gammelt udstyr i sommerhuset, campingvognen og lignende kan blive berørt.

Hvem kan hjælpe med søgning af kanaler?

I den aktuelle Corona tid, hvor vi jo skal holde afstand, så kan det være en udfordring, i forhold til besøg, af en tv-installatør, men du kan naturligvis prøve at kontakte telefonisk, og se om tv-installatøren kan hjælpe dig med at indstille dit fjernsyn korrekt over telefonen.

For de mere tekniske – Danmarkskort med ændringer i Mux / kanaler

Mux DVT2 skifte 2 juni 2020 Foto: digi-tv.dk


I samme kategori

Back to top button