Parabol Gratis TV / FTA

Opticum HD S50

Det er igen blevet tid på at kigge på et produkt i gratis tv kategorien til parabolfolket, nemlig den lille diskrete Opticum HD S50, der forhandles af lavprisparabol.dk. DIGITALT.TV bringer her en anmeldelse af boksen, som er prissat til 399,-.

Design og tilslutningsmuligheder

Opticum HD S50 måler kun 180 mm x 30 mm x Dybde100 mm, altså absolut ikke en boks der fylder meget.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

På fronten er der 2 dioder, den ene angiver tændt/standby med grønt/rødt lys, mens den anden lyser rødt, når der optages tv. Der er ingen fysiske knapper på fronten, og eftersom boksen kun er til ukodede (også kaldet Free To Air) kanaler, naturligvis heller ingen kortlæser eller common interface port.

Opticum HD S50 har kun de mest nødvendige tilslutningsmuligheder, man kan også sige, at der ikke er plads til andet. Men der er dem, de fleste har brug for:

  • LNB indgang
  • HDMI
  • USB (til PVR brug)
  • SPDIF (coaxial lyd ud)

Boksen leveres med fjernbetjening med batterier samt en quick guide på engelsk og tysk.

Strømforbruget måler jeg til
9,2 W i brug / 0.5 W i standby (med ekstern USB harddisk tisluttet, der får strøm via USB porten måler jeg 11.2 W)

Opsætning og betjening

Boksen har ikke nogen opsætningsguide, og i hvert fald vores testeksemplar startede op med tysk sprog forvalgt. Du kan dog via indstillingen Sprache ændre dette til dansk. Boksen kommer forudinstalleret med fokus på tysk tv fra Astra 19,2 positionen.

Har du flere LNB’er via DiSEqC omskifter, kan du skulle ind og opsætte disse til korrekt satellit i boksens menu. Vi har testet med Astra 19,2 øst og 28,2 øst positionerne i denne anmeldelse. Boksen understøtter DiSEqC 1.0, men ikke motorstyring, hverken DiSEqC 1.2 eller USALS eller DiSEqC 1.1, selv om sidstnævnte er angivet på produktsiden hos tyske Opticum.

TV opløsningsmæssigt tilbyder boksen en meget komplet liste af muligheder helt op til 1080p. Bedste billedkvalitet opnås dog typisk ved at vælge indstilling by source, hvilket indstiller opløsningen til den samme, som den aktive kanal, der kigges på, udsendes i. 720p signaler fra ARD og ZDF var i hvert fald ikke så pæne opskaleret til 1080i via boksen.

Du kan også ganske praktisk direkte via Mode knappen på fjernbetjeningen skifte mellem de forskellige opløsningsmuligheder.

Der kan indstilles ønsket sprog for undertekster og lydkanaler. En test på Freesat gratis kanalerne på 28,2 øst viste, at boksen kunne vise underteksterne uden problemer. Dog er der dog tilsyneladende ikke mulighed for en indstilling, så man ikke får live tekstning for hørehæmmede vist. Det er enten eller. Undertekster kan manuelt slås til og fra via knap på fjernbetjeningen.

EPG visning sker på tidslinjebasis, der er ikke mulighed for at få vist en oversigt på listeform for en enkelt kanal, hvilket ellers kunnet havde været praktisk.  Det er dog praktisk, at det i EPG visning fortsat er muligt at se tv i et lille vindue. Der er fuld EPG for de tyske kanaler på 19,2 øst, mens du kun får nu og næste på de engelske på 28,2 øst.

PVR

Tilslutter du en ekstern USB lagringsenhed, så er der også mulighed for at optage tv via Opticum HD S50. Vi tilsluttede en Iomega 500 Gb 2.5″ usb harddisk til boksen, og den blev fundet uden problemer. Der er mulighed for at formatere både i FAT eller NTFS format. Optagelser kan startes manuelt, via timer, eller programmet som timer via EPG.

Via PVR knappen på fjernbetjeningen, får du en oversigt over dine optagelser, med mulighed for at slette dem også naturligvis.

Boksen husker desværre ikke, hvor til man sidst kom, såfremt man genoptager afspilningen af en optagelser igen senere. Der dog mulighed for at sætte bogmærker i optagelser. En anden mulighed er at hoppe med valgbart tidsinterval. Det sker ved at vælge interval fra 30s til 30 min. med 4 tasten, når info bjælken vises på skærmen. Herefter kan der hoppes med pile tasterne til højre og venstre på fjernbetjeningen. Der kan også spoles med op til x16 hastighed. Boksen tilbyder naturligvis også timeshift, funktionen kan aktiveres i menuen.

Betjeningen af PVR funktionaliteten er her, hvor man lidt savner en egentlig manual. Det kan derfor umiddelbart være nødvendigt at gætte sig til noget af betjeningen. Dog skal det roses, at boksen tilbyder, at du ser en anden kanal samtidigt, fra den frekvens du optager fra. Kanallisten viser endda kun disse, når der optages.

Boksen har mulighed for at afspille musik eller billeder fra USB, ved at gå ind under USB i menuen Diverse. Understøttelsen for filformater er dog meget begrænset. Jeg havde kun held til at afspille musik i ogg format og billeder i bmp format. Hverken mp3 eller jpg kunne jeg få frem på listen.

Konklusion

For 549,- tilbyder Opticum HD S50 sig som en fin lille boks til dig, der kan nøjes med free to air kanalerne, enten derhjemme eller måske i sommerhuset. Til brug i et udlejningssommerhus er det også smart, at det er muligt at sikre menu indstillingerne med en kode, så pilfingre ikke laver ulykker.

Betjeningen er ganske logisk, selv om fjernbetjeningen ikke er helt så optimal, som man kunne have ønsket sig, men til prisen kan man naturligvis heller ikke forvente sig det helt store.

Tilslutter du en usb lagringsenhed, er der god mulighed for at optage eller pause live tv via boksen.

DIGITALT.TV takker lavprisparabol.dk for lån af produktet til denne anmeldelse.

I samme kategori

Back to top button