Parabol Gratis TV / FTA

MAXIMUM XO-30 S

MAXIMUM XO-30 S Test

MAXIMUM XO-30 S giver dig mulighed for at modtage gratis satellit-tv kanaler.

Producent: Kjaerulff1 Digital A/S
Udlånt af: Kjaerulff1 Digital A/S
Pris: fra 799,-
Teknik: DVB-S2 Gratis Parabol-TV
Lancering: Januar 2012
Strøm: 6W / 1W Standby

Maximum XO30 Test

Introduktion

Kjaerullf1’s forrige bud på en prisgunstig FTA parabol-tv boks var Maximum S-2000 FTA PVR, men her godt et år senere har denne nu fået en afløser i den nye model MAXIMUM XO-30 S, der er med opdateret chipset og sælges til samme pris.

Ligesom forgængeren så tilbyder MAXIMUM XO-30 S optagelse af programmer på en USB nøgle eller USB harddisk. Denne skal du dog selv skal købe eller have i forvejen.

Det er værd at bemærke at Tyskland slukker for de anloge satellit-tv signaler fra 30/4 2012, så har du et sommerhus med en gammel analog boks så kunne MAXIMUM XO-30 S måske være det oplagte valg for dig.

Design og tilslutninger

Designet er der ikke lavet om på, og det er da heller ingen grund til for boksen er ganske pæn i sort med 2 sølvfarvede knapper på fronten. De anvendes at slukke og tænde for boksen samt skift af kanal op og ned. Der er også display i fronten med kanalnummer eller i ur standby.

Stikket til tilslutning af USB enhed er også placeret på fronten, hvilket nogle måske synes er knap så pænt, men der er i hvert fald let adgang til det i forhold til, hvis det havde været placeret på bagsiden. Men det havde for mere permanent PVR brug måske været rart at kunne have haft stik på bagsiden også.

På bagsiden af MAXIMUM XO-30 S finder du:

  • LNB ind
  • LNB gennemsløjfning
  • HDMI
  • Coaxialdigital lyd ud
  • 2 X Scart

Følgende leveres med fra boksen:

  • Modtager
  • Fjernbetjening med batterier
  • Manual

Fjernbetjeningen er en nyhed fra Kjaerulff1, der er nemlig ikke tale om standard discount vare, men en mere special designet udgave, hvor man har valgt at ofre lidt ekstra. Uden tvivl virker fjernbetjeningen både pænere og mere organiseret end forgængeren, men jeg kunne nu godt have ønsket mig lidt større knapper til Menu, Info, EPG og Exit funktionerne. Disse er desværre mindre end de øvrige knapper på fjernbetjeningen.

Installation

Installationsguiden er der som sådan ikke. Det eneste boksen beder om er, hvilket sprog man vil anvende. Både dansk, tysk, engelsk og en række andre er tilgængelige. Men efter valg af dette så hopper boksen direkte til kanal 1, som er den forudprogrammerede ARD HD fra 19,2 øst. Igen et tegn på målgruppen for denne boks, altså tyskere og i forhold til Danmark ofte danske udlejningssommerhuse.

Boksen er forresten super hurtig til at starte op fra man sætter strøm til, hvilket ellers efterhånden sjældent ses.

Det er smart til at komme enkelt i gang for dem med kun 19,2 øst, men lidt upraktisk såfremt man modtager en anden satellit eller flere via DiSEqC, for så vil man selv skulle ind og opsætte dette inde i menuen først for at være sikker på signal.

Boksen tilbyder understøttelse af DiSEqC 1.0, 1.1 og 1.2 motorstyring, men desværre er fortsat ligesom på forgængeren ikke support for USALS, hvilket ville have forbedret brugervenligheden på motorstyringsdelen. Boksen understøtter Unicable.

Jeg fik umiddelbart sat 19,2 øst og 28,2 øst korrekt op og fik scannet kanaler ind uden problemer. Der er mulighed for at begrænse søgningen til tv fremfor både tv og radio kanaler.

Boksen er som standard opsat til 1080i via HDMI, men kan ændres til 720p, 576p eller 576i. Dette kan gøres via menuen eller direkte via knap på fjernbetjeningen.

Daglig brug

Til brug i udlejningssommerhuse kan være behov for at låse menuer og indstillinger med kodeord, og det tilbyder MAXIMUM XO-30 S da også . Ved alt i menuen skal du angive dette kodeord, der som standard er sat til 000000. Jeg savner her en mulighed for at slå denne funktion fra, såfremt boksen ikke skal benyttes i et miljø, hvor det er nødvendigt.

Boksen zapper hurtigt mellem kanalerne i kanallisten, der kan sorteres mellem flere forskellige parametre. Der er mulighed for at lave egne favoritlister, i forhold til forskellige tema-inddelinger som film, sport osv. Tekst-tv kører hurtigt med sidehukommelse.

EPG informationerne vises pr. kanal. Der er desværre ingen mulighed for at se EPG for flere kanaler samtidigt, og navigeringen i EPG’en er lidt mangelfuld i forhold til at hoppe frem f.eks. 24 timer.

Som på mange bokse, så er betjeningen ikke altid helt logisk, der er ikke altid en rød tråd i de knapper der skal benyttes, men mon ikke de fleste vænner sig til det.

Der er mulighed for at overføre kanaler frem og tilbage mellem USB medie og modtageren, hvilket kan være praktisk for specielt installatører.

PVR og multimedia

Boksen tilbyder som tidligere nævnt, at man kan optage programmer eller tidsforskyde tv på en ekstern USB enhed. Det krævede dog en software opgradering først via USB.

USB enheden skal være formateret som FAT32 for at kunne benyttes.

Jeg har testet med ekstern 2,5″ harddisk og USB nøgle og begge har virket dog med lidt hakken specielt på USB nøglen. Boksen tilbyder optagelse af en ting, mens der ses noget andet på samme transponder.

Det virker umiddelbart smart, for boksen viser nemlig kun de kanaler, du kan skifte til, mens der optages noget andet, men imidlertid oplevede jeg at optagelser hakkede når jeg skiftede til en anden kanal, så det kan indtil videre i hvert fald frarådes at skifte kanal, såfremt du vil have fejlfrie optagelser.

Tilsluttes USB lagringsenheden til en PC, så er det muligt både at kopiere optagelser over samt at afspille disse.

Timer optagelser kan oprettes via EPG eller manuelt. Via EPG skal man dog lidt irriterende huske at sætte funktion til optag og ikke standarden funktion vis, som altså kun tænder boksen på den kanal, man sætter timeren til. Man savner også en standardindstilling med mulighed for at lægge et antal minutter til i slutningen til optagelser.

Undertekster fra f.eks. ITV på 28 øst fungerer umiddelbart ok ved live tv, mens det ikke rigtig fungerer korrekt ved timeshift eller afspilning af optaget tv.

Listen med optagelser viser det aktuelle valgte optagelse i et mini vindue, mens der måske lidt ulogisk skal klikkes på rød knap og ikke ok for at se det i fuldskærm. Optagelser navngives ikke så brugervenligt med programtitel, men der imod med kanalnavn og tid og dato.

I denne prisklasse så kunne man egentlig ikke forvente sig mere på denne front, men boksen tilbyder også afspilning af musik, billeder og video fra USB. Officielt understøttes følgende fil-formater: MP3, WMA, JPEG, BMP og AVI filer

Jeg har afprøvet mine sædvanlige testfiler, og boksen kunne afspille både vob og m2ts, mens mkv filen jeg testede ikke virkede på boksen.

Men USB afspilning af diverse medier er da også en praktisk mulighed f.eks. i et udlejningssommerhus, hvor familien så kan se billeder taget tidligere på dagen på tv-skærmen.

Konklusion

Har du et udlejningssommerhus der kunne trænge til en ny digital parabol-tv boks, så er MAXIMUM XO-30 S et oplagt valg.

Boksen fungere absolut tilfredsstillende til formålet og er optimeret i forhold  til at holde gæster fra at pille ved indstillingerne, så der hele tiden skal rykkes ud med tekniker for at afhjælpe sort skærm.

I forhold til forgængeren Maximum S-2000 FTA PVR, så er der ikke den store forskel i funktionalitet, men fjernbetjeningen har da fået et løft.

PVR delen fungerer ikke 100% endnu i hvert fald, men det er da et plus at man derudover også har mulighed for medieafspilning på boksen via USB.

Udlånt af Kjaerulff1, der distribuere denne boks til forhandlere

+ Oplagt til udlejningssommerhus
+ Mulighed for at optage tv (PVR)
+ Mulighed for video, billede og musik afspilning via USB
– Krav om kode ved menu indstillinger kan være et minus for nogle
– PVR virker ikke optimalt endnu

SPECIFIKATIONER

Tuner Frequency Range 950MHz to 2150MHz
Input Impedance 75Ohms unbalanced
Signal Input Level -65 ~ -25dBM
Symbol Rate 2-45Mbps
LNB Power 13/18V,Max 500mA
Demodulation Demodulator QPSK/8PSK
FEC 1/2,2/3,3/4,5/6,7/8,8/9,9/10

Connections

LNB IN F connector
LOOP OUT F connector
TV SCART
VCR SCART
COAXIAL RCA, for SPDIF digital audio output
HDMI Connects to HDMI in device.
Power Input 100-240V ~ 50/60Hz
Consumption Max 6W
Display PAL,NTSC
Resolution 720X576(PAL),720X480(NTSC),720P,1080i 480i?480P?576i?576P
Decoding Aspect Rate 4:3(Letterbox, Pan& Scan)16:9

Video
MPEG2 Transport [email protected]
MPEG4 AVC/H.264 HP@L4

Audio
MPEG2 Audio Layer I&II

Others
Compliance
ETSI/EN 300421 DVB-S compliant
Sound Mode
Right, Left, Stereo

I samme kategori

Back to top button