Parabol Gratis TV / FTA

Avanit SXHD FTA DVB-S/S2 HD RECEIVER

Avanit SXHD er seneste bud på den optimale tv-boks til udlejningssommerhuset, eller til dig der kan nøjes med at se gratis satellit-tv. DIGITALT.TV har lånt et eksemplar hos distributøren Max Nordic til en anmeldelse.

Design,teknik og tilslutningsmuligheder

Avanit SXHD er en lille kompakt sag på 220 x 45 x 145 mm. Designet i sort, der kun brydes af en grøn diode på fronten, der fortæller når den er tændt eller rød i standby. Den er set på nettet til 859,-

Inde i Avanit SXHD finder vi en DVB-S/S2 tuner, der naturligvis kan håndtere både almindeligt tv og HDTV signaler fra parabol. Boksen tilbyder fuld support både for DiSEqC 1.0,1.1 og 1.2/USALS. Så Avanit SXHD egner sig fint selv til den mere avancerede bruger med hang til gratis tv fra en række satellitpositioner.

Du kan Avanit SXHD vælge mellem udgangsopløsningerne 576i, 720p, 1080i og 1080p, og der er mulighed for at vælge flerkanals lyd.

På bagsiden af Avanit SXHD finder du:

  • LNB indgang
  • LNB gennemsløfning
  • 1 x Scart
  • 1 x HDMI
  • 1 x USB
  • 1 x Digital lyd udgang (Coaxial)
  • 1 x RS 232 serial port

Med er naturligvis også en fjernbetjening, denne har nogle lidt for små knapper til flere ting efter min smag. Men den fungerer ellers generelt ganske ok.

Strømforbruget måler jeg til 
11,5 W i brug / 0.3 W i standby (med ekstern USB harddisk tisluttet, der får strøm via USB porten måler jeg 14 W)

Opsætning og betjening

Én af de ting der annonceres med på Avanit SXHD, er dens understøttelse af RAPS systemet, der gør livet let i forhold til at holde kanallisten helt opdateret på Astra 19,2 øst, Hot Bird 13 øst, Eurobird 9 øst og Turksat 42 øst. Mest aktuelle for os danskere er nok Astra og Hot Bird. Med RAPS får du ganske gratis hele tiden holdt din kanalliste opdateret på disse satellitpositioner via opdatering fra satellit. Og det gør også installationen til en fornøjelse.

Hos mig fandt boksen selv ud af at jeg havde Astra 19,2 øst på DiSEqC port 2, og Eurobird 9 øst på port 3. Herefter hentede boksen, via Astra 19,2 og RAPS systemet, selv den helt aktuelle kanalliste ned på boksen.

Du kan vælge sprog og region i forhold til at få netop den RAPS kanalliste, der passer bedst til dig. Jeg valgte Tyskland som land og NDR SH som region, og fik således kanallisten med de tyske hovedkanaler øverst, og endda med HD udgaverne af ARD og ZDF, hvilket er lige som det skal være.

Udover land/region giver RAPS opsætningen også mulighed for at blokere for erotiske kanaler, og det man kan kalde ligegyldige telefon tjeneste kanaler. Altså en form for kanal spam filter.

Astra 28 øst på DiSEqC port 4 måtte jeg selv ind og aktivere i boksens satellitopsætning, med en manuel kanalsøgning. Denne kan frit begrænses til kun ukodet / tv eller radio og jeg havde ingen problemer med at få fundet alle kanaler, inklusive den helt nye Channel 4 HD på Astra 1N.

I forhold til at benytte Avanit SXHD i et udlejningssommerhus, så er RAPS ganske genialt, så slipper man med problemer med klager ved frekvensskifte, og nye kanaler der mangler. Avanit SXHD har desuden mulighed for at låse af med kode, så pilfingre ikke kan få adgang til at rode med vitale indstillinger på boksen, igen oplagt til et udlejningssommerhus.

Sprogmæssigt så understøttes mange sprog, dog noterede jeg mig, at dansk kun er delvist oversat. Der er både lidt tysk og engelsk hist og pist i menuerne på boksen.

Layoutet på hovedskærm menuerne ser af og til ser lidt sjovt og rodet ud. Teksten er ikke så pænt placeret i forhold til de grafiske ikoner.  Men inddelingen af menuerne er generelt logisk nok og med fin betjeningshastighed.

Ved kanalskifte får du nu og næste information vist, og der er selvfølgelig mulighed for at læse yderligere info om det aktuelle program via info knappen, hvor tekniske data for frekvensen såsom pid info og signalstyre i øvrigt også vises.

Du har mulighed for at redigere i kanallisten eller lave dine egne favoritlister, og der er også en fin søge funktion med hurtig adgang til HDTV kanaler.

Der er naturligvis fuld EPG på de tyske kanaler på 19,2 øst, mens man må nøjes med nu og næste på de britiske kanaler på 28,2 øst.  Det muligt både at få EPG vist på listeform for en enkelt kanal eller tidslinje for flere kanaler.

De ukodede kanaler på 28 øst fungerer fint på boksen, også undertekster vises som de skal, i forhold til de kanaler jeg tjekkede på.

PVR og medieafspilningsmuligheder

På PVR og multimedie delen skuffer Avanit SXHD heller ikke. For at udnytte PVR funktionaliteten skal du tilkoble en USB lagringsenhed på bagsiden af boksen, og så har du altså mulighed for at pause eller optage tv.

Der var ingen problemer med at finde min Iomega usb harddisk på 500 GB, som boksen tilbød at formatere enten i FAT eller NTFS formatet.

Der er mulighed for at angive optagelsesbuffer, så du automatisk optager lidt længere for at være bedre sikret i forhold til at få optaget et forsinket program.

Som standard er timeshift aktiveret på boksen, og du kan således spole tilbage, i det du har set på en given kanal.

Selv om boksen er en single tuner boks, så kan man godt optage og se noget andet samtidigt på samme transponder. Kanallisten viser så kun de kanaler, man kan skifte til, så det fungerer helt optimalt. Jeg blev også overrasket over, at jeg faktisk kunne optage 2 kanaler og se en 3. samtidigt på boksen. Det blev afprøvet ved at optage ZDF HD og ARTE HD, mens jeg samtidigt godt kunne se ARD HD, altså fordi de alle 3 ligger på samme frekvens.

Eneste lidt negative jeg har at bemærke i forhold til PVR delen er, at man ikke kan se tidligere optagelser, mens boksen optager, og at den ikke kan huske, hvorfra man kom til sidst, hvis man går ud af afspilningen af en optagelse og vil se videre senere.

Avanit SXHD tilbyder også afspilning af video, musik og billeder fra USB enhed. Jeg kunne afspille både mp3, ogg og flac musikfiler, og det er ganske flot, at den kan klare andet end bare lige mp3.

Videomæssigt klarede den afspilning af vob og mkv, mens den ikke var så glad for ts filer, jeg havde optaget på en anden boks.

Konklusion

Avanit SXHD overraskede positivt i denne anmeldelse. Den er let at installere og holder sig selv opdateret på satellitpositionen 19,2 øst via RAPS systemet, som gør den oplagt til brug i et udlejningssommerhus. Men den kan bestemt også fungere som en rigtig fornuftig free to air boks, til alle der er interesseret i at modtage gratis tv fra én eller flere satellitter, for den understøtter som nævnt alle gængse DiSEqC standarder og USALS motorstyring.

PVR delen fungerer godt på boksen og tilbyder mere end man lige regner med for en enkelt tuner boks i denne prisklasse. Det samme gælder muligheden for at afspille musik, video og vise billeder, som boksen også gør godt.

Er du på udkig efter en billig boks til gratis parabol tv, så kan Avanit SXHD altså klart anbefales.

I samme kategori

Back to top button