Parabol-TV

Opticum HD 9600 Mini

Danske lavprisparbol.dk leverer det tyske mærke Opticum, der blandt andet byder på et par interessante modtagerbokse. Denne anmeldelse fokuserer på Opticum HD 9600 Mini, der er en DVB-S/S2 HD modtager, altså en boks til modtagelse af sattv via parabolantenne. Boksen er udrustet med 1 x Conax kortlæser / 1 x Common Interface og ekstern PVR mulighed til en pris lige omkring 1000,-.

[singlepic id=1066 w=585 h=163 float=center]

Udpakning og design

Opticum HD 9600 Mini er, som navnet antyder, en kompakt boks med sine bdh 195 x 135 x 40. Den leveres med fjernbetjening med batterier, manual på engelsk og tysk samt 12 v 3A strømforsyningsenhed.

Fronten af boksen er i sort spejllook, der kun brydes af den sølvfarvet standby knap. Bag frontklappen i den ene side af boksen finder du en conax kortlæser og en comon interface port. Displayet i fronten angiver kanalnummer eller ur i standby. Du kan således ikke aflæses kanalens navn i displayet, men bortset fra hvis du hører meget satellit radio med dit tv slukket, så er det nok de færreste, der savner dette, eftersom kanalnavne jo ellers enkelt kan aflæses på tv-skærmen.

[singlepic id=1065 w=585 h=145 float=center]

På bagsiden af Opticum HD 9600 Mini er der de tilslutninger, der nok tilfredsstiller de fleste. Dog er der ikke blevet plads til et scart stik, men efterhånden er det nok også de færreste, der har krav om dette. Det andet man måske lige kan bemærke er, at der heller ikke er LNB gennemsløfningsmulighed.

På bagsiden

  • LNB ind
  • Support for eksternt IR øje
  • Optisk digital lyd ud
  • USB tilslutning
  • Analog video og lyd udgange
  • 12 volt tilslutning
  • Netværkstilslutning
  • RS-232 tilslutning
  • HDMI
  • Strømadapter tilslutning og fysisk strømafbryder

[singlepic id=1067 w= h= float=center]Fjernbetjeningen virker ganske ok, måske lidt glat, men med de knapper man har brug for, inklusive mulighed for direkte at skifte opløsning eller skærmformat, hvilket er positivt.

Strømmæssigt ligger Opticum HD 9600 mini fint med under 1 W i standby og 16 W i brug. Nogle vil måske være lidt træt af den eksterne strømforsyningsenhed, hvis man da ikke har mulighed for at gemme den af vejen bag ved tv-møbel eller lignende.

Installation

[singlepic id=1080 w= h= float=center]

Installationen giver mulighed for opsætning af menusprog med dansk som mulighed. Ellers det obligatoriske i forhold til tidszone, og herefter opsætning af den eller de satellitter, du modtager parabol tv fra. Opticum HD 9600 mini har fin support for DiSEqC standarderne, og også USALS motorstyring er en mulighed. Når du har valgt positioner og sat DiSEqC informationerne korrekt op, får du også visuelt vist på skærmen, at der er signal på transponderen, hvilket er praktisk til at få bekræftet at dine indstillinger i forhold til DiSEqC er de rigtige.

[singlepic id=1078 w= h= float=center]

Vælger du manuel scanning, har du mulighed for at vælge, om du vil scanne efter alle kanaler, kun gratis eller kun tv. Vil du være helt sikker på at få alle med, så kan det anbefales at vælge ja tak til netværkssøgning. Det blev aktuelt i forhold til at få BBC HD kanalerne scannet ind, eftersom der netop er sket ændringer i transponderopsætningen for disse kanaler. Og også visse kanaler på 1 vest krævede en netværkssøgning for at blive fundet. Netværkssøgning tager dog noget længere tid end en almindelig kanalsøgning.

[singlepic id=1081 w= h= float=center]I forhold til opløsning kan du vælge mellem  Auto, 576i, 720p, 1080i eller 1080p.

Daglig brug

[singlepic id=1079 w= h= float=center]

Menuerne på Opticum HD 9600 Mini virker ganske logisk opbygget, og med den funktionalitet man kan forvente. Menumæssigt minder den opbygningsmæssigt, om flere bokse jeg tidligere har anmeldt her på DIGITALT.TV, blandt andet Faval boksen.

[singlepic id=1076 w= h= float=center]

Du har naturligvis mulighed for at oprette egne favoritlister, du kan vælge at sortere kanallisten efter en række parametre, eller du kan endda søge på kanalnavn for at finde den kanal, du måtte ønske at se.

[singlepic id=1072 w= h= float=center]

Boksens indbyggede Conax kortlæser fungerede fint med et Canal Digital programkort, og generelt så er understøttelsen i forhold til at se Canal Digital kanaler ganske fornuftig. Zapping hastigheden mellem kanaler er set hurtigere på kodede kanaler, men er til at leve med. Ved ukodede kanaler er den fint med i hastighed.

[singlepic id=1088 w= h= float=center]

Undertekster skal du selv aktivere dem første gang, ved at kalde undertekst menuen frem og vælge tænd med piletasten.  Har du sat dansk som undersprogstekst i indstillingerne, så vælges de danske undertekster automatisk. Ikke helt uventet, så viste en test af underteksterne på TV 2 Film HD, det velkendte problem med timingen, altså at de bliver stående alt for længe. Det er et generelt for de fleste ikke godkendte Canal Digital bokse, og tilsyneladende noget man må leve med. På de fleste andre kanaler virker underteksterne dog bedre, men jeg oplevede dog problemer i forhold til at vise special-tegn som f.eks. é i tekst-tv undertekster. I forhold til undertekstsupport på de engelske Freesat kanaler på 28,2 øst, så virkede det til at virke fint nok, uden jeg dog har testet det udførligt, eftersom jeg normalt ser disse kanaler uden undertekster.

[singlepic id=1073 w= h= float=center]

I forhold til den elektronisk programguide, så skal du over på en kanal på EPG transponderen 10872 V, f.eks. Motors TV for at den fulde EPG bliver hentet ind for 1 grad vest kanalerne. Ellers får du kun nu og næste. Nu og næste, er også det eneste du får ved Freesat kanalerne, der kører med et EPG system som boksen ikke kan håndtere. EPG kan vises på flerkanals tidslinje basis en for den enkelte kanal.

Tekst-tv fungerer fint på boksen. Hastigheden er med sidehukommelse, så du ikke skal vente på siderne.

Der lader til at være en fejl i forhold til menusprog. Efter boksen har været slukket ,så starter den op med engelsk som menusprog, selv om det var sat til dansk inden den blev slukket. Formodentlig en fejl som rettes i en kommende software opdatering.

PVR funktionalitet med mere

[singlepic id=1075 w= h= float=center]

For at få glæde af muligheden for at pause eller optage live på boksen, skal du tilslutte en ekstern USB harddisk, som ikke medfølger med boksen. Jeg har i denne anmeldelse anvendt en 500 GB 2.5″ ekstern harddisk fra Iomega, som er uden selvstændig ekstern strømforsyning. Denne har fungeret uden problemer med boksen, der også har en funktion til at teste. at den USB enhed du tilslutter vil virke med boksen.

[singlepic id=1082 w= h= float=center]

Du kan sætte optagelser til at optage manuelt, enten for det aktuelle program, tidsinterval eller timer med mulighed for ugentlig eller daglig gentagelse. Du kan naturligvis også tilføje optagelser via EPG’en. Det er positivt, at der er tidsmargin indstillinger til at tilføje ekstra optage tid til optagelser så du er bedre sikret i forhold til at få det hele med af et program.

[singlepic id=1071 w= h= float=center]

Optagelser kan hurtigt hentes frem via et tryk på File List knappen. Optagelser gemmes med programtitel, hvilket gør det overskueligt, men man kunne savne en mulighed for at sortere i optagelserne f.eks. i forhold til kanal.

Ved et tryk på pause knappen kan du pause live tv og genoptage senere. Der kan spoles med op til x 16 normal hastighed. Man savner mulighed for at hoppe frem og tilbage endnu hurtigere, en funktion jeg i hvert fald ikke har kunnet finde.

Mens der optages har du mulighed for at se en anden kanal, såfremt denne sendes på den samme frekvens, som den kanal du optager fra, dog udelukkende ved ikke kodede kanaler. Det angives ganske praktisk i menuen, hvilke kanaler du kan skifte til, mens der optages.

Tilslutter man USB harddisken til ens computer kommer den ikke frem som et drev bogstav så tilsyneladende kan optagelser ikke hentes ud af harddisken.

Boksen har ikke mulighed for at afspille mediefiler fra USB enheder, hvilket ellers bliver mere og mere almindeligt. Så du kan ikke afspille musik eller se billeder via boksen.

Selv om der er netværksadgang på boksen, så er der ikke megen funktionalitet af denne. Der er en twitter funktionalitet, som jeg dog ikke har afprøvet, men man savner mulighed for at afspille netværksindhold fra andre enheder på netværket.

Konklusion

Opticum HD 9600 Mini er et fint bud på en kompakt og velfungerende boks til både kodet og ukodet satellit-tv. Der er understøttelse for både almindelig DiSEqC og motorstyring via USALS, som gør den ganske brugbar i forbindelse med ønske om at modtage tv fra flere satellitpositioner.

Boksen har et ganske logisk og velfungerende betjening, og dens indbyggede kortlæser fungerede fint med Canal Digital programkort, men forvent ikke at undertekster på alle kanaler virker 100%.

Opticum HD 9600 Mini virkede fint med min eksterne 2.5″ USB harddisk. Dog må man sige, at PVR og mediedelen i boksen er noget skrabet i forhold til at afspille andet end optagelser, og også funktionaliteten i forhold til netværkstilslutningsmuligheden er begrænset.

Om kort tid følger anmeldelsen af Opticum HD TS 9600 Prima, der er en kombineret DVB-T/DVB-S2 modtager.

Se mere på lavprisparbol.dk

Alle billeder

[nggallery id=91]

Relaterede artikler

Back to top button