Viasat

Nürnberg – nazisterne stillet for retten

Den 20. november i år er det 65 år siden, at rettergangen mod nazitysklands mest notoriske forbrydere blev indledt. En rettergang, der skabte historie med 21 ledende naziofficere, der riskerede at blive idømt dødsstraf. Men den egentlige historie udspillede sig bag de lukkede døre. Her forsøgte jurister og psykologer at trænge ind i hovederne på nogle af historiens mest uhyggelige hjerner.

Hitlers fortrukne arkitekt, Albert Speer, var med sin privilegeret opvækst ikke umiddlebart en person, man ville antage for at være tilhænger af Hitler eller en skræmmende krigsforbryder. Han blev idømt 20 års fængsel for sin rolle i det nazistiske styre. Siden skrev han en bestseller og optrådte i Playboy, mens andre nazister tiltalt for samme type forbrydelser blev straffet med døden.

Hermann Göring var chef det tyske luftvåben og Hitlers udsete efterfølger. Under retssagen mod Göring spillede den juridske fængselspsykolog, Gustave Gilbert, en afgørende rolle og Göring blev siden kendt skyldig i samtlige anklager. Han blev dømt til døden, men begik natten inden selvmord med cyanid.

Rudolf Heff hjalp Hitler med at skrive Mein Kampf og var førerens stedfortræder. I 1941 stjal han et fly og fløj til Skotland for at tilbyde Storbritannien fred – uden Hitler viden derom. Hitler fik erklæret Hess sindsforstyrret, og Hess tilbragte resten af krigen i brittisk fangenskab. Da han kom til Nürnberg hævdede han, at han intet kunne huske om sin nazistiske fortid.

Dokumentarfilmen går bag kulisserne på rettergangen mod tre af Anden Verdenskrigs mest fremtrædende nazister. Filmen er baseret på research af historiske dokumenter, interviews med øjenvidner og arkivfilm kombineret med dramatiseringer.

PREMIERE: Lørdag den 20. november kl. 19.00 på Viasat History

Medvirkende:

Albert Speer: Nathaniel Parker (Inspector Lynley)

Hermann Göring:  Robert Pugh (Master and Commander)

Rudolf Hess: Ben Cross (Hannibal, Exorcisten: begyndelsen)

I samme kategori

Back to top button