Mennesker og medier – kabel-TVs fremtid i Danmark
Mennesker og medier på P1 havde i sidste uge en spændende diskussion omkring kabel-TVs fremtid i Danmark – specielt med fokus på den mange små antenneforeninger og frit-TV valg.
Langsomt, men sikkert ændres grundvilkårerne i øjeblikket for de danske tv-seere. Teknologien betyder, at det nu bliver lettere og lettere at se tv via internettet. Digitaliseringen har betydet adgang til flere og flere kanaler.
Den tid, hvor kabelselskabet eller antenneforeningen sad på adgangen til tv-programmerne, er ved at rinde ud. I begyndelsen af måneden vedtog Folketinget en lov, der senest fra 2015 ophæver tilslutningspligten til en antenneforening.
Loven er endnu et skridt imod det frie tv-valg, og det kan betyde en usikker fremtid for de tusinder af antenneforeninger der, i mere end et halvt århundrede, har stået for hundredetusinders tv-signal.
Det er udgangspunktet for en diskussion i studiet med formanden for FDA (Forenede danske antenneanlæg) Carsten Karlsen, Professor Knud Erik Stouby fra Ålborg Universitet og Venstres ordfører på området, folketingsmand og fhv. Borgmester Michael Aastrup Jensen.
Du kan lytte til udsendelsen her på dr.dk
Fakta om den nye lov
Folketinget vedtog 4. april »Lov om ændring af lov om planlægning«, som gør op med stavnsbindingen:
»Bestemmelser i lokalplaner om tilvejebringelses- og tilslutningspligt til fællesantenneanlæg til modtagelse og distribution af TV- og radiosignaler eller om grundejerforeningers pligtmæssige etablering, drift og vedligeholdelse heraf er uden virkning. Det samme gælder bestemmelser med tilsvarende indhold i servitutter, hvor kommunalbestyrelsen er eneste påtaleberettigede,« som det hedder i lovteksten.
Tidspunktet for ikrafttrædelsen af § 1, nr. 9, fastsættes af miljøministeren, dog senest den 1. april 2015.«
Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil gerne have haft indført, at loven træder i kraft 1. januar 2014, og at miljøministeren fra den dato og frem til 1. april 2015 kan fastsætte gangsregler »med henblik på at sikre, at ikke-kommercielle ejere af fællesantenneanlæg til modtagelse og distribution af TV- og radiosignaler med større gældsposter får mulighed for at afvikle disse«, så eksisterende fællesantenneforeninger og grundejerforeninger ikke kommer økonomisk i klemme.
Tak til Johnny K. Olesen for tippet.