Parabol-TV

Medi@link Black Phanter

Turen er kommet til at kigge på en DVB-S2 i den billige ende af prisskalaen her på DIGITALT.TV.  He@d Medi@link Black Phanter 2Card, som boksen hedder, tilbyder på papiret en del for pengene, med 2 kortlæsere og mulighed for ekstern PVR. Men hvad kan den, og hvad kan den ikke? Læs anmeldelsen for at få svarene.

Design og tilslutninger

Medi@link Black Phanter er som navnet antyder i sort design med frontdisplay i blåt, der skriver kanalnavnet, når du ser en given kanal. På fronten er der knapper for standby og kanal skift. Boksen benytter 0,5W i standby og 12-14W i brug.

De to indbyggede kortlæsere er placeret på siden af boksen sammen med en USB tilslutning. Der er, så vidt jeg kan se på Google, også andre varianter af boksen på markedet med 1 CI + 1 kortlæser og 2 CI porte, men versionen med de 2 indbyggede kortlæsere, er altså den jeg anmelder her.

På bagsiden skuffer Medi@link Black Phanter ikke, med de tilslutninger man kan ønsker sig:

  • Scart
  • Komponent video Y/Pb/Pr
  • Analog video composite
  • Analog lyd ud
  • S/PDIF optisk lyd udgang
  • LNB ind
  • LNB gennemsløjfning
  • Netværkstilslutning
  • HDMI
  • USB port

Med i kassen er udover modtageren:

  • 1 Manual på engelsk
  • 1 HDMI kabel
  • 1 Fjernbetjening med batterier
  • 1 strømadapter (12V 2,5A)

Fjernbetjeningen er med den knapper man kan ønsker sig, placeret ganske logisk, og den ligger ganske godt i hånden.

Installation

Installation er som på de fleste bokse med sprogvalg osv. Dansk er ikke blandt de sprog du kan vælge, men det er naturligvis muligt at vælge dansk som lyd og undertekstsprog. Der tilbydes opløsning på 576i, 576p, 720p og 1080i.

Installationsguiden i forhold til opsætning af antenne er lidt begrænset i forhold til DiSEqC, for selv om boksen understøtter 1.0, 1.1, 1.2,USALS og Unicable support, så tilbyder installationsguiden kun almindelig DiSEqC 1.0. Ønsker du at anvende 1.1 eller motorstyring skal du ud af installationsguiden og ind og opsætte det i den almindelige menu på boksen.

Kanalsøgningen tager noget tid, og gennemgår som standard alle de positioner du har sat op. Du kan inde i selve søgemenuen dog vælge at søge mere begrænset. Boksen er af typen, hvor der er en transponderliste tilknyttet hver satellit. Du kan så selv gå ind og redigere eller oprette nye transpondere. Det er muligt at søge med manuelle pid værdier på en frekvens, hvis du har behov for det.

På 1 vest

Efter installationen så satte jeg mit Canal Digital programkort i boksens ene kortlæser, og dette virkede fint med betalings-tv kanalerne på 1 grad vest.

Boksen menu er ganske pæn grafisk set. Den er opdelt i 5 sideordnede hovedkategorier med punkter i hver af disse. Under user settings kan du aktivere undertekster og vælge dansk som sprog.

I forhold til brug på betalingskanalerne på 1 grad vest, så håndterer boksen både tekst-tv og DVB undertekster. Tekst-tv undertekster vises dog lidt småt i forhold til det normale. Tekst-tv undertekster og optagelser fungerer ikke optimalt, her er der problemer med timingen, men mere om det under PVR afsnittet.

EPG mæssigt tilbyder boksen ikke fuld EPG desværre. Kun den transponder på 1 vest, der normalt giver fuld EPG fra Canal Digital får man fuld EPG på, men det er kun kanaler på denne transponder man kan få glæde af den på langt de fleste kanaler er du således begrænset til nu og næste. Boksen henter tilsyneladende EPG ind fra den aktuelle transponder.

Gratis tv og blindscan

Medi@link Black Phanter egner sig med sine fine DiSEqC understøttelse glimrende til modtagelse af gratis tv fra flere satellitter.  Der er som nævnt fuld DiSEqC support på boksen, og mulighed for op til 10.000 kanaler gør den velegnet til dig med motorstyring eller f.eks. 4 positioner på én parabol.

Fuld EPG virkede fint for de tyske gratis kanaler på 19,2 øst, mens der som altid kun er nu og næste på 28,2 øst kanalerne. EPG vises på listebasis for 1 kanal af gangen.

I forhold til undertekster på 28,2 øst virker den ikke optimalt.

Blindscan skulle boksen også tilbyde, altså mulighed for at finde kanaler uden at kende symbolrate osv. Det er nyttigt i forhold til at søge efter midlertidige satellitfeeds, der ofte kan være ganske sjovt at lege med. Imidlertid havde jeg ikke held til at få noget ud af Blindscan funktionen, der tog en evighed, uden at finde noget som helst.

Boksen er pænt hurtig til at skifte kanal, og frem for alt meget hurtig til at starte op når du tænder for den.

PVR og multimedia

Boksen tilbyder PVR funktionalitet, såfremt du tilslutter en ekstern USB lagringsenhed. Jeg benyttede en 500 GB ekstern harddisk uden egen strømforsyning, og det virkede godt nok. Der tilbydes bogmærkefunktionalitet ud over de gængse funktioner. Timeshift skal man aktivt slå til i menuen.

Når der optages en kodet kanal, så kan du ikke se en anden kodet samtidigt, i hvert fald ikke med kun 1 programkort. Du kan godt se en ikke kodet kanal, såfremt denne sendes på samme transponder, som der optages fra.

I forhold til optagelse af betalings-tv kanaler på 1 vest, så virker boksen som tidligere nævnt ikke godt med kanaler med tekst-tv undertekster. Her passer teksterne slet ikke til billedet på skærmen, timingen passer simpelthen ikke, selv om det virker, når man ser programmet live.  Kanaler der sender med DVB undertekster virker derimod godt nok også ved optagelser.

Uden fuld EPG er man, i forhold til PVR brug på 1 grad vest, helt afhængig af den manuelle timer, som da også tilbyder det meste af det, man har brug for i forhold til at gentage optagelser dagligt eller ugentligt. Du kan naturligvis også starte en optagelse manuelt, her tilbydes mulighed for at justere længden, eller bare optage indtil det aktuelle program er slut.

Vi fjernbetjeningen kan du få listen med optagelser frem, hvor de er listet efter dato og navn fra EPG.

Jeg havde ikke held til at læse optagelser fra den eksterne harddisk på min Windows computer, harddisken/filsystemet blev slet ikke genkendt.

Mediemæssigt kan boksen kun afspille mp3 musik og billeder (JPEG, BMP) via USB og altså ikke video, ud over det du selv optager.

Selv om boksen har indbygget ethernet tilslutning, så er der ikke nogen form for mulighed for at tilgå medieindhold på hjemmenetværket. Netværksdelen er dog nyttig i forhold til softwareopdatering, der er ganske enkel at gøre via den.

Der er mulighed for at hente PC værktøj til kanalredigering på http://[email protected]/ og hente og lægge kanallister ind via USB.

Konklusion

Medi@link Black Phanter er en ganske fin og prisgunstig boks til modtagelse af både gratis tv og betalings-tv. Den kunne være oplagt som en ekstra boks i sommerhuset eller campingvognen med sin mulighed for at se betalings-tv på 1 grad vest, selv om understøttelsen ikke er perfekt, med manglende EPG og problemer med undertekster på visse kanaler i forbindelse med optagelser.

Blindscan delen, og den fine kanalplads og DiSEqC support, kunne have gjort boksen interessant for de mere inkarnerede feed jægere, men blindscan delen synes dog ikke at fungere korrekt.

I samme kategori

Back to top button