Arkiverede Tests

Maximum T-641 VA

Danske Kjaerulff1 bringer med sin nye model Maximum T-641 deres første Boxer godkendte PVR boks på markedet. Det er en twin tuner PVR boks, der både er egnet til de ukodede kanaler og betalings-tv kanalerne fra Boxer. Med Maximum T-641 VA kan du således se de digitale antenne-tv kanaler og optage programmer i samme billedkvalitet, som de udsendes i på en intern harddisk.

Altså absolut en model der er et nærmere eftersyn værd her på DIGITALT.TV, der har fået et eksemplar stillet til rådighed i forbindelse med denne anmeldelse.

MAXIMUM T 641 VA2 550

Annonce - artiklen forsætter nedenunder
Producent: Maximum
Distributør:
Kjaerulff1
Vejledende udsalgspris: 2299 kr. uden harddisk i butikkerne uden samtidig tegning af Boxer abonnement

 

Set Top Box’en

Maximum T-641 VA er, på trods af at der er tale om en boks med mulighed for intern harddisk, ikke særlig stor. Størrelsen er (B x H x D) 27,5 x 3,3 x 20 cm. Boksen kan placeres i et skab eller monteres på væggen og stadig betjenes med fjernbetjeningen via den medfølgende IR extender.

Designet er i sort plastik og boksen er helt uden display. Kun en lille diode i fronten indikerer om boksen er tændt eller i standby.

Boksen har intern kortlæser til betalings-tv fra Boxer, dog ikke HDTV betalings-tv kanaler. Boksen virker også uden kort til de ukodede kanaler på DVB-T nettet inkl. DR HD

 

På bagsiden af boksen tilbydes følgende tilslutninger:

 • Strømforsyning 12V
 • TV scart
 • HDMI udgang
 • Digital lydudgang coaxial
 • Analoge lydudgange
 • USB tilslutning (kun til service brug)
 • IR sensor tilslutning
 • LAN tilslutning (ikke aktiv)

På siden af boksen er der mulighed for at montere en 2.5″ harddisk.

Det følger med i pakken:

 • 1 x 12 v strømadapter
 • 1 x Fjernbetjening med batterier
 • 1 x IR kabel
 • 1 x Scartkabel
 • 1 x dansk manual

Boksen bruger i standby max 0,5 watt og omkring 11 under brug.

Ibrugtagning

Boksen er ganske enkel at tage i brug. Der vises en velkomstmenu med valg af sprog. Der er mulighed for aktiv 5V forstærkning via boksen, såfremt du har en aktiv digital antenne, der har brug for dette. Herefter er det blot at afvente, mens boksen søger kanaler, hvorefter du er klar til at se tv.

Menuerne er i det velkendte Maximum design som også kendes fra Maximum T-541 VA modellen. Enkle og logiske med ganske hurtig tilgang til de, i grunden få, indstillinger du har brug for.

Kanalerne gemmes i en ganske logisk rækkefølge, i forhold til at placere de ukodede DR og TV2 kanaler først. Der er mulighed for at lave op til 6 favoritlister, og der er desuden mulighed for at vælge en kanalliste med gratiskanaler samt naturligvis en samlet liste med alle kanaler.

HDMI udgangen er der mulighed for at opsætte til 720×576, 1280×720 og 1920×1080 eller auto.

Betjening

Boksen virker hurtig og ubesværet. Du skal kun vente få sekunder på, at den er klar til brug. Ikke noget med at vente i evigheder, som det ses på visse modeller.

Brugerfladen er enkel og ukompliceret, og betjeningen er ganske logisk. Kanallisten giver et hurtigt overblik over, hvad der sendes lige nu på de forskellige kanaler. Det går hurtigt med at skifte kanal på boksen, hvilket er rart. Et klik på info knappen viser hurtig information om det aktuelle og næste program på kanalen. Klikkes der endnu engang kommer en mere detaljeret information om det aktuelle program.

EPG delen er af Boxer navigator typen. Det er en velfungerende EPG, og det er et plus, at man i et mindre billede kan følge den udsendelse, man aktuelt ser. EPG’en åbner også mulighed for at filtrere på programkategorier, men det virker stadig kun i begrænset omfang, hvilket skyldes EPG informationerne, der er tilgængelige og ikke boksen.

Tekst-tv delen fungerer rigtigt godt. Oftest er siderne der med det samme, som man kender det fra mange moderne fladskærme.

Den medfølgende fjernbetjening er den velkendte fra Maximum, der ligger godt i hånden og virker solid. Den virker af og til som der skal et ekstra tryk til, så måske er det vigtigt at pege den forholdsvis præcist. Batteridækslet er af typen, der kræver en skruetrækker, men så er chanchen for at noget knækker også det mindre.  Der er ikke nogen egentlig optageknap, den røde knap fungerer som optage knap.

PVR funktionalitet

Maximum T-641 VA fungerer som en PVR boks, såfremt der er placeret en 2,5″ udtagelig harddisk i siden på boksen. Det er ligetil helt uden at skulle i gang med skruetrækker eller noget. Bare skub disken helt ind, til den går i stikkene inde i boksen. Boksen leveres ifølge Kjaerulff1 typisk uden harddisk. En 250 eller 500 GB harddisk sælges separat til priser på henholdsvis 599,- og 899,-.

Det anbefales af Kjerulff1, at man købe de harddiske, der er anbefalede og testet til at virke med boksen. DIGITALT.TV tester boksen med en 250 GB harddisk leveret af Kjaerulff1 i forbindelse med testen.

Jeg finder det ganske rart, at harddisken er placeret inde i boksen uden behov for at have en ekstern harddisk stående. Den harddisk Kjaeruæff1 leverede med til denne test er stort set lydløs, også når der optages.

Boksen tilbyder følgende PVR funktioner:

 • Tidsforskyde en igangværende udsendelse med mulighed for at arkivere denne.
 • Optage en udsendelse enten manuelt eller via den elektroniske programguide
 • Afspille en optaget udsendelse
 • Du kan se ét program og samtidig optage et andet på harddisken, også selvom de begge er betalingsprogrammer og bruger samme kort.

PVR funktionen har følgende begrænsninger:

 • Programmerne ligger kodet på harddisken, og kan kun afspilles igen af den samme modtager. Boxer kræver at optagelser skal være kodede og kun kunne afspilles gennem den samme modtager. Der er således ikke mulighed  for at overføre indhold fra harddisken til din PC.
 • Man kan kun optage ét program ad gangen.
 • Man kan ikke optage et program og samtidig sætte et andet program på pause.
 • Der er endnu ingen funktioner til andre multimedie funktioner fra harddisken, såsom afspilning af musik eller visning af billeder.
 • Redigering af optagelser ikke mulig.

Positivt er muligheden for at fastsætte en tidsmargin i forbindelse med optagelser, så man er mere sikker på at få hele programmet med selv ved forsinkelser. Den er som standard sat op til 5 minutter, men man kan sætte den i intervaller helt op til 60.

Timeshift med problemer

Jeg havde ved min test problemer med stabiliteten i forbindelse med timeshift funktionaliteten. Her oplevede jeg flere gange, at jeg kunne fremprovokere boksen til at fryse helt, så strømmen skulle kobles helt fra og til igen. Tilsyneladende rammer problemet specielt kodede kanaler. Det er dog et problem, jeg forventer bliver løst hurtigt af Kjaerulff1. Også tidsangivelsen ved afspilning af optagelse synes at være et problem.

Optagelserne er der direkte adgang til via den grønne knap på fjernbetjeningen. Der kan sorteres efter dato, kanal eller på optagelsens navn. Du kan hoppe i en optagelse ved at skrive tidspunkt ind via fjernbetjeningen.

Man savner dog muligheden for at afspille mp3 og billeder via USB eller den eksterne harddisk. En funktion der ellers ofte ses på PVR bokse.

Konklusion

Maximum T-641 VAer generelt en velfungerende boks, der leverer en brugevenlig enkel tilgang til en PVR boks, hvor du både kan optage det ene program og se et andet samtidigt.

Skal man pege på ting, der mangler, så savner jeg muligheden for at optage 2 ting samtidigt, ligesom det også trækker lidt ned, at man ikke kan pause en udsendelse, hvis man optager en anden. Også mulighed for at kunne afspille musik og vise billeder kan måske savnes af nogle.

Maximum T-641 VA er er absolut en af topkandidaterne til bedste bud pt. på en Boxer godkendt boks med intern PVR funktion, der dog ligesom den nyligt testede Hinke boks stadig rummer mulighed for forbedringer.

Brugervenlig med overskuelig EPG
Ingen støj fra harddisk
Ganske god tekst-tv del
Lavt strømforbrug

Kan ikke optage 2 ting på samme tid
Ingen multimedie (lyd/billedeafspilning) support via USB eller harddisk

I samme kategori

Back to top button