Arkiverede Tests

Maximum C-501

Danske Kjaerulff 1 Digital A/S klar med en set top box til digitalt kabel-tv. DIGITALT.TV bringer her en test af modellen Maximum C-501, der er ligger i prisklasses omkring 1000,-

Set Top Box’en

Modtageren henvender sig til kunder som enten har YouSee eller signal fra en antenneforening som udsender digitale kanaler i DVB-C. Modtageren henvender sig til første gang køberen som har et TV med analog tuner, eller til børneværelse/soveværelse.

Designet på boksen er ganske diskret sort men med blankt plastik på øverste del af fronten. Maximum C-501 kan enten stå i en reol eller hænges på væggen.

På fronten finder du de nødvendigste knapper og en kortlæser, der dog kun er til systemet Conax. Du får således ingen glæde af den, såfremt du har YouSee kabel-tv.  Boksen er tiltænkt modtagelse af  de ukodede kanaler og kan modtage både almindelig og HDTV signaler.

På bagsiden finder vi en antenne indgang, antenne gennemsløfningsudgang, HDMI udgang, USB tilslutning og udgange for lyd (digital coax / analog phono) samt 1 scart udgang. Der leveres et scart kabel med i kassen, mens du altså selv må investere i et HDMI kabel. Det er ikke muligt at optage indhold på USB tilslutningen, hvilket ellers ville have været en god bonus. Men USB tilslutningen kan benyttes til software opdateringer.

Det er en bemærkning værd, at modtageren er produceret med en processor som ikke kan dekode Dolby Digital. Det betyder, at der ikke kommer lyd ud på scart, hvis TV kanalen kun indeholder et AC3 lydspor. Benytter du HDMI, skulle du få TV’et til at afkode lyden, hvis dit TV understøtter Dolby Digital. Men i min test lykkedes det ikke at få AC3 lyd via HDMI på tv’et. Kjaerulf1 meddeler, at man er opmærksom på, at det ikke virker endnu på visse tv. Du kan naturligvis også vælge at bruge SPDIF udgangen til en forstærker, hvilket fungerede uden problemer for mig.

Modtageren kan dekode DTS og HE-AAC lyd, men altså desværre ikke Dolby Digital. Dolby Digital AC3 lyd anvendes hos både YouSee og Stofa. Mens YouSee udover AC3 lyd også tilbyder MPEG-2 lyd, så har Stofa kun AC3 lyd sine HD kanaler. Derfor markedsføres produktet heller ikke til brug med Stofa.  

Forbindelse fra boks til tv med scartkabel vil ikke give dig lyd på kanaler, der udsendes med AC3 lyd. Har du YouSee, skulle du ikke have problemet, eftersom der også udsendes MPEG-2 lyd på HD kanaler.

Ibrugtagning

Boksen har en enkel førstegangsindstallation med valg af menusprog (Dansk, Svensk og Engelsk) og tv format.  Der kan  tit være problemer med kanalindslæsningen, på andre end YouSee og andre kabel-tv udbyderes egne modeller.  Kjaerulff 1 Digital A/S vil med Maximum C-501 gøre det nemt for kunderne at tilpasse søgningen til den enkelte udbyder. Det er muligt via hjemmesiden www.kjerulff1.com, at hente en søgning, som er tilpasset den udbyder du har. Denne lægges så på en USB stick og sættes i boksen, og derefter er det bare at lave en søgning. Modtageren skulle så gerne finde alle de kanaler, som din udbyder har. Jeg testede boksen med signal fra Stofa, og her var der ingen problemer med at scanne kanalerne ind.

Video udgangen er som standard sat op til at følge den opløsning en given kanal sender med. Ser du f.eks. DRHD skifter boksen så til 720p på HDMI udgangen. Det er også muligt selv manuel at sætte boksen mellem indstillingerne 576i, 720p og 1080i. På den måde kan du også opskalere almindelig standard opløsnings kanaler.

Betjening

Betjeningen er brugervenlig og logisk. Menuerne er afdæmpede farvemæssigt men giver et roligt indtryk. Et klik på infoknappen giver der oplysninger om det aktuelle program og grafisk visuel information om, hvor lang tid der er tilbage af programmet. Et klik på ok knappen bringer kanalisten frem, der samtidigt byder på EPG oversigt over, hvad er sendes lige nu på kanalerne. Kanalskift sker med rigtig fin hastighed, så er du en ivrig zapper, så bliver du ikke træt af denne boks.

Selve EPG guiden fungerer fint. Det er hurtigt og overskueligt og enkelt at skifte mellem kanalerne i oversigten. Det er muligt at programmere optagelser f.eks. til ekstern DVD/harddisk optager (fordundet via scart) via EPG’en eller manuelt.

Det er naturligvis muligt at oprette favoritlister over kanaler efter ens egne behov, så du får dine favoritkanaler i den rækkefølge, der passer dig bedst.

Tekst-tv fungerer med sidehukommelse, så ventetiden er minimal. Dog er det ikke med så megen hukommelse, at du slipper helt for at vente på sider af og til.

Fjernbetjening

Den medfølgende fjernbetjening ligger godt i hånden og virker solid.

Energiforbrug

Jeg målte i min test Maximum til at bruge 0,4 i standby og omkring 8 i brug. Det er pæne tal, der holder sig under Elsparefondens anbefalinger på tændt: 10 watt og standby: 0,5 watt. Bemærk dog at kører du dit tv-signal igennem boksen og til dit tv, så vil det evt. kunne ses på visse analoge kanaler på dit tv, når boksen er i standby. Der bruges nemlig så lidt strøm, at det går ud over forstærkningen af tv-signalet i boksen.

Konklusion

Står du og mangler en ekstra boks til sove eller børneværelset, så er Maximum C-501 en overvejelse værd.  Maximum C-501 er en velfungerende modtager, der både er diskret i design og betjening. Den har en betjening der er både overskuelig og hurtig. Har du HDMI indgang på din fladskærm så giver 720p eller 1080i et flot billede. Boksens begrænsning på digital lyddelen er lidt ærgeligt i forhold til brug med Stofa signaler, men endnu er det meget småt med ukodede HDTV kanaler, så problemet er måske ikke så aktuelt. Selv om jeg kun havde mulighed for at teste med Stofa, så vil jeg generelt ikke anbefale den til andet end YouSee, netop på grund af den manglende lydunderstøttelse.

>> Sammenlign priser på Maximum C-501

I samme kategori

Back to top button