TV-Nyt

Jenny Lund Madsen: Det er inspirationen til TV 2 serien ‘Graverne’

Jenny Lund Madsen er hovedforfatter på den nye TV 2 serie Graverne, der har premiere 28. juli på TV 2 Play og dagen efter på TV 2.

Vi varmer op til serien med lidt baggrundsinfo fra hende og hendes tanker om serien herunder.

Hvordan adskiller arbejdet med at udvikle ‘Graverne’ sig fra de andre film- og tv-projekter, du tidligere har stået bag?

https://vimeo.com/981504216

Arbejdet med at udvikle og skrive ‘Graverne’ har adskilt sig fra mit tidligere arbejde på den måde, at jeg har kombineret en enorm mængde research og faktastof med en “hvad nu hvis”-idé. Det har været ekstremt spændende at dykke ned i journalistikkens verden, og jeg har undervejs i processen talt med mange journalister om deres arbejdsmetoder, udfordringer i jobbet, motivation for at gøre det, de gør, omkostningerne ved det, osv. Og fælles for dem alle er, at de er enormt drevet af en lyst til at afdække sandheden og formidle relevante historier på en etisk forsvarlig måde. På en måde er det nervepirrende at skrive en serie om graverjournalister, fordi jeg ved, at der sidder en masse journalister derude, der måske er kritiske overfor det portræt, som de ser af sig selv. For det er jo deres job at forholde sig kritisk til alting, og netop derfor synes jeg, at deres arbejde er så spændende. For mig er serien også et bidrag til at kigge på de ofte udskældte medier og påpege, at hvis vi ikke havde den fjerde statsmagt til at holde magthaverne i ørerne, så ville demokratiet være mere sårbart. Men serien er fiktion, og jeg har taget al den inspiration, som jeg har fundet i virkeligheden og sat det sammen med en fiktiv, men sandsynlig idé. Det vilde er dog, at jo mere man graver sig ned i virkeligheden, jo mere overgår den fiktionen.

Selvom grundplottet er ren fantasi, så har det været vigtigt for mig at lægge mig så tæt op ad virkeligheden som muligt for at skabe en høj grad af troværdighed; især omkring de journalistiske arbejdsprocesser, deres interne jargon, osv. Med ‘Graverne’ vil jeg gerne hylde det intense arbejdsfællesskab, hvor den fælles vision om at optrevle en historie gør kollegaer til familie. Trods karakterernes forskelligheder er de alle drevet af det samme; nemlig at få sandheden frem i lyset og måske derigennem gøre verden til et bedre sted.

I ‘Graverne’ udforsker du de etiske dilemmaer, som graverjournalister står over for. Hvordan har du arbejdet med at skildre nogle af de komplekse problemstillinger? Og hvad håber du, at seerne tager med sig fra serien?

I mit arbejde med ‘Graverne’ er det blevet tydeligt for mig, at der er ekstremt store dilemmaer forbundet med at være undersøgende journalist. Alle journalister opererer i en medievirkelighed, hvor sensationelle liveopdateringer og clickbaits kan gøre det svært at formidle de mere komplekse, men ofte enormt vigtige historier til en bred befolkning. Derfor skal de finde en vinkel på deres historie, så den ikke drukner i nyhedsstrømmen, men uden at gå på kompromis med deres etiske ansvar.
Samtidig er der en masse dilemmaer forbundet med at indsamle dokumentation. For hvor går grænsen mellem at beskytte en kilde og sørge for at få kildens udsagn ud? Må man betale for oplysninger, og er de i så fald troværdige? Skal man risikere at bryde loven i sandhedens tjeneste, og er det etisk korrekt at lave bagholdsangreb på nogen, man mistænker for at have begået en forbrydelse, men som ikke er dømt? Det er ekstreme dilemmaer, som graverjournalister står i hver dag, men for mig er det jo dejligt brugbart, dramatisk brændstof til at skrive fiktion.

Jeg håber, at seerne – udover at føle sig godt underholdt – får et dybere indblik i, hvor vigtigt det er, at der findes grundige journalister, som kan komme til bunds i historier, som måske ikke er så lettilgængelige, men som er vigtige for, at vi har et velfungerende demokrati. Jeg vil gerne vise, at det slidsomme og vedholdende arbejde, som er grundlaget for al undersøgende journalistik, betaler sig, og at vi alle sammen bør bakke op om de frie medier og især den mere langsommelige, dybdegående journalistik.

Hvordan har du arbejdet med udviklingen af de centrale karakterer i ’Graverne’?

I min research fandt jeg ud af, at der er forskellige typer af undersøgende journalister, og at en redaktion ofte fungerer bedst, hvis der er folk med forskellige kompetencer. Sagt med andre ord: Alle skal ikke nødvendigvis være gode til at interviewe, gennemgå dokumenter eller charme sig til oplysninger, men forskelligheden gør gruppen stærk. Derfor er karaktererne i ‘Graverne’ i høj grad dannet ud fra samtaler med undersøgende journalister og deres bud på arketyper indenfor faget.

Hvordan bidrager skuespillere som Mille Dinesen og Søren Malling til at bringe disse karakterer til live?

Det har været et fantastisk cast at arbejde med, og især de erfarne kræfter som Mille Dinesen og Søren Malling har bidraget til udviklingen af såvel deres egne karakterer som til serien. For eksempel lavede Mille sin egen research, som hun gav videre til os i forfatterrummet, og Søren Malling har jo spillet journalist tidligere (red. i ‘Borgen’) og er god til at stille sig kritisk over for logik og jargon i teksten. Samtidig er de – ligesom resten af castet – dygtige til at improvisere små momenter, som tegner karaktererne på en måde, som man ikke kan skrive sig til. De har bidraget med stor professionalisme og ikke mindst lun humor, selvom ‘Graverne’ tonalt er noget meget andet, end det som Mille oftest spiller.

Kilde: TV 2

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard