Nyheder

Historien bag Historien: Matchfixing

dr1 logoMatchfixing er kommet til Danmark, og problemet kan vokse de kommende år. Se i DR1 Dokumentaren, hvordan blandt andet det danske fodboldlandshold har haft det tæt på.

Matchfixing er kommet til Danmark. Flere og flere danske sportsfolk bliver lokket med formuer mod til gengæld at snyde med deres kampe. Danske sportsfolk bliver kontaktet af kriminelle syndikater, der vil betale store beløb for at fixe kampe, og internationale eksperter vurderer, at problemet risikerer at vokse de kommende år.

Det afdækker DR1 Dokumentaren ‘Historien bag Historien – Matchfixing’, der bliver sendt i aften klokken 20.45 på DR1.

“Tab 1. sæt 0-6”
Under en international tennisturnering i Danmark sidste sommer fik op mod 40 spillere tilbuddet om at fixe deres kampe mod betaling. Tennisspilleren Andreas Moltke-Leth er en af de danske sportsfolk, der er blevet ringet op af en matchfixer.

DR1 Dokumentar har fået adgang til en lydoptagelse, som tennisspilleren optog på sin mobiltelefon. Optagelsen viser, at matchfixeren vil betale 5.000 euro, hvis den danske tennisspiller taber første sæt med 0-6 i sin næste kamp.

“Han siger, at det vil være meget lette penge at tjene”, fortæller Andreas Moltke-Leth.

Dansk fodbold er truet
Moltke-Leths historie er langt fra enestående. Dokumentarprogrammet afdækker, at også dansk fodbold er truet af matchfixing.

Matchfixerne kommer typisk fra verdens største spillermarked i Asien, hvor der spilles for milliarder af kroner. Her kan de kriminelle skjule deres indsatser på et marked, som i stigende grad er begyndt at spille på danske kampe.

DR Dokumentar har fået et internationalt anerkendt firma, Sportradar, til at analysere asiaternes interesse for danske kampe. Firmaet bekræfter, at interessen er eksploderet de seneste år.

Milliardomsætning i den danske 2. division
Det vil formentlig overraske de fleste, at Sportradar, ud fra deres analyse, vurderer, at der spilles for godt 5½ millioner kroner pr. kamp i den danske 2. division, eller omkring 2,8 milliarder kroner på en sæson – langt størstedelen bliver spillet i Asien.

“Med så stor omsætning på danske kampe er der risiko for, at matchfixerne følger efter”, vurderer Alex Inglot, kommunikationschef for Sportradar i dokumentarprogrammet.

Han betragter den danske 2. division som sårbar over for kriminelle fixere, fordi der her blandt andet er tale om lavtlønnede spillere og trænere, som kan blive fristede af matchfixernes tilbud.

Også det danske landshold har haft matchfixere tæt på. Dokumentarprogrammet afdækker den dramatiske optakt til Danmarks kamp mod Sydafrika før VM i 2010. En leder fra det sydafrikanske fodboldforbund fortæller, hvordan han få minutter før kampen under kaotiske forhold får fjernet en dommer, som han mistænker for at være i lommerne på asiatiske matchfixere.

Historien bag Historien – Matchfixing’, der bliver sendt i aften klokken 20.45 på DR1.

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard