TV-Nyt

Her er alle programmerne i DR’s forårs temaflade

Tusindvis af danskere er gennem tiden udvandret til alle dele af verden. Nogle af lyst, andre af nød. Over de næste måneder fortæller DR i et stort tema om nogle af de danske udvandrere, der op gennem tiden og stadig i dag sætter et dansk aftryk på verdenshistorien.

Læs mere herunder.

Danskere i verden

Danskere i verden DR TV

I serien ’Danskere i verden’ besøger Stéphanie Surrugue de seks beboede kontinenter: Oceanien, Latinamerika, Nordamerika, Europa, Afrika og Asien. Hun begynder længst væk fra Danmark – i Oceanien, hvor danske udvandrere har været med til at opbygge nationer og stadig gør det den dag i dag. Hun møder Anne-Sofie Gerhard, som er FN-udsending i Vanuatu og arbejder for foden af rygende vulkaner. I Australien kravler Stéphanie ned i skræmmende og mørke minegange i sporene på de danske guldgravere, der i 1800-tallet søgte lykken i de farlige miner. I Latinamerika rejser hun ned ad Argentinas floder og kæmper sig gennem tæt jungle for at finde det danske forsamlingshus Haabet i byen Eldorado.

Drømmen om Amerika har gennem historien lokket tusindvis af danskere over Atlanten. Tag Karl Dane – en fattig familiefar, der endte som en stor stumfilmstjerne i Hollywood. Surrugue bliver også inviteret indenfor hos trommeslageren Lars Ulrich fra bandet Metallica, som i den grad er inkarnationen af den amerikanske drøm.

I Asien går rejsen blandt andet til Filippinerne og øen Palawan, hvor Christian Eyde Møller lever og arbejder med det lokale stammefolk. Og i Indien besøger Stéphanie Surrugue missionær Anne Marie Petersens pigeskole, som har givet tusindvis af indiske piger en uddannelse, de ellers ikke ville have fået.

I Europa er seerne med, når vi dykker ned i den utrolige historie om fem søstre, der i 1800-tallet var feminister forud for deres tid og i Afrika møder vi storvildtjæger Natasha Illum Berg, men også efterkommerne af slaveejer Wulff Joseph Wulff, som vidner om, at dansk udvandring ikke altid udelukkende har bragt gode ting med sig.

Danskere i verden er i seks afsnit og sendes på DRTV og på DR1 fra den 12. marts

’Togtet’ – i kølvandet på vikingerne over Atlanten

Togtet DR
Foto: © Mikkel Dyrting, DR Digital (PHMO)

En anden af de større produktioner i temaet ‘Danskere i verden’ er ’Togtet’. En flok danske sejlere og vikingeeksperter kaster sig ud på en farefuld færd over Nordatlanten, for at opleve vikingernes bedrifter på egen krop. En rejse på over 5000 kilometer som forandrede verdenskortet for altid.

Arkæolog og vikingeekspert Jeanette Varberg fortæller historien om plyndringer, erobringer og deres utrolige opdagelser af nyt land, mens kok Nikolaj Kirk ombord serverer den mad, vores mest berømte og berygtede forfædre spiste. På landjorden følger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, samtidig de spor vikingerne har efterladt sig, og som understreger deres magt og mod.

’Togtet’ er i seks afsnit og sendes på DRTV og på DR1 fra den 30. april.

Kunsten at være Josephine Skriver

Kunsten at være  Josephine Skriver DR
Josephine Skriver (Foto: © Signe Vilstrup)

De fleste genkender topmodellen Josephine Skriver, men meget få kender mennesket bag. Ny dokumentarserie fortæller Josephine Skrivers historie gennem et år i maskinrummet hos den danske model, der har hele verden som sin arbejdsplads. Serien giver et indblik i, hvordan det er at være entreprenør og influencer i en liga, som kun få spiller med i – men millioner verden over ser op til. Succesen på sociale medier er dog flygtig. Josephine Skriver balancerer konstant mellem sin egen integritet, økonomisk sikkerhed og indsatsen for at forblive interessant for følgere og kunder. I en alder af 29 år står hun ved en skillevej, hvor hun skal redefinere sig selv i en hastigt foranderlig verden.

’Kunsten at være Josephine Skriver’ er i fire afsnit og sendes på DRTV og på DR1 fra den 15. marts

‘Curlingklubben’ på sabbatårsrejse

Curlingklubben på sabbatårsrejse DR TVMaria og Christian fra ‘Curlingklubben’ kom aldrig på ‘den obligatoriske‘ sabbatårsrejse efter gymnasiet, hvor mødet med nye kulturer, sprog, normer og vaner blev testet og ens eget liv blev sat i perspektiv. Maria fortryder det bittert, og synes hun gik glip af en kæmpe oplevelse.

Christian er overbevist om, at det var det rigtige valg at tage tre år på sofaen i stedet. Men nu har de chancen for at indhente det forsømte og reflektere over, hvad den ideelle sabbatårsrejse er for dem. Vi følger dem fra afgang i Kastrup til de lander i Bangkok i Thailand og smager på backpackerlivet. Får Maria den sabbatårsrejse hun altid har drømt om, og vil det lykkes hende at overbevise Christian om, at det er en oplevelse for livet?

Curlingklubben på sabbatårsrejse er i seks afsnit og sendes på DRTV fra den 10. marts.

Jan Gehl transformerer storbyer

Den 86-årige danske arkitekt Jan Gehl har gennem mere end fem årtier forbedret livet for millioner af mennesker verden over ved at transformere storbyer som New York, Melbourne og Oslo.

I fire programmer rejser tv-vært og arkitekt Ane Cortzen ud for at opleve, hvordan Jan Gehl med sine banebrydende tanker og studier om det gode liv mellem husene har revolutioneret måden at tænke byrum på.

Titel og sendetidspunkt følger.

’De lovløse’ der ændrede verdenshistorien

I ord og lydbilleder fortæller Emil Rothstein-Christensen og Tobias Ingemann historier om de vildeste danske ’outlaws’, der i en ikke så fjern fortid, ændrede verdenshistorien, men som i dag er næsten glemte. Den nye sæson handler blandt andet om den indædte kamp for et racerent USA, forestillinger om en verdensomspændende jødisk konspiration, optrævlingen af en narko-ring og om, hvordan gudernes konge Odin endelig fik indtaget Amerika i 1970’erne. Alt sammen med udgangspunkt i en trailerpark i Florida, hvor der bor en dame fra Esbjerg.

‘De Lovløse’ er i seks afsnit og udkommer i DR Lyd og på P1 fra den 27. marts

’Verdensklassen’ med Anders Agger og Stéphanie Surrugue

Hvad gør man, når Danmark bliver for lille? Hvor flytter man hen, hvis ens livsværk og passion sprænger rammerne for vores lille land? Og hvad skal der egentlig til for at tro på, at vingerne kan bære – helt derude tæt på ækvator?

I ‘Verdensklassen’ med Stéphanie Surrugue og Anders Agger kan lytterne høre fra nogle af de danskere, der har bosat sig i den store verden, for at excellere på hver deres felt – og så fortæller værterne om egne oplevelser i alt fra undtagelsestilstand i Niger til væggelus og tour de France. Surrugue og Agger møder blandt mange andre sanger Dorthe Kollo, rumforsker Sarah Pearson, tidligere landsholdsmålmand Thomas Sørensen og solodanser Ida Praetorius.

’Verdensklasse er i otte afsnit og udkommer i DR Lyd den 12. marts.

Når ’Dansk musik i verden’ bryder igennem

Mange danske musikere har hittet i udlandet. I nogle tilfælde bliver de faktisk endnu større stjerner dér, end de er i Danmark. I denne podcast fortæller musikerne selv, hvordan det føles lige pludselig at slå igennem i et fremmed land, og om højdepunkterne i deres musikalske udlandseventyr. Samtidig beskriver musikernes lokale fans, hvad der får lige netop deres danske idol til at ramme plet i en helt anden kultur.

Nogle gange sker gennembruddet takket være en lokal radio-dj eller soundtracket til en tv-serie. Andre gange gennem virale tiktok-videoer eller store tv-optrædener. Men fælles for musikerne er, at deres musik kan fylde koncertsale og festivalpladser i helt andre afkroge af verden. Blandt de musikere, der medvirker er Christopher The Raveonettes, Agnes Obel, Michael Learns To Rock, Mzungu Kichaa,Hanne Boel og Ashibah, Maximillian

Dansk musik i verden er i otte afsnit og udkommer i DR Lyd den 16. april

Vikinger og Carl Nielsen i DR Koncerthuset

Også DR Koncerthuset kommer i 2023 til at genlyde af ’Danskere i verden’ – både i form af live-koncerter og mere end 50 timers radio og tv på P2 og DR2. I april måned er den store danske komponist Carl Nielsen omdrejningspunktet for koncertserien ’Nielsen, Nielsen, Nielsen!’ med både DR Symfoniorkestret, DR Big Band og DR Vokalensemblet og DR Korskolen. Serien er del af en samlet indsats for Carl Nielsen, som også vil nå ud til et internationalt publikum gennem koncerttransmissioner, udsendelser og udgivelser. I maj måned følger DR Symfoniorkestret og DR Vokalensemblet op med koncerterne ’Viking – et symfonisk vikingetogt’, arrangeret i samarbejde med Nationalmuseet. Koncerten har Rane Willerslev og Jeanette Albeck som værter og sendes både på P2 og DR2.

’Nielsen, Nielsen, Nielsen’ i DR Koncerthuset fra 20.-29. april sendes live på P2 og i efteråret på DR2.

’Viking – Et symfonisk vikingetogt’ i DR Koncerthuset 24.-26. maj sendes live på P2 den 26. maj og på DR2 den 11. og 18. juni.

’Min dansker i verden’ i samarbejde med bibliotekerne og Danske Slægtsforskere

Som en del af temaet ’Danskere i verden’ er der fokus på slægtsforskning. Følgende DR-værter har allerede fået kortlagt deres slægt: Maria Fantino (‘Curlingklubben’), Christian Bonde (‘Curlingklubben’) Inge Thorup (‘Ultra Nyt’), Andreas Kousholt (‘Go’Morgen P3’), Mikkel Rosendal (‘Go’Morgen P3’), Knud Lind (‘Formiddag på 4´eren’), Louise Deruginsky (‘Formiddag på 4´eren’), Jonas Madsen (‘Ultra Nyt’) og Nola Grace Gaardmand (‘Aftenshowet’).

Hvilke historier der gemmer sig bag værternes slægtshistorie, kan man høre mere om i de programmer, de er værter på.

Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button