TV-Nyt

Grænseland – DR på vej med ny serie om Danmarks genforening

I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland igen blev en del af Danmark. DR markerer det historiske jubilæum med en stort anlagt serie i fire dele. Serien hedder ’Grænseland’ og er en skildring af en højdramatisk historie om en landsdel og dens folk, som blev kastebold i en kamp om grænser og national identitet.

Forberedelserne er netop gået i gang, og seerne kan opleve resultatet i løbet af jubilæumsåret 2020, hvor serien er planlagt til at blive sendt søndage klokken 20.00 på DR1.

I 1920 blev en ny grænse trukket mellem Danmark og Tyskland – og Sønderjylland som havde været tysk i en årrække, blev atter dansk. Men selvom den nye grænse blev til på baggrund af en fredelig afstemning, så har grænseområdet være skueplads for nogle af mest dramatiske begivenheder i nyere danmarkshistorie – stridigheder mellem tysk- og dansksindede indbyggere, de blodige slesvigske krige og ikke mindst den langvarige nationalitetskamp, som fulgte, da den danske befolkning blev tysk.

’Grænseland’ er et samlet værk, der både fortæller om tabet af og genforeningen med Sønderjylland og giver et bud på, hvad der skete med Danmark som nation i denne skelsættende periode af danmarkshistorien.

National grundfortælling

’Grænseland’ tager fat i den epoke, hvor Danmarks nationale identitet for alvor tager form, og hvor landet som stat så helt anderledes ud end i dag.

“DR’s ambition med ’Grænseland’ er at skabe en sammenhængende fortælling, som begynder i 1800-tallets grænseland, før krig og konflikt bryder ud. Vi ønsker at tegne udviklingen helt fra de første nationale stridigheder bryder ud i grænseområdet, frem til krigene mod Tyskland, over tabet af Sønderjylland, til Sønderjyllands genforening med Danmark. Det er en periode, som giver mulighed for at fortælle om Danmarks forhold til Europa – perioden, hvor grænsen mod syd bliver endeligt fastlagt. Men ikke mindst årene hvor det danske mindretal var tyske statsborgere, bidrog også til at forme vores nationale selvforståelse og kultur – en grundfortælling, som vi nok tager for givet i dag, siger kulturdirektør i DR Tine Smedegaard Andersen.

Født i et grænseland

’Grænseland’ handler ikke kun om to staters krig om territorium og europæisk storpolitik. Den handler også om, hvad det vil sige at være født i et grænseland og opleve de konflikter, som kan opstå, når menneskerne bag to forskellige nationaliteter i et område er tvunget til at vælge side.

“Det er en skelsættende og væsentlig fortælling, der indeholder et hav af skæbner blandt almindelige mennesker, som ikke tidligere er fortalt på tv – hvordan var det at leve som mindretal, og hvilke menneskelige faktorer var i spil, da vores nuværende grænse blev til? Danmarkshistorien er som bekendt åben for fortolkning, og serien lægger forhåbentlig op til en væsentlig debat om betydningen af datidens begivenheder. DR’s serie ’Historien om Danmark’ viste med al tydelighed, at befolkningen i Danmark har en kæmpemæssig interesse for Danmarks historie. Denne interesse bygger vi nu videre på med håbet om at skabe interesse for endnu et kapitel i vores fælles historie og give endnu flere lyst til at grave sig dybere ned i stoffet, siger Tine Smedegaard Andersen.

Det er holdet bag ’Historien om Danmark’, der står bag ’Grænseland’ med Dorthe Gad Thuemoes som seriens producent. Serien er baseret på dramatiseringer og rekonstruktioner af faktiske begivenheder og personlige fortællinger og henvender sig til et bredt publikum, så hele familien kan se med.

Grænseland vil, som ’Historien om Danmark’, blive til i samarbejde med historiske eksperter, ligesom DR’s fokus på genforeningen i 2020 forventes at udspille sig med flere programmer på tværs af DRs platforme og i samarbejde med eksterne partnere for at kunne give befolkningen flere perspektiver og oplevelser med danmarkshistorien.

Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard