God start for DR1s nye primetime
Ville flere seere komme til, eller ville de forlade skuden og kaste sig over noget andet, når DR1 møblerede rundt i sendefladen? Det var det helt store spørgsmål, som kanalchefer, redaktører og medieforskere i DR funderede meget over, inden DR1 for to uger siden gik igennem en fornyelseskur. Kuren betød dels, at primetime blev udvidet på kanalen, så den nu varer fra klokken 20.00 til 22.30, dels at man skal tænde for den sene TV-Avis og nyhedstimen klokken 21.30 mandag til torsdag i stedet for som tidligere klokken 21.00.
”Man må sige, at det nye DR1 har fået en flyvende start. Den nye primetime-flade på kanalen havde en seerandel på 30 procent på hverdagene de to første uger med den nye sendeflade, og det var de bedste resultater i 2012 for ”almindelige uger”. Det vil sige uger uden OL eller fodbold-EM,” forklarer medieforsker Niels Marslev fra DR Medieforskning.
Det er 18 år siden, at den sene TV-Avis sidst holdt flyttedag, og derfor var det også med en vis spænding, at seertallene blev betragtet forrige tirsdag, da de var klar fra Gallup TV-Meter.
731.000 har set med
”Men med et gennemsnitligt seertal på 731.000 seere i de første to uger, ligger TV-Avisen 13 procent over de 646.000, som i snit så 21-TV-Avisen på hverdage i 2012 frem til omlægningen. Og sammenligner man med de samme uger sidste år, er TV-Avisens seertal steget med 27 procent,” forklarer Niels Marslev.
Han tilføjer også, at væksten i TV-Avisen-seere har været størst blandt de 21-50-årige.
Magasinerne, der følger efter 21.30-TV-Avisen mandag til torsdag, har også klaret sig fint. Hvor det før omlægningen var 25 procent af alle med fjernsynet tændt i tidsrummet, som fulgte dem, er det nu 28 procent. Tallene er imidlertid sværere at sammenligne, fordi der er blevet møbleret rundt på magasinerne, og fordi den største seermagnet af dem, ’Kontant’, nu bliver sendt tirsdage klokken 21.00 og i sidste uge blev set af 858.000 seere.
”Helt generelt er både nye og gamle programmer på DR1 sluppet godt fra uge 36 og 37. ’Den Store Bagedyst’ trak 865.000 seere forleden. Derudover har der også været pæne seertal til en række af de øvrige satsninger, blandt andet debatten om danskhed i ’Gør Danmark Dansk’ og ’Undskyld Vi Er Her’ om tre piger med Downs syndrom,” forklarer Niels Marslev.
Uafgjort krig
Mange havde råbt tv-krig om fredag og lørdag, og hvis det var en krig, endte den i hvert fald uafgjort. Fredag var der – også i sidste uge – flere, der var vilde med dans på TV 2, end seere, der huskede tandbørsten på DR1. 1.029.000 seere trådte dansen, mens 608.000 så Christian Fuhlendorff og Christina Bjørn børste bisser.
Derimod var der mange flere, der valgte at blive ved skærmen på DR1 i stedet for at gå op at lægge sig, da Maude, grisehandleren, fru Fernando Møhge, Fede, oberst Hachel levede livet i Korsbæk i ’Matador’ – oven i købet i skarp konkurrence med sangdysten ’Voice’ på TV 2.
1.061.000 fulgte ’Matador’ på DR1, mens 567.000 var med i jagten på Danmarks største stemme.
”Der er bestemt ingen træthedstegn at finde hos seerne over ’Matador’. På en skala fra et til fem, hvor fem er det bedste, vurderede seerne ’Matador’ til 4,5,” understreger Niels Marslev.
Oversteg vores største forventninger
Kanalchefen for DR1, Lotte Lindegaard, glæder sig over, at DR1 er kommet så godt fra start:
”Uden at overdrive kan jeg vist godt sige, at de første uger har oversteget vores største forventninger. Det er normalt et langt sejt træk at udvikle og ændre tv-vaner – især når det gælder nyhedssening, og vi er også ret forsigtige med at konkludere for tidligt,” siger hun og tilføjer:
”Men vi er virkelig glade for, at starten har været så flot, og at vi har kunnet samle seerne til nye, interessante programmer som seerhittet ’Den store bagedyst’, ’Undskyld vi er her’ og ’Gør Danmark dansk’, der udløste stor debat på dr.dk og i pressen. Og så er der fortsat en række af vores nye satsninger, vi endnu ikke har haft premiere på, og som vi glæder os til at vise seerne. Det gælder for eksempel programmerne ’Hængt ud på forsiden’ og ’Botox eller Broccoli’.”
Kilde: DR presse