Re:Spørgsmål om DVB-T2 & C2
KimKnutzen sagde:
Mange tak for svaret bobben
Jeg kan godt forstå at det selvfølgelig er en gråzone om hvornår og hvordan overgangen til DVB-*2 vil foregå og det er klart at Det er nemmere at kaste DVB-S2 ud hurtigere end de andre, fordi de fleste alligevel lejer en box fra Canaldigital eller Viasat.
Nuvel, hos YouSee lejer man nu sin HD boks, så kabel vil også være let at skifte – hvis youSee ønkser dette.
Sky i England har netop vedtaget at de kun vil understøtte HD bokse – og det er i praksis det samme som DVB-S2 bokse. Med de tiltag der nu er omkring slukning af de tyske analoge satellitsignaler og udsendelser i HD, tror jeg DVB-S synger på sidste – måske næstsidste – vers. Men den skal retur til Bobben.
Mht. standarderne, er DVB-T2 – antennefjernsyn – færdig siden april 2008 og der findes flere modtager chips. Både bokse og indbyggede tunere er på markedet i England fra marts 2010. Bla. har SONY en chip, der indeholder en kombineret DVB-T/DVB-C og DVB-T2 tuner. Den forventes at blive standard tuner i alle SONY fjernsyn.
Der sendes allerede 2 HD kanaler – BBC-HD og ITV-HD – i en DVB-T2 mux i London (Crystal Palace) og i Manchester/Liverpool området (Winter Hill).
Inden påske vil Glasgow, Newcastle, Leeds, Birmingham, Bristol og Cardiff, samt hele Wales være dækket med DVB-T2 HD muxen. Der vil også inden påske komme en 3. HD kanal C4-HD.
Man satser meget på at opnå en DVB-T2 HD dækning på over 50% af alle husstande i UK inden fodbold VM i ZA her til juni.
Sony har meddelt at 75% af deres 2010 UK modeller vil understøtte FreeviewHD (DVB-T2) – stort set alt over 32?. LG har sagt 50% af deres modeller. De andre kendte forventes at frigive deres DVB-T2 modeller i de kommende uger.
Når således de store fjensynsleverandører vil anvende DVB-T2 chips i deres nye produkter, vil fjernsyn med kun DVB-T tuner hurtigt få samme status som MPEG-2 allerede har – gammeldags.
I sverige har regeringen (Radio- och Tv-verket) udarbejdet en strategi, der vil lade den første mux overgå til DVB-T2 allerede i år. Faktisk foreslår Teracom (Boxers ejer), at 2 muxer – MUX6 og en ny VHF MUX7 – overgår til DVB-T2 allerede i 2010.
I Finland er der tildelt licens til 2 HD DVB-T2 muxer – i VHF bånd III (kanal 5-12) – og ansøgningerne om licens til yderlige en landsækkende og en region Helsinki mux behandles siden 14 december af den finske regering. Inden udgangen af 2010 forventes således 4 DVB-T2 muxer at være i drift i dele af Finland.
I Danmark undlod man helt at vurdere DVB-T2 før man vedtog overgangen til diigtalt tv. Det er naturligvis beklageligt, da en udsættelse af MPEG-4 brugen til fx denne sommer, ville have muliggjort at alle nye tv og bokse kunne have brugt DVB-T2 og MPEG-4. Men mange havde 'pengeinteresser' i at sælge 'det eksistrende', så nu har forbrugerne de gale modtagere.
Boxer har licens til MUX6. Den skal bruges til mobil-tv, men det er der næppe nogen – med blot en smule fornuft – der vil forsøge med. Det mest fornuftig – i min optik – vil være, at Boxer får tilladelse til at sende 4 HD kanaler med DVB-T2 i denne mux. Evt. kunne DR-HD flyttes til MUX6 og Boxer kunne få plads på MUX2 til fx yderligere 4-5 SD kanaler, der kunne øge Boxers udbud og omsætning.
De første chips til DVB-C2 forventes på ANGA kabelmessen i Tyskland her til maj. De første bokse og IDTV forventer man på IFA-Berlin og IBC i Amsterdam til september. Det er meget sandsynligt, at der vil komme chips med både T/T2/C og C2 i samme chip. Mange af de digitale regneformler man skal løse for at modtage T2 og C2 er nøjagtigt de samme.
Nu er det jo kabelselskaberne, der bestemmer, hvordan de vil Kode/modulere deres signaler og jeg tror fx at youSee's 3 pakker – grund, mellem, fuld – fortsat vil blive kodet med DVB-C længe endnu. Det er imidlertid meget muligt, at den næste generation af youSee's HD boks vil understøtte DVB-C2. Ting som start-forfra, filmleje og muligvis internet (DOCSIS) vil nok være det første, der vil anvende DVB-C2. Jeg kunne også forestille mig, at evt. 3D kanaler – hvis de bliver en succes – ville blive sendt i en DVB-C2 mux. Men det er altsammen ting, som alligevel ikke understøttes af en alm. fjernsyn med DVB-C.
Og så til sidst en bemærkning om den sag fra Fona om salget af et MPEG-2 fjernsyn.
Den handlede om at sælgeren ikke fortalte, at der allerede VAR VEDTAGET en anden standard (MPEG-4) fra november 2009 og for MUX1 fra 2012 (nu 1-1-2012).
Ovenstående T2/C2 er ikke vedtaget i Danmark endnu og jeg vil ikke mene informationerne endnu kan have afgørende betydning for anskaffelse af et fjernsyn – dertil er usikkerheden for stor i forhold til mange andre usikkerheder omkring fjernsynsmodtagere.
Men den dag Sverige vedtager – og det kan ske meget snart – at sende frie DVB-T2 kanaler, vil information herom efter min mening være af afgørende betydning for ethvert køb og især på det østlige Sjælland og evt. visse steder i Nordjylland.
Det vil være helt uden betydning om forretningen faktisk kan levere et godkendt DVB-T2 fjernsyn eller må usætte eller miste salget. Kunden SKAL forstå, hvordan landet ligger og forhandleren skal sikre sig et bevis herfor.
Forhandleren må og skal læse på lektion om nødvendigt udenfor arbejdstid. Og forhandleren må forstå at al tvivl kommer kunden til gode.
Lars