Re:Mpeg2 og Mpeg4 i samme Mux
Palleba2000 sagde
Hej!På Færøerne har vi havt Digital sendenet i mange år nu, og indtil nu har de brugt Mpeg2 komprimering.
Men 1. maj blev fire kanaler erstattet af fire nye, men de nye sendes i H264 format. Så nu sender en Mux tre kanaler der er komprimeret med Mpeg2 og fire kanaler der er komprimeret i Mpeg4. Dette synes jeg er mærkeligt.
Har nogen af jer herinde set lignende tilfælde, at én Mux sender i to komprimeringsformater i et DVB-T net?
MVH
Palleba
Det anvendes meget i Sverige pt. vist mest på se-mux3, se-mux4 og se-mux5. Alle svenske kanaler* har licenser, der pålægger dem at skifte til MPEG-4 indenfor licensperioden, der slutter marts 2014. Allerede da se-mux6 startede med DVB-T i december 2009 var alle de nye kaneler MPEG-4 komprimerede.
I 2010 blev det besluttet at se-mux6 skulle omstilles til DVB-T2 og sammen med en ny se-mux7 (delvis på VHF) sende 8-9 HD kanaler.
De kanaler der fra december 2009 og indtil sommeren 2010 havde anvendt se-mux6, blev fordelt i princippet på se-mux2+3+4+5 men fortsat med MPEG-4 komprimering.
Det blev samtidigt vedtaget, at SVT skulle være villig til at afgive SD kapacitet svarende til 2 kanaler på se-mux1, men det er (endnu) ikke sket.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Marks%C3%A4nd_digital-TV_i_Sverige (der dog indeholder visse fejl og især unøjagtigheder)
Faktisk mener jeg at huske, at den finske kanal blev sendt med MPEG-2 på samme mux, hvor SVT sendte SVT-HD som test i og omkring Stockholm (se-muxM Mälerdalen) indtil foråret 2010.
I England var der færdig planer og ansøgninger om at sende MPEG-4 (SD profil) over en af de engelske DVB-T muxer (MUX C) med (efter hulommelsen) som pay-tv . Projektet gik under navnet ‘picnic’. Der var allerede MPEG-4 SD bokse på markedet.
Imidlertid havde UK i Ofcom en telestyrelse, der meget klogt sagde NEJ til enhver licens til MPEG-4 uden DVB-T2 og med krav om MPEG-4 High Profile Level 4.0 (HD modtagelse).
I Finland valgte man, at lade mobiltelefonfirmaet DNA være operatør og udbyde 2 muxer i VHF området med krav om HD og brug af DVB-T2. Siden har DNA med snedig brug af DVB-T2 gode SFN parametre kunne udbygge med en yderligere tredje VHF DVB-T2 mux.
I UHF området er der starteten Helsinki regional mux og en landsdækkende mux med DVB-T2 og desuden givet tilladelse til at overgå til DVB-T2 på de eksisterende muxer. Det er foreløbig vist kun den nu lukkede DVB-H/mobil-tv mux, der vis starte med DVB-T2.
Finland har således haft kapacitet til, at gå fra MPEG-2 direkte til DVB-T2/MPEG-4
Fra 2015 forventes HEVC – afløseren for MPEG-4 – at være klar til salg og så vil vi uden tvivl, se overvejelser om at sende kanaler MPEG-4 komprimeret og HEVC komprimeret i samme muxer.
Lars
* SVT har ikke licens, men er tildelt mux kapacitet og sendetilladelse direkte fra regeringen (kulturministeren)