TV-Nyt
Flere programmer samler over en million
Danskerne har for alvor delt sofa, når de har kigget fjernsyn den seneste måned. Årets første måned bød nemlig på usædvanligt mange programmer, der blev "seermillionærer" – det vil sige havde over en million seere. Man skal helt tilbage til marts 2003 for at finde en måned, der havde flere seermillionærer end januar 2011.
85 programmer på DR1 og TV 2 havde syvcifret seertal
Sammenlagt nåede 85 programmer på DR1 og TV 2 op på et syvcifret seertal, viser en opgørelse fra DR Medieforskning. Til sammenligning var tallet 68 sidste år på samme tid og kun 28 i januar 2007. Samtidig har der også været usædvanlig mange programmer, der nåede over halvanden million seere. Det tal rundede 25 udsendelser i januar mod 11 sidste år på samme tid.
"Der er ingen tvivl om, at håndbold-VM har en stor del af skylden. Men samtidig har programmer som 'X Factor', 'Lykke' og det politiske topmøde mellem Helle Thorning og Lars Løkke også bidraget til festen. Det samme har for eksempel regionalprogrammerne på TV 2 og 'Hvem vil være millionær'," forklarer medieforsker Niels Marslev.
Underholdning og musik trækker folk til skærmen
Evnen til at samle danskerne indgår i DRs officielle visioner, og sloganet på DR1 lyder da også nu: "Sammen med DR1".
Men hvor det i 1990'erne i høj grad var nyhedsudsendelser og regionaludsendelser, sammen med sporten ved særlige lejligheder, der kunne samle over en million seere på DR1 eller TV 2, er underholdning og musik trådt i stedet for nyhederne i de senere år, når mange flokkes om skærmen.
"Næsten en tredjedel af programmerne i perioden 2008-2010 kommer fra disse programgenrer: for eksempel X Factor, Vild med dans, Melodi Grand Prix, Talent og Hvem vil være millionær. Underholdningens dominans reflekterer tv-stationernes betydelige satsning på at levere stærkt indhold inden for genren, men der er nok kun få, der vil hævde, at DR1 og TV 2 satser mindre end tidligere på at levere nyhedsudsendelser med stor seerappel," siger Niels Marslev, der har skrevet en artikel om seerfællesskaber i en fragmenteringstid i publikationen 'Medieudviklingen 2010', som DR Medieforskning udgav for nylig, og som kan læses på www.dr.dk/publikationer.
Ifølge medieforskeren er det stort set uden undtagelse altid kun danske programmer, der får over en million seere. TV 2 har de fleste "millionærprogrammer", men derimod er DR1 den tv-kanal, der har flest helt store seer-sugere med over halvanden millioner seere.
Fragmenteringen har næppe toppet
Selv om tv-markedet bliver mere og mere fragmenteret, tror Niels Marslev nu nok, at de brede kanaler også i fremtiden vil kunne samle mindst en million seere.
"Så længe tv-mediet er sundt og stærkt, vil det også nu og da lykkes for de store kanaler at samle over en million seere til deres programmer, engang imellem endda langt flere, selv om fragmenteringen som generelt fænomen næppe har toppet endnu. Skal der hentes vækst i antallet af "seermillionærer", er der dog ingen tvivl om, at hovedkilden vil være den store underholdning – godt suppleret nu af dansk succes på verdens sportsarenaer," siger medieforskeren.
Kilde: DR presse