TV-Nyt

DR indfører aldersvurdering

På mange af DR’s programmer vil der fremover være en aldersvurdering på samme måde, som du også kender det fra biograffilm og mange streamingtjenester.

Aldersvurderingen hjælper med at beskytte børn og unge mod potentielt skadeligt indhold. Vurderingen laver DR ud fra Medierådets vejledning, som også bruges til at aldersvurdere film til de danske biografer.

Ændringen sker på baggrund af en politisk beslutning som træder i kraft 1. september 2020 og gælder for alle danske streamingtjenester og tv-stationer, herunder DR.

DR har ud fra de nye regler gennemgået cirka 3000 titler, svarende til 30.000 udsendelser, der lige nu ligger tilgængelige på DRTV. Disse opdaterer DR frem mod 1. september med aldersvurdering.

På DR’s live tv-kanaler vil du fra den 1. september vil blive mødt af et vandmærke på flere programmer, der informerer dig om aldersvurdering af udsendelsen.

Reglerne er forholdsvis simple. På programmer hvor du skal være opmærksom på en aldersvurdering, vil den fremgå tydeligt. Fremgår der ikke en vurdering, er programmet tilladt for alle eller undtaget fra aldersvurdering.

Programmer, som er undtaget aldersvurdering, er for eksempel nyheder, sport, musikindhold og liveprogrammer, som eksempelvis ’Alle mod 1’. Skulle der fremgå stærke billeder i disse programmer, bliver man som tidligere forsat advaret mundtligt mod dette.

Hvad betyder de forskellige aldersvurderinger?

Aldersvurderingerne er lavet på baggrund af vejledning fra Medierådet for børn og unge, og der anvendes de samme kriterier ved aldersvurdering af indholdet til tv og streaming. Kategorierne er:

  • Alle: Godkendt for alle.

  • 7 år: Godkendt for alle, men frarådet børn som ikke er fyldt 7 år.

  • 11 år: Godkendt for børn, der er fyldt 11 år.

  • 15 år: Godkendt for børn, der er fyldt 15 år.

Bemærk, at programmer som er vurderet godkendt for alle vil være uden mærkning på DR´s tv-kanaler.

Må børn under for eksempel 15 år se et program vurderet til ”15+” sammen med en voksen?

Anbefalingerne er vejledende og det er op til den enkelte bruger, om de bliver fulgt.

Hvem har besluttet hvilke aldersvurderinger, DR’s programmer får?

DR er ansvarlig for aldersvurderingen på DR’s flader. Uanset programmet eller kategorien er der i alle tilfælde tale om konkrete vurderinger. Vurderingen er lavet på baggrund af de samme kriterier, Medierådet bruger til at aldersvurdere film til de danske biografer for at beskytte børn og unge mod potentielt skadeligt indhold.

Hvordan har DR lavet aldersvurderingerne?

DR har vurderet cirka 3000 titler, hvilket sammenlagt er omkring 30.000 udsendelser. Når der er tale om så mange titler, kan der naturligvis være tale om undtagelser på enkelte programmer. DR vil løbende vurdere, om der er behov for justering – både generelt og på enkelte programmer.

Vurderingerne sker ud fra et grundprincip om aldersvurdering og et forsigtighedsprincip. Her sker aldersvurderingen ud fra et hensyn om programmet er potentielt skadeligt – fx skræmmende – for det gennemsnitlige barn i de forskellige aldersgrupper.

Vurderingen er lavet på baggrund af de samme kriterier, Medierådet bruger til at aldersvurdere film til de danske biografer for at beskytte børn og unge mod potentielt skadeligt indhold.

Hvorfor er nogle programmer uden aldersvurdering?

Nogle programmer er undtaget fra reglerne om aldersvurdering. Det drejer sig om fx nyheder, sport, liveprogrammer og musikindhold. Hvis der i disse programmer fremgår stærke billeder, vil der naturligvis som altid blive advaret mundtligt mod dette.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard