DR har fremlagt årsrapport for 2021
DR har fremlagt årsrapport for 2021. Det blev et år med massivt fokus på digital omstilling, en stor sportssommer og et splinternyt Minisjang til vores mindste børn.
I 2021 lancerede DR en stor plan for DR’s digitale omstilling, der i sin essens skal sikre, at DR også i fremtiden kan levere stærke, attraktive og relevante public service-tilbud til alle danskere.
Danskerne er nemlig i høj grad blevet digitale medieforbrugere, og flere og flere vælger streaming frem for flow. Der er et øget pres på det danske indhold fra store udenlandske spillere, og tech-giganterne ejer store dele af distributionen og styrer adgangen til indholdet. Det stiller helt nye krav til måden, DR arbejder med public service på.
Derfor lancerede DR i 2021 en digital udviklingsplan, som er en omfattende opdatering af DR’s virksomhedsstrategi ’Sammen om det vigtige’.
– Udviklingen går på længere sigt kun én vej, og det er mod det digitale, indleder DR’s bestyrelsesformand Marianne Bedsted og fortsætter:
– Kernen i DR’s public service-opgave er stadig fuldstændig den samme. DR skal understøtte demokratiet, bidrage til dansk kultur og styrke fællesskaber. Men DR skal i langt højere grad udvikle og publicere digitalt indhold. Det er et ret markant, nødvendigt og meget spændende skifte efter knap 100 år med flow som udgangspunkt.
Minisjang til de mindste børn
I 2021 lancerede DR også Minisjang, som er et helt nyt univers til de mindste børn i alderen 1-3 år. Her findes blandt andet tilbud som ’Børste’ og ’Skal vi lege’, ligesom der i 2021 kom helt nye afsnit af ’Kaj og Andrea’ for at markere 50-års jubilæet for de allerførste programmer.
Her et år efter lanceringen af Minisjang, står det som et stærkt alternativt til indhold fra udenlandske streamingtjenester. 9 ud af 10 småbørnsfamilier kender Minisjang og 44 procent af de 1-3-årige benytter ugentligt Minisjang.
– Det er fantastisk, at Minisjang er blevet taget så godt imod. I en tid, hvor det udenlandske indhold til børn strømmer ud af skærmene som aldrig før, er der mere end nogensinde brug for dansk kvalitetsindhold til børn herhjemme. I DR har vi over 50 års erfaring med at lave indhold til børn, der afspejler en dansk virkelighed og hverdag. Den tradition bygger vi selvfølgelig videre på i en digital virkelighed, siger DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn.
Nyheder til store og små
Coronapandemien satte også i 2021 sit tydelige præg på hele det danske samfund. DR fortsatte i 2021 med en intensiv dækning af coronapandemien med fokus på at sikre en troværdig, upartisk, kritisk og relevant oplysning til danskerne. DR dækkede naturligvis også kommunal- og regionsvalget og havde overordnet fokus på at løfte og favne de helt nære og lokale begivenheder i alle landets kommuner. DR dækkede historier om personlig frihed, geografisk bestemte udfordringer, lokale tronskifter og magtopgør. ’Ultra Nyt’ formidlede nyheder til børn i øjenhøjde og bragte for eksempel en særudsendelse om førstehjælp med mere med udgangspunkt i børnenes egne spørgsmål efter Christian Eriksens triste kollaps i Parken.
2021 var også 75-året for Bornholms befrielse. På DR1 var der på dagen for befrielsen livesending fra havnen i Rønne, hvor danskerne kunne blive klogere på den bornholmske besættelseshistorie. Befrielsen blev også markeret på P4 Bornholm over flere dage med indslag og interviews med bornholmere, der husker den russiske besættelse.
Stor sportsommer
Sommeren 2021 blev desuden den største sportssommer i DR’s historie. Coronapandemien gav danskerne en stor appetit på at have noget at være fælles om. DR viste således i sommeren 2021 EM i herrefodbold, De Olympiske Lege, PostNord Danmark Rundt og De Paralympiske Lege.
Spare- og udviklingsplan fra 2018 sætter fortsat spor
DR har i 2021 haft en ekstern udlægning på cirka 19 procent. Det høje niveau er forventet og et resultat af to ting. Dels store eksterne produktioner som for eksempel Borgen og DR’s kommende julekalender. Dels en afledt effekt af spare- og udviklingsplanen fra 2018, hvor DR tilpassede organisationen til den økonomiske ramme for 2021, mens DR’s økonomi blev reduceret gradvist frem til 2021. Det var derfor planlagt, at den eksterne udlægning i årene frem mod 2021 ville ligge over gennemsnitskravet for ekstern udlægning på 14 procent af DR’s offentlige finansiering.
Udskudt sportsommer giver ventet underskud
Som forudsat ved aflæggelsen af årsrapporten for 2020 gik DR ud af 2021 med et underskud. Underskuddet på 95,4 millioner kroner skal ses i lyset af, at DR i 2020 realiserede et overskud på 132,6 millioner kroner. DR går således samlet ud af årene 2020 og 2021 med en økonomi i balance.
Coronapandemien medførte nemlig også i 2021 vanskelige produktionsforhold, forsinkelser og aflysninger samt fortsatte lave indtægter på grund af nedlukning af DR Koncerthuset og publikumsbegrænsninger i store dele af året.
Coronapandemien betød også, at det var nødvendigt at have interne testfaciliteter for at opretholde DR’s programvirksomhed, ligesom øvrige foranstaltninger blev etableret for at sikre forsvarlig gennemførelse af produktioner.
Endelig var årets resultat for 2021 også negativt påvirket af højere udsendelsesomkostninger til blandt andet den udskudte sportssommer med EM i fodbold og OL i Tokyo.
– 2021 blev helt som forventet et lidt dyrere år, blandt andet på grund af den udskudte sportsommer og fortsat tomme sæder i DR Koncerthuset. Samlet set har coronapandemien over årene 2020-2021 haft stor betydning for DR, men DR går samlet ud af perioden med en økonomi i balance, og det er naturligvis meget tilfredsstillende, siger Marianne Bedsted.
Hent DR’s Årsrapport som PDF her