Dommer for en dag på DR2
’Dommer for en dag’ er en ny programserie på DR2 i otte afsnit, hvor seerne og de inviterede dommere skal idømme straf i en række forskellige straffesager, der indebærer vold, uagtsomt manddrab, spritbilisme og tyveri.
Hvad er en rimelig straf for forbrydelsen? Et år, ti år, samfundstjeneste, eller bare en bøde? Hvert program tager udgangspunkt i en virkelig straffesag, hvor gerningsmanden er kendt skyldig ved en dansk domstol. Uden at kende den afsagte dom i den virkelige retssag skal dommerne, som består af almindelige borgere vurdere, hvad de mener straffen bør være for forbrydelsen. Til sidst i programmet oplyses seerne, og dommerne om den ”rigtige” dom.
“Vores strafudmåling bliver løbende debatteret og meningerne om, hvad straffen skal være for manddrab, voldtægt, eller biltyveri er mange. Med ’Dommer for en dag’ ønsker vi at udfordre både seerne og vores panel på netop disse meninger. For en ting er, hvordan vi mennesker instinktivt reagerer, når vi hører om for eksempel en spritbilist, der har slået to unge ihjel og vores første tanke måske er at bure ham inde for livstid. Men hvad sker der i det øjeblik, vi selv får ansvaret for at tildele straffen? Vil vi stadig straffe lige så hårdt? Eller begynder vi at skele til andre faktorer? Programmet giver et nyt og nuanceret grundlag for at diskutere, hvordan vi straffer forskellige forbrydelser i Danmark, og det er mit håb, at seerne vil deltage i debatten og fortsætte snakken hjemme i stuerne og på jobbet,” siger redaktør Sofia Fromberg fra DR Medier.
Tilfældig vold
I det første program skal dommerne diskutere en voldssag, der handler om tilfældig vold – det vil sige, når offer og gerningsmand ikke kender hinanden på forhånd. En fyr er på besøg i sin oprindelige hjemby, hvor han skal til fødselsdag hos en af sine venner. Offeret skal sove hos sin mor og på vej hjem fra en god fest med rigeligt at drikke, møder offeret sin gerningsmand. Gerningsmanden forveksler ham med en anden, og begynder umotiveret at sparke ofret hårdt i hovedet. Offeret bliver voldsomt skadet og mister blandt andet noget af synet på det ene øje og får blødninger i hjernen. I den rigtige sag bliver gerningsmanden kendt skyldig. Men hvad skal han have af straf?
På baggrund af en rekonstruktion og faktuelle oplysninger om voldsagen skal dommerne vurdere, hvilken straf gerningsmanden skal have. Panelet har mange overvejelser om straffens effekt og konsekvenser inden de beslutter sig for, hvordan de selv ville dømme.
Mødet med gerningsmanden
Blandt deltagerne bliver det debatteret om lange straffe er den rigtige måde at håndtere gerningsmanden på set ud fra et samfundsperspektiv eller, om der er større chance for, at den kriminelle efterfølgende vil blive bedre integreret i samfundet ved at afkorte straffen. Dommerne diskuterer også om fængselsophold i virkeligheden er den bedste uddannelse i at blive kriminel, om det kan være rigtigt, at de indsatte skal bruge tiden på at træne og opbygge muskelmasse, og hvor lang tid der må gå, inden vi kan møde vores gerningsmand i supermarkedet.
Dommerne
Der deltager et nyt dommerpanel i hvert program, og panelet er sammensat af almindelige danskere med meget forskellig baggrund. Men alle paneler har dommere, som har været tætte på enten selv at begå den pågældende forbrydelse eller kender nogle, der har. I nogle af panelerne sidder der også ofre for den type forbrydelse, som programmet handler om.
Første program sendes på DR2 den 19. marts klokken 20.00.
Kilde: DR