HTPC

Digital Devices Cine S2 V6 + DuoFlex S2

digitaldevices dvbs2Digital Devices anmeldte DIGITALT.TV fornylig, i forhold til brug med interne tv-kort til modtagelse af kabel tv og antenne tv. Nu er turen så kommet til også at se på, hvad Digital Devices kan tilbyde til dig, der har parabol.

Digital Devices tilbyder innovative leverandører af mere fleksible og komplekse løsninger til HTPC folket, og vores test setup er da også rimeligt omfattende med hele 4 DVB-S2 tunere. Hvordan det virker også i forhold til modtagelse af Canal Digital, kan du læse om i denne anmeldelse. Digital Devices distribueres i Danmark af MM-Vision.dk

Produkterne i denne produkttest

Produkterne der anmeldes i denne test, er det forholdsvis nye twin tuner kort fra Digital Devices Cine S2 V6,  samt et tilføjelsestuner modul  DuoFlex S2. Fælles for alle produkter i denne anmeldelse er, at der er tale om interne kort til montering inde i dit HTPC kabinet. Setup’et er testet med Canal Digital kanalerne på 1 grad vest.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Læs mere om produkterne i denne anmeldelse herunder.

Digital Devices Cine S2 V6

Digital Devices Cine S2 V6 er det nyeste af produkterne i denne anmeldelse. Det er er et PCIe kort, som altså skal monteres i en PCIe port på dit bundkort. Digital Devices Cine S2 V6 er udrustet med 2 indbyggede DVB-S2 tunere. Der skal kobles lnb signal til begge stik på kortet, for at du kan få glæde af den begge. Mere om mulighederne her lidt senere.

Digital Devices Cine S2 V6 leveres som low profile, men kan enkelt ændres til full profile ved at skifte monterings-beslaget. Digital Devices fokus på fleksibilitet og mulighed for udvidelse viser sig ikke mindst på selve kortet, hvor du finder 2 stik, så du tilkoble både Common Interface modul udvidelseskort eller ekstra tuner modul. I denne anmeldelse udnytter vi netop denne mulighed til at koble et modul med 2 yderlige tunere, samt common interface udvidelse. Men mere om disse herunder. Bemærk at der er kommet en 6.5 udgave med 3 porte til udvidelser.

Digital Devices DuoFlex S2

Digital Devices DuoFlex S2 er et rent udvidelsemodul, der kan forbindes til f.eks. en Cine S2 V6 eller f.eks. alternativt til Digital Devices Octopus PCIe Bridge kort, hvor du rent faktisk kan bygge en HTPC med hele 8 tunere via 4 kort tilkoblet Bridge kortet! Så man må sige, at Digital Devices har løsningen både fra simpelt til avanceret…

På DuoFlex S2 er der, som på Cine S2, 2 tuner indgange.

DuoFlex S2 skal bruge strøm via floppy drev strømstik, så du skal have et sådant ledigt fra din strømforsyning i din HTPC.

DuoFlex S2 forbindes enkelt med det medfølgende fladkabel, i vores tilfælde altså til udvidelsesstikket på Cine S2 V6 kortet. Kablet skal vende med den røde markering op til strømstikket på kortet.

Digital Devices CI Interface

Digital Devices CI Interface er et common interface udvidelsesmodul, så du har mulighed for at benytte et passende cam modul og dit programkort, til de kodede kanaler du abonnerer på. Det kunne i forbindelse med modtagelse af satellit-tv oplagt være Canal Digital via et Conax cam. Viasat kan du ikke få officielle cams til, og selv med uofficielle kan du ikke se HDTV kanalerne.

I forhold til cams og så mange tunere, så skal du dog være opmærksom på, at det er forskelligt, hvor mange samtidige kanaler et cam kan afkode. Jeg har i denne anmeldelse afprøvet Canal Digital med det officielle Canal Digital Conax cam, et ældre conax cam, samt et Alphacrypt cam. Læs mere om mine oplevelser med disse senere i denne anmeldelse.

Bemærk også at CI Interfacet skal bruge strøm via et floppy drev strømstik.

Installation

Installationen af Digital Devices kortene er forholdvis omfattende for setup’et i denne anmeldelse, med både twin tuner kort, twin tuner udvidelse samt ci udvidelse.Digital Devices Cine S2 V6 leveres i en fin blik æske med installationsvejledning, mens DuoFlex S2 blot er pakket i antistatisk pose.

Eftersom jeg monterer kortene i et standard miditower kabinet, så startede jeg med at afmontere low profile beslagene fra alle de 3 kort. Jeg valgte at montere Cine S2 V6 og DuoFlex S2 på samme slot med det passende full profile beslag (Beslag K) med 4 huller. Det kunne fint lade sig gøre i mit kabinet/bundkort, men kan variere afhængigt af kabinet og bundkort. Også CI modulet skulle skiftes full profile beslag, og så var det bare at få det hele monteret i computeren.

Typisk kan det anbefales at montere fladkabel ledningerne i så vidt om fang som muligt inden montering, da det er trange forhold for dette, i min computer i hvert fald. Som tidligere nævnt, så skal man også huske at montere strøm til CI Interfacet og i dette tilfælde med udvidelses modulet DuoFlex S2 også strøm til denne.

Unicable, Twin eller Quad LNB?

Digital Devices Cine S2 V6 og DuoFlex S2 gør det også mere fleksibelt i forhold til, hvordan du får signal til de 2 eller måske 4 tunere, hvis du har begge installeret. Begge kort understøtter nemlig Unicable, så du kan altså med en Unicable LNB, “fodre” de 4 tunere via et enkelt antenne kabel ude fra parabolen.

Det kræver altså:

  • En Unicable LNB som f.eks. Inverto Unicable LNB (IDLB-QUDL41-UNI2L-1PP har 1 Unicable udgang og 2 standard udgange)
  • En splitter inde ved din computer hvor signalet fra Unicable LNB’en splittes op til de 2 eller 4 tunere
  • At du opsætter Single Cable Reception i DVBCineConfig på din PC.

Du kan naturligvis også trække 2 kabler fra en twin LNB eller 4 fra en Quad LNB. Jeg havde ikke lige en ledig Unicable LNB, så jeg endte med at trække et Quad LNB kabel fra en Quad LNB for at teste de 4 tunere. Det fylder en del sådan et kabel, så mest praktisk er unægtelig Unicable løsningen.

Men efter alle disse indledende øvelser, så blev jeg klar til at starte computeren op, og fortsætte med den mere software mæssige del af  installationen.

Driverversion jeg har anmeldt med er 2.2.0.44-x64. Driverinstallationen er umiddelbart på tysk i hvert fald her på min computer, men installationen giver sig selv, også selv om man ikke er så stærk i tysk. Installationen af driver softwaren er hurtigt overstået, og så dukker der automatisk et engelsksproget konfigurationsvindue (DVBCineConfig) frem på skærmen.

Under Common Interface Module kan du se, om dit cam er fundet korrekt og gå ind i cam menuen. Men ellers er det bare at aktivere cam til den eller de tunere, du vil anvende det med. Det kan klart anbefales, at starte med at aktivere cam kun for én enkelt tuner, for flere kan skabe problemer. Så det er fornuftigt, at tjekke at det virker i det hele taget, ved at starte lidt konservativt.

Digital Devices satellit tv med Windows MediaCenter

Windows MediaCenter er langt fra min favorit til brug med satellit-tv, men det kan lade sig gøre. I DVBCineConfig kan du indlæse frekvenslister til brug i Windows Media Center, men jeg havde held til bare at scanne kanaler ind via standard opsætningen i Windows Media Center. Der følger ikke nogen frekvensliste med fra Digital Devices i forhold til 1 grad vest positionen.

Når kanalerne forhåbentlig er scannet ind, skal du huske manuelt at aktivere de betalings-tv kanaler, du måtte have abonnent til via  Opgaver > Indstillinger > TV > Programguide > Rediger kanaler. Det er her det bliver alt for omstændigt efter min smag, i forhold til at finde rundt i alle de mange kanaler og aktivere dem…

Digital Devices satellit tv med DVBViewer

DVBViewer er min personlige favorit til satellit-tv og her fungerer både Digital Devices Cine S2 V6 og DuoFlex S2 udmærket. De er hurtigere til scanne frekvenser igennem efter kanaler, end jeg har oplevet med andre tunere.

DVBViewer tilbyder fin support for både undertekster og EPG visning, og Canal Digital kanalerne virker, inklusive dem der sender i HD på transpondere, der sender med symbolrate 30000. Oplever du problemer på disse, så kan det hænge sammen med, at signalet du modtager ikke er godt nok, for disse kanaler er knap så robuste signalmæssigt, som øvrige kanaler på 1 grad vest.

Canal Digital på Digital Devices tunerne

Den største udfordring med 2 eller flere tunere er i forbindelse med modtagelse af kodet betalings-tv kanaler. Jeg har testet med Canal Digital kanalerne. Herunder er hvad jeg oplevede i forhold til afkodning af disse.

Op til 4 kanaler lykkedes det at optage samtidigt, men er afhængigt af ,hvilket cam du bruger.

Canal Digital via officielt Conax cam

Canal Digital’s officielle cam fra Strong viste sig at kunne håndtere 3 kanaler stabilt, ved 4 kanaler oplevede jeg af og til problemer med, at den første kanal ikke blev afkodet længere når den 4 blev aktiveret. Men det kan afhænge af kanalernes kompleksitet i forhold til HDTV, ekstra lydkanaler osv., om 4 kan lade sig gøre.

Canal Digital via Alphacrypt cam

Mit næste forsøg var så et Alphacrypt Multicrypt cam modul, der er et officielt licenseret modul, der koster omkring 99 Euro i Tyskland. Det håndterer både Irdeto 1 + 2 + Betacrypt + Cryptoworks + Alphacrypt og Conax. Dette skulle ifølge Digital Devices understøtte 4 samtidige tunere, og det gør det også. Jeg vil dog ikke garantere, at det ikke kan få problemer med en 4. kanal også, ligesom det officielle Canal Digital cam, såfremt man presser det helt med de “rigtige” komplekse kanaler…

Canal Digital via ældre Conax cam

Til sidst tjekkede jeg med et ældre Conax 3.0 cam. Her var der ingen  mulighed for at afkode mere end 1 kanal af gangen.

Konklusion

Hører du til i kategorien af de mere seriøse HTPC brugere, der gerne vil have alt indbygget i din HTPC, så er Digital Devices et oplagt valg også til parabol tv. Jeg kender ingen andre producenter, der tilbyder lignende fleksible løsninger, hvor du også har mulighed for at udbygge løbende, f.eks. med ekstra tunere. Og Digital Devices virker som et firma med stort fokus på support, og det at finde årsager til eventuelle problemer, i de oplevelser jeg har haft med dem. Det må siges at være et stort plus.

Digital Devices Cine S2 V6 er et velfungerende twin tuner kort, der er hurtigt i forhold til at scanne kanaler og zappe kanaler.  Det samme gælder udvidelsesmodulet DuoFlex S2. Du kan fint starte med Cine S2 V6 + Common Interface udvidelsen først, og måske senere udvide med ekstra tuner, såfremt det skulle være nødvendigt.

Det er smart at kortene understøtter Unicable standarden, så du kan nøjes med at trække et enkelt kabel ind fra en Unicable LNB til 2 eller 4 tunere.

Softwareopsætningen er grundlæggende ganske simpel. Brug af DVB-S2 i Windows Media Center er ikke helt brugervenligt men det lader da sig gøre. Via DVBViewer kan du lave dig en stærk PVR løsning via Recording Service, noget som er beskrevet her på DIGITALT.TV  i denne artikel.

DIGITALT.TV takker Digital Devices for at stille produkterne til rådighed for denne anmeldelse.

I samme kategori

Back to top button