HTPC

Digital Devices Cine CT V6 + DuoFlex CT

Digital Devices har vi ikke haft anmeldelser af tidligere her på DIGITALT.TV, men nu er det endelig blevet tid på at se på nogle af de mest innovative leverandører af mere fleksible og komplekse løsninger til HTPC folket. Digital Devices distribueres i Danmark af MM-Vision.dk

Produkterne i denne produkttest

Egentlig var det kun meningen, at vi bare skulle anmelde det nye twin tuner kort fra Digital Devices Cine CT V6, men en fejlleverance betød at Digital Devices valgte at tilbyde DIGITALT.TV mulighed for at lave anmeldelsen med hele 4 tunere med ekstra DuoFlex CT modul. Fælles for alle produkter i denne anmeldelse er, at der er tale om interne kort til montering inde i dit HTPC kabinet. Setup’et er testet med henholdsvis Kabel-TV fra Stofa og Antenne-TV fra Boxer. Har du parabol så tjek vores Digital Devices satellit-tv anmeldelse her.

Læs mere om produkterne i denne anmeldelse herunder.

Digital Devices Cine CT V6

Digital Devices Cine CT V6 er det nyeste af produkterne i denne anmeldelse. Det er er et PCIe kort som altså skal monteres i en PCIe port på dit bundkort. Digital Devices Cine CT V6 er udrustet med 2 indbyggede DVB-C/DVB-T tunere. Kortet kræver dog kun én antenneledning ind for at udnytte begge tunere, hvilket er praktisk. Desuden tilbydes også gennemsløjfning, så du kan forsyne endnu en tuner med antennesignalet.

Digital Devices Cine CT V6 leveres som low profile, men kan enkelt ændres til full profile ved at skifte monterings-beslaget. Digital Devices fokus på fleksibilitet og mulighed for udvidelse viser sig ikke mindst på selve kortet, hvor du finder 2 stik, så du tilkoble både Common Interface modul udvidelseskort eller ekstra tuner modul. I denne anmeldelse udnytter vi netop denne mulighed til at koble et modul med 2 yderlige tunere samt common interface udvidelse. Men mere om disse herunder.

Digital Devices DuoFlex CT

Digital Devices DuoFlex CT er et rent udvidelsemodul, der kan forbindes til f.eks. en Cine CT V6 eller f.eks. alternativt til Digital Devices Octopus PCIe Bridge kort, hvor du rent faktisk kan bygge en HTPC med hele 8 tunere via 4 DuoFlex CT kort tilkoblet Bridge kortet! Så man må sige at Digital Devices har løsningen både fra simpelt til avanceret…

På DuoFlex CT er der 2 tuner indgange, så i modsætning til Cine CT V6, så skal du altså her bruge 2 antenneledninger ind for at forsyne de 2 tunere. DuoFlex CT skal også bruge strøm via floppy drev strømstik, så du skal have et sådant ledigt fra din strømforsyning i din HTPC.

DuoFlex CT forbindes enkelt med det medfølgende fladkabel, i vores tilfælde altså til udvidelsesstikket på Cine CT V6 kortet. Kablet skal vende med den røde markering op til strømstikket på kortet.

Digital Devices CI Interface

Digital Devices CI Interface er et common interface udvidelsesmodul, så du har mulighed for at benytte et passende cam modul og dit programkort, til de kodede kanaler du abonnerer på hos din tv-udbyder. Det kunne være Irdeto cam hos Stofa, Viaccess til YouSee og Boxer. I forhold til cams og så mange tunere, så skal du dog være opmærksom på at mange cams ofte kun kan håndtere én eller maks 2 kanaler på samme tid. Ellers skal man op i meget dyrere cams, eller prof cams, der egentligt er mest beregnet til kabel-tv hovedstationer. Jeg har i denne anmeldelse afprøvet Stofa med et Irdeto cam samt et Alphacrypt cam, samt Boxer med Boxer godkendt cam. Læs mere om mine oplevelser med disse senere i denne anmeldelse.

Bemærk også at CI Interfacet skal bruge strøm via et floppy drev strømstik.

Installation

Installationen af Digital Devices kortene er forholdvis omfattende for setup’et i denne anmeldelse, med både twin tuner kort, twin tuner udvidelse samt ci udvidelse. Man kan også på indpakningen se, at dette produkt ikke henvender sig til det store mainstream marked. Digital Devices leveres simpelthen bare indpakket i konvolutter i antistatiske poser. Men der skulle nu komme en mere almindelig indpakning, den er bare ikke klar endnu. Manual (engelsk eller tysk) og driver skal du hente på deres hjemmeside.

Eftersom jeg monterer kortene i et standard miditower kabinet, så startede jeg med at afmontere low profile beslagene fra alle de 3 kort. Jeg valgte at montere Cine CT V6 og DuoFlex CT på samme slot med det passende full profile beslag med 4 huller. Det kunne lige lade sig gøre i mit kabinet/bundkort, men kan variere afhængigt af kabinet og bundkort. Du kan bestille en række specialbeslag hos Digital Devices. Også CI modulet skulle skiftes full profile beslag, og så var det bare at få det hele monteret i computeren.

Typisk kan det anbefales at montere fladkabel ledningerne i så vidt om fang som muligt inden montering, da det er trange forhold for dette, i min computer i hvert fald. Som tidligere nævnt, så skal man også huske at montere strøm til CI Interfacet og i dette tilfælde med udvidelses modulet DuoFlex CT også strøm til denne.

Men efter alle disse indledende øvelser, så blev vi klar til at starte computeren op, og fortsætte med den mere software mæssige del af  installationen.

Driverversion jeg har anmeldt med er 2.2.0.44-x64. Driverinstallationen er umiddelbart på tysk i hvert fald her på min computer, men installationen giver sig selv, også selv om man ikke er så stærk i tysk. Installationen af driver softwaren er hurtigt overstået, og så dukker der automatisk et engelsksproget konfigurationsvindue (DVBCineConfig) frem på skærmen. Her løb jeg ind i problemer eftersom knapperne til konfigurationen underligt nok ikke var aktive. Efter flere timers detektiv arbejde lykkedes det at finde ud af årsagen. Det viste sig, at en anden tunerenhed jeg har installeret på min computer konfliktede med Digital Devices konfigurationen. Helt præcist HDHomeRun netværkstuneren, som tidligere er anmeldt her på DIGITALT.TV. Selv en afinstallering af HDHomeRun softwaren var ikke nok, jeg skulle ind i Windows registreringsdatabasen via Regedit og slette tuner registreringerne derinde manuelt. Efter dette så virkede knapperne Digital Devices konfigurationen. Digital Devices har været særdeles interesseret og hjælpsomme i denne forbindelse, og bad mig præcisere hvad jeg havde gjort, for at få det til at virke, for at få indkredset problemet.

Nå men efter denne omvej, nåede jeg så frem til tuner konfigurationen af Digital Devices tunerne og CI.

Digital Devices tilbyder igen en flot fleksibilitet i forhold til brug med Windows Mediacenter eller andet software. I konfigurationsmenuen kan du vælge om de enkelte tunere skal fungere som DVB-T, DVB-C eller DVB-C WMC. Sidstnævnte er den måde Digital Devices omgår det faktum, at Windows MediaCenter 7 ikke har DVB-C support som standard, men mere om dette om lidt i denne anmeldelse.

Under Common Interface Module kan du se om dit cam er fundet korrekt og gå ind i cam menuen. Men ellers er det bare at aktivere cam til den eller de tunere, du vil anvende det med. Det kan klart anbefales, at starte med at aktivere cam kun for én enkelt tuner, for flere kan skabe problemer. Så det er fornuftigt, at tjekke at det virker i det hele taget, ved at starte lidt konservativt.

Digital Devices med Windows MediaCenter

Vil du anvende Digital Devices med DVB-T, behøver du ikke gøre yderligere i opsætningen inde i DVBCineConfig. Herefter er det bare at køre tuner installation og søger kanaler i Windows MediaCenter. Vil du benytte Digital Devices DVB-C tunere med Windows MediaCenter (WMC), så kræver det dog nogle flere trin, fordi WMC 7 som sagt ikke understøtter DVB-C.

Trin til modtagelse af DVB-C i Windows MediaCenter i DVBCineConfig

 • I DVBCineConfig skal der indlæses en transponderliste (frekvensliste) under Transponderlist MediaCenter.
 • Der vælges en transponderliste under Select Transponderlist files
 • Der sættes flueben i den frekvensliste, der passer til kabel-tv udbyder
  Som standard leveres der ikke danske lister med til YouSee eller Stofa. Men til Stofa virkede den medfølgende CableGeneric6900.csv fint. 
 • Der klikkes derefter Create transponderlist for MediaCenter
 • Og til sidst Load transponderlist into MediaCenter

Trin til modtagelse af DVB-C i selve Windows MediaCenter

 • I Windows MediaCenter skal man under Opgaver > Indstillinger > Generelt > Indstillinger for Mediedataoverførsel fjerne fluebenet i Hent cd-covere, Medieoplysninger til DVD’ere…..
  Dette for at den tidligere indlæste frekvensliste ikke overskrives under tuneropsætningen i Windows MediaCenter.
 • Under Opgaver > Indstillinger > TV kan du nu konfigurere tv-signalet
 • Ved punktet Opdater tv-konfigurations data SKAL der svares nej
 • Ved punktet tv-signal type skal der vælges Satellit, på trods af der også er Kabel mulighed.
  Dette fordi at WMC kun understøtter analogt kabel-tv, og Digital Devices derfor anvender Satellit muligheden til at indlæse digital kabel-tv 
 • Der svares nej til spørgsmålet om modtagelse fra flere satelitter.
 • Under vælg satellit skal du nu finde titlen på den frekvensliste, du tidligere indlæste i DVBCineConfig vinduet.
 • Der spørges herefter til LNBType, som jo ikke relevant men bare vælg det anbefalede
 • Indstillingerne gemmes
 • Du skal derefter søge efter kanaler via Opgaver > Indstillinger > TV > TV-signal > Søg i satellittransponder og vælg søg hele satellitten.
 • Når kanalerne forhåbentlig er scannet ind, skal du huske manuelt at aktivere de betalings-tv kanaler, du måtte have abonnent til via  Opgaver > Indstillinger > TV > Programguide > Rediger kanaler

Man kan sige, at det er en lidt omstændig proces, men det virker, og er ganske fint beskrevet i Digital Devices Manual. Jeg har som sagt kun testet det med Stofa, og det virkede med standard frekvenslisten CableGeneric6900.csv med alle kanaler fundet. Jeg ved ikke om YouSee kræver en mere tilpasset frekvensliste end den medfølgende CableGeneric6875.csv, som umiddelbart ville være den, jeg ville prøve på YouSee.

Digital Devices med DVBViewer

DVBViewer fungerer umiddelbart fint med både Digital Devices Cine CT V6 og DuoFlex CT. Tunerne bliver fundet uden problemer i hardware opsætningen i DVBViewer. Dog bemærkede jeg, at kodede kanaler ikke blev afkodet med cam og kort i CI udvidelsen. Dette skyldtes at DVBViewer, i hvert fald i version 4.8.1, ikke indlæser Digital Devices kortene som værende Digital Devices kort. Det kræver en redigering i en texteditor af hardware.xml filen, der typisk befinder sig i C:\ProgramData\CMUV\DVBViewer og i svchardware.xml (hvis du benytter recording service) C:\ProgramData\CMUV\DVBViewer\config. Her skal Vendor ID manuelt ændres fra 0 til 19 for at CI virker. Jeg vil tro at kommende versioner af DVBViewer sikkert vil få det rettet, så kortet bliver fundet uden denne redigering er nødvendig.

Men generelt funktionere både Digital Devices Cine CT V6 + DuoFlex CT rigtig godt med DVBViewer. De er hurtigere til scanne frekvenser igennem efter kanaler, end jeg har oplevet med andre tunere.

Betalings-tv på Digital Devices tunerne

Den største udfordring med 2 eller flere tunere er i forbindelse med modtagelse af kodet betalings-tv kanaler. Jeg har testet med officielt Boxer TV cam modul og Irdeto og Alphacrypt cam til Stofa tv. Herunder er hvad jeg oplevede i forhold til afkodning af betalings-tv.

Boxer TV

Med officielt Boxer cam lykkedes det mig kun at afkode 1 kanal af gangen. Aktiverede jeg cam for 2 eller flere tunere, virkede det ikke med afkodning af kanaler ved f.eks. optagelse og skift til en anden kanal. Heller ikke såfremt det var på samme mux. Der skulle være Viaccess cams, der kan håndtere 2 kanaler samtidigt, men jeg har ikke haft mulighed for at afprøve andre end det officielle fra Boxer. Der kan også fås prof cams med samtidig afkodning af 4 eller flere kanaler, men prisen på disse er mange tusinde kroner. Bemærk at det ikke er muligt at anvende de anmeldte kort til Boxer HD kanaler.

Stofa TV

Mit første forsøg var her med et almindeligt Irdeto cam, men tilsyneladende var dette ikke kompatibelt med CI udvidelseskortet, for det betød simpelthen, at der ikke kunne ses hverken kodet eller ukodet tv, når det var sat i. Jeg vil tro, at det er fordi det er af noget ældre dato, og på recordere.dk’s forum har jeg læst mig til én, der kan afkode 2 Stofa kanaler på samme tid med et Irdeto cam, så det skulle altså kunne lade sig gøre.

Mit næste forsøg var så et Alphacrypt Multicrypt cam modul, der er et officielt licenseret modul, der koster omkring 99 Euro i Tyskland. Det håndterer både Irdeto 1 + 2 + Betacrypt + Cryptoworks + Alphacrypt og Conax. Dette skulle ifølge Digital Devices understøtte 4 samtidige tunere, og det gør det også. Jeg præsterede at optage 3 kodede HD kanaler, mens jeg så en fjerde kodet HD kanal I Windows MediaCenter, så dette modul kan anbefales til 4 tuner setup med Stofa. Husk at Stofa Zaptorkortet skal være af typen beregnet til cam, nemlig det der står T-14 på ud for chippen på kortet.

Konklusion

Hører du til i kategorien af de mere seriøse HTPC brugere, der gerne vil have alt indbygget i din HTPC, så er Digital Devices et oplagt valg. Jeg kender ingen andre producenter, der tilbyder lignende fleksible løsninger, hvor du også har mulighed for at udbygge løbende, f.eks. med ekstra tunere. Og Digital Devices virker som et firma med stort fokus på support, og det at finde årsager til eventuelle problemer, i de oplevelser jeg har haft med dem. Det må siges at være et stort plus.

Digital Devices Cine CT V6 er et velfungerende twin tuner kort, der er hurtigt i forhold til at scanne kanaler og zappe kanaler.  Det samme gælder udvidelsesmodulet DuoFlex CT, der dog kræver 2 antennesignaler for at “fodre” de 2 tunere, i modsætning til det ene på Cine CT V6. Du kan altså starte med Cine CT V6 og senere enkelt udvide med flere tunere eller CI modul, og det er ganske smart.

I forhold til modtagelse af betalings-tv via ci modul, så er det nok her man kan komme til at eksperimentere lidt, i forhold til at få det til at virke optimalt i hvert fald, når det gælder det at kunne afkode mere end 1 kanal af gangen.

Softwareopsætningen er grundlæggende ganske simpel. Windows Media Center kræver lidt arbejde i forhold til DVB-C, men det er ganske godt beskrevet af Digital Devices. De 2 tunere på CIne CT V6 er sikkert nok til de fleste, men 4 tunere kan være praktisk i et HTPC setup, hvor du centralt forsyner hele husstanden med tv, og giver hver enkelt medlem af familien muligt for at sætte ting til at optage. Det kunne oplagt være via DVBViewer en løsning som tidligere er beskrevet her på DIGITALT.TV  i denne artikel.

DIGITALT.TV takker Digital Devices for at stille produkterne til rådighed for denne anmeldelse. Produkterne i denne anmeldelse kan købes hos danske mm-vision.dk.

I samme kategori

Back to top button