Arkiverede Tests

Atevio AV 7000 HD PVR

Atevio AV 7000 HD PVR er på papiret et godt bud på boksen til dem, der vil mere en Canal Digital eller Viasat. DIGITALT.TV tester denne high end boks og ser på om den er et godt bud på en twin tuner PVR boks til satellit tv.

Hvem er Atevio?

Der dukker mange mærker op på markedet for satellitmodtagere. Ofte er der tale om den samme hardware, som er købt i udlandet, og så sælges under forhandlerens eget navn. Det er også tilfældet med Atevio AV 7000 HD PVR, som jeg læste om på en tysk hjemmeside tilbage i december 2009. Jeg havde til at starte med ikke helt overblik over tilhørsforholdet, men lidt søgning på nettet viste, at Atevio er handelsmærke for den tyske forhandler Atelmo.

Fakta

Produkt: Atevio AV 7000 HD PVR
Distributør: Atelmo http://www.atelmo.com/
Udlånt af: Sat-World.de
Hjemmeside: http://www.atevio.de
Pris: fra omkring 3200 kr. Sælges i tyske butikker.

Atevio én af mange

Atevio er blot et af navnene ud af de mange forskellige mærker, som denne hardware sælges under. Produktet (FS-9000) stammer fra den koreanske producent Fortis. Fortis producerer OEM produkter, og forhandlere kan så brande dem med sine egne mærker. Derfor finder du reelt samme hardware også på modeller som f.eks. Octagon SF 1018. Herunder finder du en tabel med mærker, der baserer sig på Fortis FS-9000 modellen.

FS-9000 bokse

Mærke Model Land Specielt Hjemmeside
Fortis FS-9000 Korea   www.fortis.kr
Rebox RE-9000HD Holland   www.rebox.be
Octagon SF 1018 Tyskland 2x kortlæser www.octagon-germany.de
HD Box FS-9300HD Tjekkiet   http://www.hd-box.eu/
UltraPlus F-9000HD New Zealand   www.ultrapower.co.nz
Openbox S8 HD PVR Ukraine   www.openbox.ua
ICECRYPT S400HDPVR England   www.icecrypt.com
Atevio AV 7000 HD Tyskland 2x kortlæser  www.atevio.de
Skyway Diamond Russland   www.skyway-tm.ru
Udpakning og design

Atevio AV 7000 HD er ikke nogen lille boks. Den måler 42,5 cm bredde og 26 i dybden. Det kan synes i den lidt store ende af skalaen, men der skal også være plads til mulighed for en intern harddisk. På fronten er der betjenings mulighed svarende til pile tasterne på fjernbetjeningen. Således har du mulighed for at skifte kanal op og ned og justere lydstyrken. Der er hvidt lys omkring denne knap og standby knappen lidt højere oppe. Der er mulighed for at justere lyset i disse i styrke eller slukke dem helt via modtagerens menu. En fiks detalje. Diskret integreret er også menu og ok knap, så du kan lidt mere, selv uden fjernbetjeningen.

Atevio byder på et ganske stort display i fronten, der oplyser om kanalnavn og menupunkter, såfremt du er i menuerne. Der er desuden en række indikatore for opløsning, radio/tv, afspilning osv. Disse er dog så små, at du ikke kan tyde dem, med mindre du er helt tæt på boksen. Bag frontklappen på boksens højre side finder du 2 kortlæsere til Conax kort, 2 common interface porte og USB tilslutning. Der var plastik dæksel på den ene Conax kortlæser på vores testeksemplar, men det kan afmonteres. Atelmo oplyser at næste sending bliver uden dette dæksel.

På bagsiden finder du

 1. LNB 1 indgang
 2. LNB 1 udgang
 3. LNB 2 indgang
 4. LNB 2 udgang
 5. SPDIF optisk lydudgang
 6. Composite video udgang
 7. Analog lydudgang
 8. Komponent videoudgang
 9. VCR scart
 10. TV scart
 11. USB
 12. HDMI
 13. Ethernet
 14. RS-232C Seriel port
 15. Strøm afbryder. Atevio bruger under 1 Watt i standby og 32 W når den er tændt og med harddisk installeret.

Der medfølger i kassen

 • 1 tysk brugsanvisning (fik en engelsk udgave som PDF)
 • 1 fjernbetjening med 2 x AAA baterier
 • 1 HDMI kabel
 • Gennemsløfningskabel til LNB ved kun single LNB tilsluttet

Alt i alt en veldudrustet modtager, og fint at se at der følger et HDMI kabel med. Ønsker du WLAN adgang, skal du investere i en USB WLAN udvidelse. På denne side kan du se, hvilke der understøttes. Jeg har kun testet med kabelbaseret LAN.

Installation og opsætning

Atevio AV 7000 HD er egentlig forbavsende hurtig til at starte op, taget i betragtning at der er tale om en Linux boks. Du er hurtigt i gang med installeringen.Ved førstegangsinstallation bliver du spurgt om menusprog. Dansk er en af de mange muligheder her. Og faktisk er det ok oversættelser af menuerne til dansk selv om enkelte mangler. Du skal udover sprog også vælge tidszone, og derefter har du mulighed for at scanne kanaler. Såfremt du har Diseqc eller motorstyring, så kan det dog anbefales at gå ind i menuen og opsætte din parabolkonfiguration, inden du søger kanaler.

Under parabolindstillinger i menuen kan du opsætte LNB'er og satelitter helt frit. Der er understøttelse af både DiSEQc 1.0,1.1,1.2 og USALS. Det optimale er naturligvis, at du har 2 LNB signaler fra en twin lnb. Alternativt kan du også sløjfe signalet fra 1 lnb videre til lnb 2 indgangen. Men så forsvinder en del af valgfriheden i forhold til at se en kanal og optage en anden. Du kan scanne kanaler automatisk for en position eller vælge manuel eller blindscan funktionerne. Efter kanalerne er fundet spørger boksen om den skal kopiere kanal indstillingerne til tuner 2. Det er værd at bemærke, at DiSEqC indstillingerne også kopieres med over. Så har du ikke identisk setup på LNB 1 og LNB 2 indgangene, skal du ind og justere for tuner 2 efterfølgende. Jeg har et ganske komplekst setup med 10 positioner på en DiSEqC 1.1 switch på den ene LNB indgang og 4 ports DiSEqC på LNB 2 med USALS motor på en af disse. Dette var ikke noget problem for Atevio boksen.

Indstillingerne, der skal foretages ved førstegangsinstallation, er ganske fint holdt til et minimum , men selvfølgelig er der også mulighed for at indstille opløsning, lyd og undertekster efterfølgende i menuen.

Installation af harddisk er ikke nødvendigt men er en oplagt mulighed med denne boks. Testmodellen kom uden harddisk, men naturligvis skulle jeg prøve at installere en harddisk. Så jeg fandt en Samsung 250 GB frem fra hylden.

For at montere en intern harddisk skal beklædningen fra boksen demonteres. Så der skal altså skrues lidt skruer ud. Der medfølger naturligvis skruer til montering i harddisk holderen, der allerede er monteret i boksen.

Først afmonteres holderen.

Der monteres 4 gummiringe ved skruehullerne så støj og resonnans minimeres.

Harddisk skrues fast til holderen

Hardisk holderen skrues fast i modtageren og strømkabel og sata kabel tilsluttes.

Herefter er det bare at skrue beklædningen på igen. Og harddisken er klar til at blive formatteret via menuen på modtageren. Harddisken kan formateres om Fat32 eller Journaled. Ved Fat32 bliver optagelser over 4GB delt i flere filer. Jeg valgte journaled.

Nu er både kanaler og harddisk klar til brug, så lad mig se nærmere på Atevio AV 7000 i dagligt brug.

Daglig brug

Betjeningen er i meget høj grad, som jeg kunne ønske mig, og den er hurtig. Modtagerens indbyggede conax kortlæser kunne læse mit Canal Digital kort og leverer et flot billede.

EPG'en er også overskuelig med både tidslinie, oversigt over lige nu og på listeform i forhold til en enkelt kanal. Der er delvis fuld EPG fra Canal Digital på en af kanalerne, der sender på den frekvens, hvorfra den fulde EPG udsendes. F.eks. Discovery Travel & Living. 

Fjernbetjeningen er af Ruwido typen og er ganske udmærket. Den kan også benyttes til at styre dit tv, såfremt din model er blandt de mange inkluderede i kodetabellen. 

En ting som ofte er vanskelig i forhold til ikke godkendte Canal Digital bokse er undertekster. Underteksterne fra Canal Digital virker faktisk ganske fornuftigt. I den første software version var der problemer med undertekster på Canal+ film kanalerne, men en nyere software update, jeg lagde ind under testen, rettede denne fejl. Undertekster bliver dog stadig stående for længe på TV2 Film HD.

Opdatering af softwaren er i øvrigt ligetil. Det er bare at kopiere firmwaren over på en USB nøgle, sætte den i boksens USB stik, og så spørger boksen selv, om der skal opdateres. Du har også mulighed for at lave backup af dine indstillinger på modtageren via menuen helt enkelt til USB nøgle.

Tekst-TV er med en god mængde sidehukommelse, så ventetiden er minimal. 

Du får med Atevio AV 7000 også Picture in Picture funktion. Du kan vælge mellem et lille billede eller side om side. Har du twin lnb kan du helt frit vælge kanaler. 2 x  HD kanaler er dog for hård kost. Først troede jeg det relaterede sig til kodede kanaler, men også ukodede HD kanaler på samme tid i PIP kan volde problemer. Men HD i det ene og SD kanal i det andet vindue kører fint.

Du styre kanaler via kanaliste manager'en. Her har jeg dog et enkelt ankepunkt. Eftersom vinduet med kanallisten ikke er så bredt, så er det ikke til at læse kanalnavne, der er bare forholdsvis lange. Der er dog også mulighed for at kopiere kanallisten over på en USB nøgle, og benytte ens PC til at redigere kanaler på. Når man så er færdig, så er det bare at indlæse dem igen fra USB nøglen. Mon ikke også, der på sigt kan blive mulighed for at gøre dette via netværksforbindelsen, så man bliver fri for at flytte USB nøgle frem og tilbage.

Netværksdelen er i hvert fald endnu ikke så stærk, som det ses på andre bokse. Der er intet webinterface, men du har mulighed for at tilgå harddisken i boksen via netværket og hente optagelser over eller sende film, musik eller billeder den anden vej. For at få forbindelse skriver du bare \\boksenipadresse\storage i adresse feltet i windows filhåndtering. Du kan også tilgå evt. USB enheder, der er tilsluttet. Det er superlækkert, med fornuftig hastighed og ligetil. Boksen kan afspille video, billeder og musikfiler. Det vil nok skuffe nogle at videoformatet mkv i hvert fald endnu ikke understøttes. Der er dog muligheder, men mere om det lidt senere. Først kigger jeg nærmere på at optage tv på boksen.

PVR

Det er muligt at optage programmer både på en intern harddisk, en ekstern via USB eller på netværket. Men kun en af delene. Du kan altså ikke optage 1 program på den interne og et andet på en ekstern samtidigt. Men boksen må siges at  være alsidig, i forhold til at du selv kan vælge. Jeg har dog kun prøvet optagelse til intern harddisk, så kan ikke sige noget om stabilitet/funktionsmæssigt på usb/netværksoptagelser.

Du kan udover at optage naturligvis også pause live tv. Faktisk er der som standard slået timeshift til, så du kan spole tilbage, i det du allerede har set. Men denne funktion kan også slåes fra, så harddisken ikke står og arbejder hele tiden. Der angives ikke spole hastighed med de vanlige x2, x4 osv. men med pile. Desto flere pile, desto hurtige spoles der. Holder du pileknapperne inde, så springes der hurtigt frem og tilbage, så det er hurtigt at finde det sted du ønsker at afspille fra.Der er også mulighed for med valgfrit interval at hoppe frem i optagelser. F.eks. forbi reklamer. Apropos reklamer så indeholder Atevio boksen ingen redigeringsfunktioner, men der er bogmærkefunktion. Såfremt du f.eks. vil klippe reklamerne ud af en optaget film, skal du forbi en computer med filen. Som tidligere nævnt så er det også enkelt, såfremt du har forbundet boksen til dit hjemmenetværk. Optagelser gemmes i ts format.

Du tilgår enkelt dine optagelser via en knap på fjernbetjeningen. Du kan sortere listen efter navn, optagelsestidspunkt, størrelse eller type.

Du kan enten optage manuelt eller sætte til at optage med nogle få tryk i EPG'en. Du kan stille tillægstid for eller bag optagelser i menuen. Der kan optages 2 kanaler samtidigt men ikke helt frit. Ved optagelser fra en Canal Digital HD kanal, kan du ikke samtidigt se en anden Canal Digital HD kanal, gør du det, så hakker billedet. Men optagelse af 1 HD kanal og en SD kanal samtidigt virker.  

Enigma 2

Når man tale om Linux bokse, så er der også mange der sværger til systemet Enigma 2. Også det skulle Atevio boksen her kunne klare. Jeg har ikke selv afprøvet at indlæse denne software, og der er vist heller ikke fuld kompabilitet med Canal Digital kanalerne på 1 vest med den software. Du kan læse mere om Enigma 2 delen på Michael Pendec's blog og se video fra en YouTube bruger herunder. Det er også indtil videre kun med Enigma 2, det er muligt at afspille mkv formatet på boksen.

Konklusion

Atevio AV 7700 HD PVR byder på virkeligt meget. Det er en ganske velfungerende boks, der må tiltale enhver parabol-tv ejer, der er interesseret i satellit-tv generelt. Boksen er med et velfungerende menusystem, så virker hurtigt og enkelt men samtidigt med flere finesser. Der er styr på det tekniske på den tekniske side med understøttelse af DiSEqC standarder, USALS og blind scan funktion.

Installeringen af harddisk fungerer forholdsvis enkelt selv om nogle måske synes det er en stor mundfuld at skulle til at arbejde inde i boksen. I givet fald kan man også vælge ekstern harddisk som optagelsesdestination. PVR delen rummer de fleste af de funktioner, man kan ønske sig. Man kunne efterlyse redigering af optagelser, men ethernet delen i boksen gør det muligt at hente optagelserne ud til redigering på en PC. Netværksdelen rummer dog muligheder for forbedringer i form af et webinterface.

Skal vi kigge lidt på problemerne så er det omkring HDTV delen, når der skal håndteres 2 signaler på samme tid, enten via billede i billede funktion eller optagelser. Jeg har en formodning om at det er fordi boksen ikke har kræfter nok til dette. Er dette korrekt så kan det nok ikke rettes med software opdateringer. Også detaljen omkring kanalnavne, der er for lange til at blive vist i kanalliste manageren, kunne der rettes på. Det er positivt at se, at der er aktiv support med ny software til modtageren, der blev opdateret 2 gange under min 14 dages test periode. Så alt i alt altså et interessant bud på en god satellit-tv modtager med potentiale til mere på sigt, og til en pris der ikke er helt så høj som de absolutte high end modeller på markedet. Atevio byder desuden på en mindre model 700 HD med en enkelt DVB-S2 tuner med USB PVR mulighed.

Velfungerende boks med blind scan mulighed
Billede i billede funktion
Mulighed for intern, ekstern harddisk

Har det ikke så godt med 2 x HD kanaler ved brug af PIP
Optagelser af 2 HD Canal Digital programmer på samme tid virker ikke stabilt.
Netværksdel mangler webinterface

I samme kategori

Back to top button