Arkiverede Tests

Arion AC-9410PVR HDMI

Flere og flere har fladskærme med HDMI indgange. Og flere og flere skifter det analoge kabel-tv signal ud med digitale for at få de bedste billeder.  Både Stofa og TDC tilbyder pt. bokse med HDMI udgange. Men Stofa har ikke en model med indbygget harddisk og hos YouSee kan man ikke hente optagelserne ud af harddisken. Med denne boks fra koreanske Arion kan du optage op til 4 ting på samme tid og hente optagelserne ud igen. Bemærk at der er ikke er tale om en model der kan vise HDTV og MPEG-4 kanaler. Men den kan fint benyttes til de digitale standard opløsningskanaler.

Arion AC-9410PVR HDMI – Design og tilslutningsmuligheder

ac9410 front

ac9410 frontopen

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Arion er i flot sølvdesign med alphanumerisk kanal display, der med navn fortæller dig, hvilken kanal du ser.  Bag frontklappen finder du 2 common interface porte, 1 conax kortlæser, samt knapper, så du kan betjene modtageren direkte uden fjernbetjening.  På fronten er der i hver side en lampe der lyser rød eller grønt afhængigt af om modtageren er i standby eller i brug. Det er selvfølgelig en smagssag, men her havde jeg personligt foretrukket noget lidt mere diskret.

ac9410 bag

På bagsiden finder vi stik til de 2 indbyggede DVB-C tunere, HDMI udgang, RS-232C seriel tilslutning, VCR og TV scart, S-video, USB, audio analog, audio digital optisk og coaxial samt 1 RF modulator. Der er også tænd/sluk knap.

ac9410

Der medfølger følgende med modellen. 1 master fjernbetjening, 1 mini fjernbetjening og batterier til disse, 1 scart kabel, 1 usb kabel, 1 loop antennekabel, composite video/analog audio kabel.

Arion AC-9410PVR HDMI – Ibrugtagning og betjening

ac9410sprogkanal

Som det jo er kutyme, når man tænder for en modtager for første gang, så bliver man guidet igennem sprog, tid og billedindstillinger. Dansk er muligt både som menu, lyd og undertekst sprog. Modtageren starter herefter en automatisk kanalsøgning, der ikke tager ret lang tid. Modtageren fandt uden problemer de digitale kanaler på min Stofa kabel-tv forbindelse.

ac9410menu

Modtageren er udrustet med et fint menusystem, og betjeningen i denne og generelt er uden besvær og med flot hastighed. På lydsiden udmærker den sig også ved automatisk at vælge den rigtige lydkanal, også på kanaler der sender dansk lyd kun i den ene mono lydkanal. Du kan frit redigere i kanallisten, slette kanaler du ikke abonnerer på, eller flytte rundt på kanalerne, så de passer til dig. Dette kan også ske via op til 4 favoritlister.
Der er support i Arion’en for Elektronisk Program Guide, men oftest kun med nu og næste EPG. Det er en ærgerlig mangel specielt på en PVR modtager, men naturligvis ikke noget der er et specifikt problem for denne model. Både Stofa og TDC ønsker generelt kun at levere fuld EPG på deres egne godkendte bokse.
Der er indbygget billede i billede (PIP) funktion der gør det muligt at se 2 kanaler samtidigt. Det ene i et mindre eller lidt større vindue. Dog virker dette kun, såfremt mindst den ene af de 2 kanaler er ukodet. Der kan ikke ses PIP fra 2 kodede kanaler samtidigt.

ac9410ttv

Der er indbygget tekst-tv i Arion’en, og det er værd at bemærke, at det også er nødvendigt ved benyttelse af HDMI udgangen. Her bliver tekst-tv information ikke sendt til tv’ets tekst-tv dekoder. Der er understøttelse af DVB Undertekster, der f.eks. benyttes på TV2 Danmark. Eneste lille minus i vores test af dette, var at det underste af f.eks. et lille g synes at blive lidt skarpt beskåret.

ac9410fjernbetjening

Arion’en betjenes via master fjernbetjeningen, som er af en pæn størrelse og med de nødvendige knap til at betjene alle de mange funktioner. Arion leverer imidlertid også en mini fjernbetjening med kun de vigtigste funktioner. Dette er naturligvis også et udtryk for at vi er i den dyre ende af markedet, og man får lidt ekstra.

Arion AC-9410PVR HDMI – 576, 720 og 1080

ac9410hdmi

Det er muligt via HDMI at sende signalet ud i 576p, 720p og 1080i. Altså er Arion’en i stand til at opskalere standardopløsningskanaler, men der fortsat tale om en standardopløsningsmodel, når det drejer sig om de kanaler, du kan modtage. Du kan ikke se High Definition udsendte kanaler med denne model.
Arion’en leverer et flot billede på HDMI også i 1080i. Sammenlignet med scart synes HDMI indgangens billede klarere og mere skarpt. Med HDMI får du altså her det optimale billede, på de kanaler, du ser mest. Der er jo endnu kun et fåtal af HDTV kanaler med ægte HD udsendelser, så disse er måske ikke et stort afsagn for rigtig mange.

Arion AC-9410PVR HDMI – PVR

ac9410pvr

Som tidligere nævnt, så er der 2 tunere indbygget I denne model. Det gør det muligt at se og optage samtidigt uden begrænsninger.  Faktisk kan der optages op til 4 kanaler samtidigt, mens man ser en 5 kanal. Dette forudsætter dog så at de alle sendes på maks. 2 forskellige frekvenser. Vores test eksemplar er udrustet med 160 Gb plads der giver rigeligt plads til rigtig mange timers tv.  Harddisken er ikke lydløs, når den er tændt. Vi har hørt mere lydløse end denne, men da også modeller der havde en mere larmende harddisk. Det er dog muligt, at få harddisken til at slå fra efter nogle minutters inaktivitet. Alternativt kan man aktivere den permanent. Så vil harddisken altid optage én time af det program, man ser.

Dog skal det bemærkes, at ser man en kodet kanal mens en anden optages, så optages denne kodet, og afkodes først, når man ser optagelsen. Dette er fordi cam modulet kun kan afkode 1 kanal af gangen. Man kan også sætte modtageren til at lave en dekodet kopi af programmet. Dette foregår i realtime, og man kan ikke lave andet på den i mens, så man skal nok sætte den til det, når man ikke bruger den ellers.

Programmering af optagelser sker manuelt via timer menuen, eftersom vi jo ikke har EPG til at sætte optagelser.  Der kan programmeres også som en dagligt eller ugentligt tilbagevendende optagelse.
Når man så har optaget indhold, er det simpelt at få et overblik over sine optagelser via PVR knappen. Det er også muligt at hoppe frem i optagelsen via de numeriske knapper. Trykker man f.eks. 5 og 0 efter hinanden hopper man 50 % frem i optagelsen. Det er også muligt at spole med op til 16X hastighed. Via bogmærker kan du markere specielle steder i en optagelse. Har du f.eks. optaget en live koncert, kan du her sætte bogmærke ved hver enkelt melodi. Via klippefunktion kan du også klippe dele af en optagelse ud. Det kunne f.eks. være reklamer. Det fungerer ganske enkelt, og man må sige, at flere andre PVR producenter kunne lære noget her.
Via modtagerens USB stik kan man tilslutte modtagerens harddisk til ens PC. Herefter er der tilgang til de optagelser, man måtte have liggende. Disse angives i. AVR format. De kan dog omdøbes og benyttes som standard .TS filer. Så kan du f.eks. viderearbejde denne til en DVD på din PC.
Det er også muligt at afspille MP3 filer fra PVR’en. Via din PC og USB kablet kan disse overføres til Arion’ens PVR.

Arion AC-9410PVR HDMI – Manualen

Der medfølger dansk manual, og denne er veludarbejdet. Man har tydeligt gjort sig umage for at tilpasse den til danske forhold. F.eks. nævnes det specifikt, hvilken type cam man skal have for at benytte TDC’s og Stofa’s programkort. Også begrænsningerne på den elektroniske program guide er nævnt her. Rart at se så grundig en manual specifikt tilpasset danske forhold. Manualen generelt giver en udførlig beskrivelse af tilslutnings og betjeningsmuligheder. En skønhedsfejl er, at man tilsyneladende har glemt at rette teksten på forsiden af manualen fra kombineret satellit/terrestrisk modtager til kabel-tv modtager. Model navnet er dog korrekt, og inde i manualen er det også korrekt angivet.

Arion AC-9410PVR HDMI – Konklusion

Konklusionen på vores test må være at der her er tale om en model for den kræsne kunde der primært er interesseret i det bedste på standardopløsningsfronten, når det gælder billedkvalitet kombineret med optagelsesmulighed. Med Arion AC-9410PVR HDMI får du under alle omstændigheder en velfungerende DVB-C modtager, der kan mere end mange andre DVB-C PVR modeller. Softwaren i modtageren virker stabil og velfungerende, og den kan levere et flot opskaleret billede via HDMI.

DIGITALT.TV takker Rosenmeier A/S for udlån af modtageren til denne produkttest. Siden denne test blev forfattet er Rosenmeier A/S ikke længere distributør for Arion produkter.

I samme kategori

Back to top button