Nyheder

Anne & Anders tilbage til rødderne – på DR2

dr2 anne og anders tilbage til rødderne
Foto: Egon Rix

I fire sommerprogrammer på DR2 rejser tv-journalisten Anders Agger og tv-kokken Anne Hjernøe på sommerferie med de nye danskere. Til deres gamle hjemlande – tilbage til deres rødder.

Der bor over en halv million indbyggere i Danmark, der ikke er vokset op på et leje af lyse nætter, håndbold i hallen og vejfester på vendepladsen. De er kommet til senere. På grund af krig eller kærlighed. Eller fordi vi bad dem komme forbi med deres arbejdskraft i 70’erne. Men selv ikke et af verdens lykkeligste lande kan eliminere den grundlæggende længsel efter det gamle hjemland.

Hvad betyder stedet, hvor vi er opvokset, og hvor dybt ligger det i vores rødder? Det undersøger Anders Agger og Anne Hjernøe i de fire DR2-sommerprogrammer ‘Anne & Anders tilbage til rødderne’ med premiere den 11. juni, klokken 20.00, hvor tv-journalisten og tv-kokken rejser på sommerferie med de nye danskere. Til det sted de er født og opvokset i henholdsvis Vietnam, Iran, Bosnien og Tyrkiet. Tilbage til alt det de forlod – til rødderne, familien, kærligheden og maden.

Følsomme og kritiske portrætter
Her oplever de to værter nye steder, nye madvaner og nye kulturer. Gennem de fire familier møder Anne og Anders venner, resten af familien, gæstfriheden, følelser, traditioner, landet, kulinariske oplevelser og udfordringer, men familierne er også kaldt tilbage til en række eksistentielle og politiske spørgsmål, og de mærker en dyb længsel, som seerne får indblik i.

I de fire sommertemaer tegner Anne Hjernøe og Anders Agger et nært, kritisk og følsomt portræt af fire forskellige familier på ferie i fire vidt forskellige lande.

Den vietnamesiske bådflygtning
I temaets første program rejser Anne og Anders med den vietnamesiske bådflygtning Lieng Khung Ly tilbage til hans hjemland Vietnam. Lieng kom til Danmark i 1982, ligesom tusindvis af andre vietnamesiske bådflygtninge, efter kommunisterne havde vundet Vietnamkrigen, og landet var i knæ efter 10 års gruopvækkende krig.

Sammen med sine to ældste børn rejser han nu tilbage for at vise dem, hvor deres far kommer fra, og Anne og Anders får lov at være med. Det bringer dem vidt omkring: til farvemættede markeder med levende frøer, drinks på toppen af Ho Chi Minh City, Kalashnikovs og rismarker i storbyen.

Anne og Anders er med, når familien samles fra alle verdenshjørner. De ser konsekvenserne af Vietnamkrigen på et børnehjem, og de ramler ind i et ægte vietnamesisk bryllup.

Men mest af alt er det historien om Lieng Khung Ly. Det er en historie, der rummer ni flugtforsøg, indtil det endelig lykkedes at komme til Danmark – og en søn, der er opkaldt efter en Mærsk-skipper. En historie om en ung mand, der satsede alt for at få sin frihed, og som lærer sine børn, at de skal overhale deres far i ambitioner og præstationer i livet.

Den iranske flygtning
I det andet program rejser Anne Hjernøe og Anders Agger med den 32-årige iraner Keyvan Bamdej og hans mor Faezed Bagheri tilbage til hjemlandet Iran. Det er 21 år siden, Keyvan sidst var i Iran. Faderen flygtede til Danmark fra ayatollah Khomeinis religiøse diktatur og otte års blodig borgerkrig med nabolandet Irak. Nu vil Keyvan tilbage for at finde ud af, hvor han stammer fra, hvad familien har opgivet for hans skyld og vigtigst af alt, hvem han selv er: “De manglende brikker i mit livs puslespil, finder jeg i mit gamle fædreland”.

Anne og Anders får lov at komme med, når Keyvan møder sine gamle venner, bliver fejret og hører om deres liv og drømme for fremtiden. Han tager Anne og Anders med ud i den hektiske storby Teheran, den stille ørken, tæppebyen Kashan og en af verdens smukkeste og mest hellige byer, Esfahan.

Anne og Anders kommer helt tæt på et gæstfrit og kærligt Iran, som kun få kender. De møder danskere, som i en menneskealder har levet næsten anonymt i Teheran og oplevet både revolutionen, borgerkrigen og de vestlige sanktioner. De farer vild i basarens farverige kringelkroge, flyver på ægte silketæpper og nyder lam på grillspyd, safranfarvet ris og krydret te.

Men de er også under konstant overvågning af myndighedernes agenter, bliver kontrolleret af sikkerhedsvagter og igen og igen bremset af politiet, som vil se filmtilladelser og stiller spørgsmål. Iran er både en af verdens ældste civilisationer og mest undertrykkende diktaturer.

Den tyrkiske gæstearbejder
I det tredje program rejser Anne og Anders til Tyrkiet sammen med en familie fra Aarhus, der har sine rødder i en klassisk historie om gæstearbejderne, der kom til Danmark i 70’erne.

Anders kender familien i forvejen. Han portrætterede familiens ældste, Yosuf og Vildan, i et af sine ‘Indefra’-programmer, da ægteparret skulle flytte tilbage til Tyrkiet for at blive gamle. Anders vinkede farvel til dem på banegården i Aarhus i maj 2014 – side om side med deres børn, børnebørn og oldebørn. Nu rejser han, Anne og den tilbageværende familie ned for at se, hvordan de har klaret det første år i Tyrkiet efter 43 år i Danmark.

Anne og Anders rejser blandt andre med barnebarnet Burcin og hendes mand Selcuk. Et ungt par der læser til bygningskonstruktør og arkitekt, og som har en drøm om at flytte til Tyrkiet for at arbejde, når de er færdige med deres uddannelser.

Turen går til Bursa i det nordvestlige Tyrkiet, hvor de oplever, hvordan Tyrkiet anno 2015 ser ud. Fra moskéens minaret, den lokale tv-station og fra en fiskebåd, men også fra de velduftende og farvestrålende markeder, landsbykøkkenet og gadebagerne.

Den bosniske flygtning
I det fjerde og sidste program rejser Anne Hjernøe og Anders Agger med den 31-årige Mirza Cirkinagic tilbage til hans hjemland Bosnien-Hercegovina. Mirza flygtede med sin familie til Danmark i 1993 efter at have levet næsten to år i Sarajevo under belejring med daglige bombardementer, snigskytternes myrderier og mangel på vand og strøm.

I mange år har han rejst tilbage for at besøge vennerne og familien, drevet hjem af både et savn og en dårlig samvittighed over ikke at være med til at genopbygge landet, men også for at besøge sin fars grav. Faderen blev skudt under belejringen, da han forsøgte at redde en såret kammerat ud af ingenmandsland.

Mirza følges også sammen med sin kæreste Sepideh; en iransk pige, som er opvokset i Danmark. De har besluttet at gifte sig, og nu skal venner og familie inviteres, og brylluppet planlægges. Mirza tager Anne og Anders med til Sarajevo og op til onklens hytte i bjergene, hvor familien inviterer til traditionel middag med lam og pattegris på spyd og stærkt krydrede simreretter. Han og Sepideh tager dem også med til kystbyen Dubrovnik i Kroatien ved Bosniens grænse, hvor brylluppet skal stå.

Endelig prøver Mirza at forklare Anne og Anders baggrunden for den brutale jugoslaviske borgerkrig mellem serberne, kroaterne og bosniakkere, som udbrød i 1991 efter østblokkens sammenbrud og resulterede i, at landet blev opdelt i flere helt nye lande og statsformer. Opdelingen har dog ikke formindsket hadet eller skabt forsoning og økonomisk fremgang. I dag er Bosnien et af Europas mest korrupte lande og har en ungdomsarbejdsløshed på over 60 procent.

I samme kategori

Back to top button