Digitale TV Antenner – værd at vide
Gør det selv eller fagmand?
Har du mistanke om, at der ikke er for gode signaler, der hvor du bor, så anbefales det at kontakte en seriøs installatør. Denne har måleudstyret og kan aflæse dine signalforhold og anbefale og montere den rette antenne. Det kan spare dig for fejlkøb af antenner og signaludfald.
Tidligere kunne man med analoge signaler justere antennens retning og position, således at billedet blev bedst muligt, fordi man kunne se et billede, selvom der var meget støj på TV skærmen. Sådan er det ikke med de digitale signaler, hvilket også gør det lidt sværere at pejle sig ind.
Men under alle omstændigheder kan det være rart at vide lidt mere om emnet så læs bare videre.
Det danske DTT net
Pt. sendes der i Danmark 5 såkaldte MUX (5 frekvenser med en række kanaler). De udsendes i UHF området. Det vil sige på TV-frekvenskanalerne Kanal 21 til Kanal 69. Det svarer til et frekvensområde fra 474 MHz til 858 MHz.
Indendørs eller udendørs?
Man kunne tro at de digitale signaler var nemmere at modtage end de gamle analoge. Men digitalt tv fra sendemasterne rundt omkring i landet er ganske følsomt og det er vigtigt du har et rimeligt godt signal ellers får du udfald i billederne, der fryser eller helt forsvinder. Kvaliteten af modtagelsen er meget lokal og afhængig geografi såsom afstand til sendemast, bakker og omgivelserne generelt. Derfor er det ofte også nødvendigt med en udendørs antenne i en rimelig højde for at få ordentlige signaler.
En indendørs antenne har flere ting at slås med end en udendørs. Det faktum at antenne befinder sig bag mure samt ofte energiglas vinduer, er med til at gøre det temmelig svært. De er også tit ret følsomme overfor mobiltelefoner og andet indendørs udstyr, som udstråler radiostøj.
Naturligvis kan det for nogle lade sig gøre at modtage tv med en indendørs antenne. På dækningskortet hos DR kan man få en idé om mulighederne. Kortet for indendørs modtagelse forudsætter, at der benyttes en stueantenne uden forstærkning, som er placeret i stueetagen i rum med vindue i retning mod senderen. Dog skal man nok ikke stole blindt på kortet i praksis. Hvis det er muligt kan en udendørs antenne anbefales for de fleste.
En aktiv indendørs antenne, altså en antenne med indbygget forstærker, der får strøm til forstærkning, må endelig ikke bruges udendørs hvis ikke den er beregnet til dette. Det siger sig selv at en antenne med strøm, der ikke er beregnet til udendørs brug ikke er nogen god idé, så køb og brug én der er beregnet til formålet. DIGITALT.TV har anmeldt indendørs antennen Televes Mira – læs anmeldelsen her og desuden har vi anmeldt Maximum DA-1500 indendørs antennen.
Vil du forsøge dig med en indendørs, så fåes der også udendørs antenner, der ikke fylder så meget også kan benyttes indenfor. Så har du begge muligheder.
Antenner på loftet er oftest end bedre løsning end almindelig stueantenne. Det virker også for nogle, igen afhængig af de samme faktorer som nævnt tidligere og din tagbelægning naturligvis. Hvis man opsætter en traditionel udendørs antenne i loftrum, bør man vælge en antenne med en lidt større egenforstærkning end hvis den sad udenfor, så kan man kompensere for husets dæmpning af signalet, men justeringen kan ofte drille og kan kræve professionelt måle udstyr.
Valg af udendørs tv-antenne
Til de danske digitale kanaler skal du bruge en UHF antenne. Der er forskellige typer på markedet. Hver har de sine stærke og svage sider. Det skal tilføjes, at der er en del salgsgas på markedet for antenner med overdrevne værdier og mere eller mindre fantastiske egenskaber med smarte tekniske udtryk.
Det vil være for omfattende at gennemgå alle fabrikater men her nogle få eksempler:
Televes DAT 45 HD
– retningsbestemt antenne med 45 elementer.
Televes DAT 45 HD udmærker sig ved at gode på de høje frekvenser i 800 MHz UHF området. Der kan tilkøbes forstærkerenhed. Televes har også en 75 elements antenne til de rigtige svære forhold.
Gitterantenne
Er god til områder med med ganske gode men reflekterende/refrakterende signaler. Dækker godt i hele UHF området. Blandt andet Triax og Maximum producerer også en sådan.
Tertek antenne i flagstangen
Danske Tertek har designet en en digital rundstråle antenne, der er indbygget i en flagstangknop og passer på alle 8-12 meter glasfiber flagstænger. Tertek antennen har også har også indbygget DAB og FM antenne.
Placering og justering af antennen
Desto højere du kan få din antenne op, desto bedre er det normalt. Dækningskortet hos DR for udendørs modtagelse er faktisk baseret på, at antennen er placeret 10 meter over jorden.
Er antennen retningsbestemt, så skal den pege mod sendemasten, normalt den nærmeste hovedsender, men tjek også eventuelle hjælpesendere for hvor du få bedste signal. I tilfælde af du ikke har frit sigt i retningen til en sender, er det i forbindelse med digital modtagelse muligt at anvende reflekterede signaler fra f.eks. en bygning. I disse tilfælde kan det være en fordel at forsøge at finde reflekterede signaler fra flere retninger, og herefter vælge signalet med den mest stabile signalstyrke og signalkvalitet.
Vil du selv justere antennen, så skal du benytte dig af din digital modtagerboks eller fladskærms menu for signalkvalitet. Her kan du normalt se den aktuelle signalkvalitet og signalstyrke. Ofte angives det med farver f.eks. rød, når signalet er for dårligt til stabil modtagelse. Er der angivet en værdi BER skal denne stå stabilt til nul, for at du kan være sikker på stabil modtagelse.
Tjek dit signal på alle de frekvenser du modtager tv fra, altså også Mux 3-5, hvis du abonnerer på Boxer TV.
Forstærker en god idé?
En forstærker kan være relevant, men den kan også gøre mere skade end gavn. Forstærkeren tilføjer også ekstra støj, og har du i forvejen kraftige signaler, kan du risikere, at de bliver overstyrede. Desuden bruger de strøm, som man jo ligeså godt kan spare, hvis der ikke er behov for det. Aktive antenner forsynes typisk med 5 volt enten via seperat netdel eller via din modtager boks. såfremt denne tilbyder denne mulighed.
Hvis man vil bruge forstærker enten pga. svagt signal eller fordi der skal fordeles til et større netværk, bør man købe en kvalitets forstærker specifikt til ens eget behov og ikke en tilfældig lavpris forstærker.
Hvor sendes der fra og på hvilke frekvenser
Læs artiklen TV frekvenser i DVB-T nettet i Danmark her finder du frekvenserne for sendemasterne i Danmark.
Stadig spørgsmål?
Stil dem og få svar i DIGITALT.TV forum