TV Antenner

TV Stueantenne Test – Televes Mira indendørsantenne

Markedet for indendørs tv-antenner er temmelig broget, og mon ikke der er mange, der har købt sig en billig indendørs antenne, uden at den har vist sig at fungere tilfredsstillende.

Selv om en udendørsantenne oftest er det mest sikre valg, så er det ikke en praktisk mulighed for alle, så i denne artikel kigger DIGITALT.TV nærmere på én af de lidt dyrere og angiveligt bedste indenfor indendørsantenner, Televes Mira, der ligger i 600-700,- prisklassen.

Televes Mira – teknik og design

Televes Mira indendørsantenne

Televes Mira er en såkaldt rundstråleantenne til indendørs brug til digital tv modtagelse på UHF frekvenser (470-862MHz). Antennen kan benyttes til at modtage såvel DR’s kanaler som TV 2 og Boxer betalings-tv kanalerne. Altså alle digitale terrestriske kanaler der udsendes pt. her i 2011. Når der engang måtte komme digital tv udsendt på VHF frekvenser i Danmark, så kan den dog ikke anvendes til disse.

Antenne er helt ganske kompakt design helt i sort, og den leveres med strømforsyning samt et tilslutningskabel fra antenne til fladskærm eller tv-boks.

Televes Mira indendørsantenne design

På selve antennen finder vi en tænd/sluk knap for den aktive forstærkerdel, der er indbygget i antennen. Via drejeknappen på toppen af antennen kan man kontrollere forstærkerstyrken, der går op til 25 dB. Det kan være relevant at regulere på denne for at få det optimale signal afhængigt af dine lokale signalforhold. Man skal som udgangspunkt ikke forstærke mere end nødvendigt, så start gerne med lav indstilling først.

Endelig er det muligt at dreje antenne for signaloptimering. Det sker ved at skubbe på den lille forhøjning i kanten af antennen. Altså en række optimeringsmuligheder for at sikre bedst mulig modtagelse, og muligheder der ofte ikke tilgængelig på andre indendørsantenner. Televes Mira har derudover indbygget filter, der blokerer mulig forstyrrelse fra mobiltelefon, FM radio frekvenser med mere, igen for at opnå den optimale mulige signalkvalitet, hvilket specielt indendørs kan være kritisk.

Televes Mira indendørsantenne tilslutninger

På bagsiden af antennen er der tilslutning for strøm, tilslutning til tv samt en ekstern tv-antenne. Jeg måler antennen til at bruge 1,6 W, når der er tændt for den.

Televes Mira – afprøvning og vurdering

Med min placering i by-centrum med en del højere bygninger omkring, er det et ganske optimalt sted at afprøve denne Televes Mira. Umiddelbart med lidt skepsis, for jeg har afprøvet en 3-4 indendørantenner her, og stort set uden noget rimeligt signal på disse, så selv benytter jeg en Televes DAT 45 udendørsantenne, der ligger på loftet.

Efter at have pakket antenne ud, tilsluttet antennekablet fra antennen til fladskærmen, og tændt for antennen selvfølgelig, viste det sig dog, at Televes faktisk var i stand til at hente signaler ind. Bestemt ikke lige godt alle steder, så man kan skulle eksperimentere med placering, og benytte et noget længere antennekabel end det medfølgende. Det at man kan dreje på antennen kan give ekstra signal ved finjustering, så fint at muligheden er der. Det var dog kun på 1. sal, jeg kunne hive noget ind. I stueetagen var det, helt som jeg også forventede, ikke muligt at hente tv-signaler ind.

Televes Mira er den bedste indendørs antenne jeg har afprøvet, men dog ikke helt god nok til at jeg ville erstatte min Televes DAT 45 på loftet med den, for den den mangler lidt i forhold til at give et helt stabilt signal på alle aktive frekvenser i forhold til mine lokale signalforhold.

Televes Mira er altså ingen garanti for at modtage de digitale tv-signaler indendørs, men er en indendørs antenne eneste mulighed eller har du en indendørs antenne, der ikke gør dig helt tilfreds i forhold til signalstabiltet og kvalitet, så er den absolut være et forsøg værd, for den er som sagt, den bedste jeg har prøvet af den type.

Televes Mira – specifikationer

  • Frekvensområde: 470–860MHz
  • Forstærkning: 0–25dB ±1dB
  • Støjtal: 2,5dB
  • Reflektionsdæmpning: >10dB
  • Forbrug: 70/8 mA, 12/220 V
  • Isolation indgang: >25dB
  • Gennemgangsdæmpning: <2dB

Filtrering:

  • Spær for 890MHz (GSM): >35dB
  • Spær for 433MHz (ISM): >25dB
  • Spær for FM: >45dB

DIGITALT.TV har lånt produktet hos den danske grossist virksomhed Max Nordic, der leverer TELEVES produkter.

Back to top button