Zotac ZBox Pico PI320 mini Windows PC
Der er flere og flere muligheder for dig, der gerne vil have en billig lydløs og lavenergi HTPC løsning. Tidligere har afprøvet Raspberry Pi og Android enheder, men eftersom vi foretrækker DVBViewer Recording Service som tv-tuner løsning, så har vi altid gået tilbage til Windows for dette. Netop små lydløse Windows PC løsninger er for alvor på vej frem med nye processorer fra Intel, og også hjulpet af at Windows 8.1 nu leveres i en gratis udgave til visse enheder.
Zotac ZBox Pico PI320 mini PC, som koster omkring 1500,- danske kroner, er et eksempel på en sådan, og vi har købt et eksemplar til at køre vores netværks tv-tunere og Kodi mediecenter software (den der tidligere hed XBMC). Læs anmeldelsen herunder
Zotac ZBox Pico PI320 udpakning og specifikationer
Zotac ZBox Pico PI320 fylder ikke meget, målene er 19.2 x 66 x 115.5 mm, og det er imponerende, når vi trods alt har at gøre med en Windows computer.
Her Zotac Pico PI320 ved siden af en HTC One M7. Zotac enheden er faktisk kortere og smallere omend noget tykkere
I forhold til designet, så er boksen med sort plastik top og bund i pianolak finish, mens midten er alu sølv. Der er et lysende Zotac logo og en blå ring i toppen, når enheden er tændt. Det er dog muligt i biosindstillingerne at slå disse fra, så den bliver mere anonym.
Udover selve Pico computeren, så medfølger en strømadapter, recovery cdrom’er og manual og quick start guide.
Med enheden følger også et plastikbeslag, der muliggør montering på VESA vægbeslag huller. Du kan således gemme enheden på bagsiden af en skærm.
Specifikationer og tilslutninger:
- Processor: Quad-core 1.33GHz Intel Atom Z3735F
- RAM: 2GB (1333 MHz)
- Lagringskapacitet: 32GB eMMC
- USB porte : 3
- HDMI: 1
- Ethernetport: Ja 10/100Mbit
- Grafik: Intel Integrated Graphics
- Bluetooth 4.0
- WLAN: 802.11n
- Høretelefonudgang: Ja
- Kortlæser: micro SD/SDHC/SDXC
- Operativ system: Windows 8.1 med Bing
Der er godt nok endnu mindre modeller på markedet og på vej som HDMI sticks, men modsat disse, så er Zotac PI320 noget bedre udrustet på tilslutningssiden. Her er vi gået efter en model med kablet netværksmulighed, fordi vi til streaming og HTPC brug foretrækker dette frem for trådløst netværk.
Der er 2 USB porte, netværk og høretelefon udgang på den ene side af kabinettet og micro SD kortlæser på den anden side.
På bagsiden endnu en USB port samt HDMI og strømadapter tilslutning
Fronten har en power knap
2 GB hukommelse lyder ikke af så meget, og det er ikke muligt at opgradere med mere. Til vores brug som HTPC med Kodi og DVBViewer Recording Service, fandt vi dog ikke, at det var noget problem. Vil du bruge den som computer med en masse faneblade i browseren, billedbehandling osv. så er det naturligvis en anden historie.
Strømmæssigt så er Pico PI320 bestemt grøn. Vi målte mellem 3,7 og 7 Watt, alt afhængig af hvor meget den skulle lave. I forhold til strømforbrug kan det faktisk betale sig, at slå logo og blå ring i kabinettet fra i bios indstillingen. Vi har målt med disse slået fra.
Windows 8.1 er naturligvis en fuldt licenseret udgave, og Bing tilnavnet betyder bare at standard søgemaskinen er sat til Bing og ikke f.eks. Google. Men du kan ændre det, så som sådan er det altså ikke en funktionsbegrænset Windows version.
Zotac ZBox Pico PI320 installation
Når du tænder enheden på knappen på fronten, så startes automatisk opsætning af Windows 8.1 med Bing udgaven. Det er måske værd at nævne, at denne ikke tilbydes på dansk, så det mest naturlige valg vil være engelsk.
Efter installationen er der godt 20 GB tilbage af lagringskapaciteten. Vi anvender en ekstern USB harddisk tilsluttet direkte til vores router som central lagringsenhed, så det gør ikke os noget med den begrænsede kapacitet. Du kan naturligvis også tilføje et hukommelseskort i den indbyggede kortlæser.
Installationen tager en del tid, hvis du også med det samme vil igennem de utallige opdatering som Microsoft har udsendt til Windows 8.1.
Eftersom der er tale om en passivkølet enhed, så bemærker man den behagelige stilhed.
Zotac ZBox Pico PI320 bliver forholdsvis lun ved brug, men vi har ikke bemærket problemer i denne forbindelse.
Zotac ZBox Pico PI320 muligheder og begrænsninger
Tanken med Pico PI320 var som sagt at have en HTPC med afspilning og optagelsesfunktion, og i forhold til dette så opfyldte PI320’eren vores behov på de fleste punkter.
Ydelsen var ganske udmærket. I forhold til grafikydelsen, så er det naturligvis ikke en gaming computer, men vi var tilfredse med billedkvaliteten på videoindhold på vores tilsluttet Full HD fladskærm. Vi oplevede ikke at det hakkede eller noget.
Også lydmæssigt var vi tilfredse. Der er support for WASAPI passthrough af lyd, så du kan sende DTS og Dolby Digital lyd videre til din AV-Receiver via HDMI.
Kodi/XBMC softwaren var generelt en glimrende oplevelse, og klart bedre på denne end på Raspberry Pi, som vi tidligere har testet. Det kørte hurtigere og var hurtigere til at reagere ved skift af kanal i Live TV delen, som altså blev leveret af vores selvbyggede netværkstuner boks med produkter fra Digital Devices, som vi tidligere har skrevet om.
Der hvor man mærker noget på ydelsen er såfremt vi kørte live tv med Kodi hoved menu brugerfladen ovenpå, så føltes det lidt som om den kom på overarbejde.
Det er oplagt, at anvende Pico PI320 med bluetooth keybord og mus i et HTPC setup, og det gjorde vi da også.
Derudover anvendte vi den Flirc IR USB enhed, vi tidligere har anmeldt sammen med vores universal fjernbetjening.
Med Zotac ZBox Pico PI320 får du også naturligvis adgang til streamingtjenester som f.eks. Netflix, Viaplay og HBO Nordic. Streaming tjenester er jo normalt altid at finde på Windows computere.
HTPC begrænsninger
Til brug som HTPC er der dog en væsentlig begrænsning, som vi ikke lige var opmærksom på inden vi købte den. Det er, modsat en del modeller efterhånden, nemlig ikke muligt at tænde computeren fra fjernbetjeningen eller WOL funktion. Det er også værd at nævne, at den også kun understøtter Dvale (Hibernation) og ikke Slumre (Sleep) mode.
Zotac ZBox Pico PI320 konklusion
Zotac ZBox Pico PI320 er en kompakt, og ganske prisgunstig løsning, til dig der har brug for en Windows computer i mini format. Strømforbruget er ganske lavt, på trods af du får en ganske alsidig computer og ikke bare en simpel medieafspiller.
Til brug som HTPC var vi tilfredse med ydelsen, men det er irriterende, at man fysisk skal hen til enheden for at tænde den. Det ødelægger også lidt det smarte ved at gemme den af vejen bag ved sin fladskærm f.eks.
Gigabit Lan port og USB 3 port ville også have været et ekstra plus. Zotac har annonceret at der er en ny udgave på vej med netop de to ting samt dual display support.