YouSee

YouSee – FM Radio må vige til fordel for hurtigere bredbånd

yousee fm slukAmbitionen hos YouSee er klar: Danmark skal flyttes til det næste niveau, så danskerne er forberedte på den digitale fremtid, der lurer lige om hjørnet. Det betyder bl.a., at man nu tager hul på udrulningen af det lynhurtige bredbånd, gigabredbånd, der sikrer bredbåndshastigheder på op til 1 Gbit/s. Det betyder samtidig, at der lukkes ned for FM-båndet i kabel-tv-nettet for at frigøre den nødvendige plads til de nye bredbåndshastigheder.

Fremtiden bliver mere og mere digital. Det er uundgåeligt. Og Danmark hører da også til blandt de lande i verden, der er med længst fremme på det digitale beat. Men de senere år har Danmark tabt noget af det momentum, imens andre lande har skruet gevaldigt op for tempoet. Derfor skruer YouSee nu også op for at sikre Danmarks førerposition og sikre, at de danske husholdninger er gearet til de fremtidige, digitale behov.

Et vigtigt skridt på den rejse er netop at sørge for, at danskerne i langt højere grad får adgang til hurtigere bredbåndsforbindelser. Noget, som danskerne allerede efterspørger. De senere år er udviklingen i den gennemsnitlige bredbåndshastighed, som danskerne køber, steget med 22 pct. hvert eneste år.

Den stigende efterspørgsel på hurtigere bredbånd går hånd i hånd med, at danskernes forbrug på nettet er steget endnu hurtigere. Det hænger især sammen med, at tv-vanerne er under forandring. Vi streamer i langt højere grad vores tv-indhold og går i tv-arkivet og bestemmer, hvad vi vil se hvornår. Tal fra Slots- og Kulturstyrelsen viser bl.a., at næsten halvdelen af alle danskere mellem 16 og 89 år har streamet film, serier eller tv-programmer i 2015, og blandt de 16-44-årige er det hele 30 pct., der streamer dagligt. Det er alt sammen noget, der kræver mere plads i kabelnettet, og derfor gør man hos YouSee klar til at lukke for FM radio i februar 2017 for de YouSee-kunder, der modtager tv og bredbånd via kabel-tv-stikket, for at gøre mere plads til udrulningen af gigabredbånd, der sikrer internethastigheder på op til 1 Gbit/s.

”Vi har en klar ambition om at levere de bedste forbindelser. Vi leverer i forvejen Danmarks bedste mobilnet, og ambitionerne på bredbånd er ligeså store. Det er de nødt til at være, hvis vi skal følge med danskernes ændrede vaner og sikre et bæredygtigt, digitalt Danmark. Og derfor vælger vi at lukke for FM radio for at gøre plads til den næste generations bredbånd. Der er en begrænset mængde plads i kabelnettet, og der er ikke plads til både højhastighedsbredbånd og den gamle FM-teknologi, der optager uforholdsmæssig meget plads. Det tager vi nu konsekvensen af,” fortæller Jacob Mortensen, Vicedirektør i YouSee.

Lukningen af FM radio sker i naturlig forlængelse af, at man hos YouSee i februar i år også lukkede ned for det analoge tv-signal, som tiden var løbet fra. Ligesom det gjaldt for det analoge tv-signal, så er det hensynet til kunderne, der gør, at man nu lukker ned for FM:

”Vi gør det her for at gøre det bedre for vores kunder. Vi er klar over, at det for nogen i første omgang kan være irriterende, at man skal indstille sig på at lytte til sine yndlingsradiostationer på en ny måde, men vi kan med FM-lukningen udnytte kapaciteten langt bedre i vores kabelnet, så den kommer flertallet af vores kunder til gode,” forklarer Jacob Mortensen.

YouSee klar med tilbud om stueantenne
YouSee står klar med en løsning for de, som fortsat vil høre FM-radio. Interesserede kunder kan allerede nu gå ind på www.yousee.dk/tv2017 og skrive sig op til at få tilsendt en stueantenne, der kan kobles til deres anlæg – helt uden beregning.

YouSee melder allerede nu ud, så de berørte kunder har mulighed for at overveje alternative løsninger til den måde, de hører radio på i dag. Herunder hører også muligheden for at skifte til en digital løsning med DAB-radio. YouSee anslår, at der i dag er godt 300.000 husstande, som har en radio tilsluttet deres antennestik.

Bor du i en af foreningerne nedenfor, mister du ikke FM-signalet via radiostikket og du skal ikke indstille dine tv-kanaler igen. Så her skal du ikke foretage dig noget. Det gælder disse områder og antenneforeninger:

Brande Antenneforening
Hjørring Antenneselskab
Odder Antenneforening
Skanderborg Antenneforening
TUKNET
     Dyrup Sanderum Antenneforening
Ishøj Fællesantenne
Ringe Antenneforening
TREFOR (EWII)
Videbæk Antenneforening

Fakta:

  • FM-luk gennemføres løbende i uge 3-8 2017 i forbindelse med den årlige kanalomlægning, som YouSee altid gennemfører på det tidspunkt af året. På den måde forstyrres den enkelte kunde mindst muligt. Den enkelte kunde vil blive varslet om et mere konkret tidspunkt.
  • Disse kunder bliver påvirket af FM-luk: Det drejer sig udelukkende om YouSee-kunder, der modtager tv og bredbånd via kabel-tv-stikket (også kaldet coax). Det gælder således også de antenneforeninger, der modtager deres tv og bredbånd via denne teknologi med undtagelse af husstande, der modtager kabel-tv inden for følgende områder og foreninger: Ishøj Fællesantenne, TREFOR, Ringe Antenneforening, Dyrup Sanderum Antenneforening, Brande Antenneforening, Odder Antenneforening, Skanderborg Antenneforening, Videbæk Antenneforening, TUKNET og Hjørring Antenneselskab. YouSee anslår, at der i dag er godt 300.000 husstande, som har en radio tilsluttet deres antennestik.
  • I tvivl, om du får tv og bredbånd via kabel-tv-stikket? Se billede ”plads til gigabredbånd_grafik”
  • FM-luk berører de landsdækkende radiokanaler: DR P1-P5, P6 Beat, P7 Mix, P8 Jazz, Radio24syv, The Voice, Radio 100, Nova, Pop FM, Radio Klassisk, Sverige P2, NDR1, NDR Kultur, Radio Schleswig-Holstein. Derudover bliver en række lokalradiostationer distribueret på FM via YouSee’s kabelnet.
  • Disse kanaler findes fortsat som DVB efter FM-luk: DVB er en forkortelse for Digital Video Broadcasting. For radiokanalerne betyder det, at de også findes på deres egen tv-kanalplads, og man kan altså lytte til radiostationerne via sit tv. Det gælder alle de ovennævnte, landsdækkende kanaler.
  • Alternativer til radiolytning fremover: Mange radiostationer findes som DVB og kan høres over tv’et. Derudover kan kunden vælge at investere i en DAB-radio, og en række radiokanaler findes desuden som apps eller på internettet. De YouSee-kunder, der ønsker at fortsætte med FM radio, kan henvende sig til YouSee og få tilsendt en stueantenne, der kan kobles til deres anlæg – helt uden beregning.
  • Hvad er gigabredbånd?Gigabredbånd er definitionen på TDC Groups og YouSee’s højhastighedsbredbånd, der leveres via den såkaldte coax-teknologi. Ambitionen er, at man i 2017 skal kunne tilbyde 1Gbit/s til halvdelen af alle husstande i Danmark og 100 Mbit/s til 70 pct. af husstandene. Det er hastigheder, som man kun drømte om for få år siden, men som bliver en realitet inden for få år. 1,4 mio. danske husstande (svarende til halvdelen af husstandene) vil blive koblet op til fremtidens bredbånd, gigabredbånd. I intet andet land bliver bredbånd via kabel-tv-nettet rullet ud til så mange husstande på så kort tid, som TDC Group og YouSee gør i samarbejde med Huawei frem mod oktober 2017, hvor udrulningen forventes at være gennemført.
  • Streaming og billedkvalitet: Højere bredbåndshastigheder vil understøtte det stigende forbrug af streaming, ligesom der bliver mere båndbredde til de enkelte tv-kanaler, så tv-signalet vil stå endnu skarpere.
  • Vil du vide mere? YouSee har lavet et site, der løbende opdateres, der samler den vigtigste information om, hvad der kommer til at ske. Læs mere på www.yousee.dk/tv2017

Relaterede artikler

Back to top button