Parabol installation

Kan jeg modtage parabol-tv?

Går du med tanker om at investere i egen parabol, så du kan modtage tv fra satellit, så er det værd at tjekke om du har mulighed for at modtage signalerne. Denne artikel giver dig oplysninger, så du kan afgøre om parabol tv er realistisk for dig.

Der er visse forudsætninger, der skal være opfyldt.

Parabolmontering – frit udsyn

parabolhorisontDu skal have frit udsyn mod syd der hvor parabolen skal sidde. Med andre ord skal parabolens sigtelinie mod satellitten være fri for umiddelbare forhindringer.  Se billede nedenfor som illustration.

Afstand forhindring parabol

De typiske satellitter vi modtager her i Danmark er 1 grad vest og 5 grader øst.

Disse står i DK højt på himlen. Desto mere vestlig eller østlig en satellitposition du vælger desto lavere står de på himlen og der er eventuelle forhindringer endnu mere problematiske.

En nem måde at vurdere det på er via dishpointer.com. Her kan du vælge din adresse og den satellit du ønsker at modtage tv fra.

Så kommer der en sigtelinje mod satellitten med billede fra Google Maps.  Se billedet herunder

dishpointer forhindringKlikker du på show obstacle (line of sight checker), så kommer der en markør frem på kortet, som du trække i og så viser afstand til forhindring/højde maks på forhindring.

Herunder et eksempel.

dishpointer eksempelHvis din parabol sidder to meter oppe så lægger du 2 til højden som vise ved markøren. Altså kan forhindringen være 2 meter tættere på end det der angives, fordi den er monteret i to meters højde.

Ret til parabol

Såfremt du bor i lejlighed eller boligforening skal du sikre dig at du har lov til at opsætte parabol og hvor. Ifølge den almene lejelov så har du lov til at opsætte en parabol, såfremt det/de programmer, lejerne ønsker at se, ikke kan ses/høres inden for det eksisterende TV/radioudbud. I andelsforeninger og lignende skal du sikkert have en tilladelse eller opsætte diskret, såfremt det overhovedet er tilladt. Tjek med din forening. Du kan få meget diskrete paraboler til Viasat og Canal Digital kanaler endda også en der er gemt i en havelampe  eller havemøbler.

En parabol forklædt som havelampe

Parabol bag vindue

Der er også flere, der spørger til parabolantenne bag et vindue. Det kan lade sig gøre at modtage igennem et vindue, såfremt dette er sydvendt. Dog virker det ikke på alle vinduesglastyper, og ofte mister du så meget signal, at der kan være signaludfald i dårligt vejr specielt.

I samme kategori

Back to top button