Kan jeg modtage parabol-tv?

| søndag 20. dec, 2009 10:00 | opdateret 16. nov, 2015 kl. 9:44 | 6 Kommentarer

Går du med tanker om at investere i egen parabol, så du kan modtage tv fra satellit, så er det værd at tjekke om du har mulighed for at modtage signalerne. Denne artikel giver dig oplysninger, så du kan afgøre om parabol tv er realistisk for dig.

Der er visse forudsætninger, der skal være opfyldt.

Parabolmontering – frit udsyn

parabolhorisontDu skal have frit udsyn mod syd der hvor parabolen skal sidde. Med andre ord skal parabolens sigtelinie mod satellitten være fri for umiddelbare forhindringer.  Se billede nedenfor som illustration.

Afstand forhindring parabol

De typiske satellitter vi modtager her i Danmark er 1 grad vest og 5 grader øst.

Disse står i DK højt på himlen. Desto mere vestlig eller østlig en satellitposition du vælger desto lavere står de på himlen og der er eventuelle forhindringer endnu mere problematiske.

En nem måde at vurdere det på er via dishpointer.com. Her kan du vælge din adresse og den satellit du ønsker at modtage tv fra.

Så kommer der en sigtelinje mod satellitten med billede fra Google Maps.  Se billedet herunder

dishpointer forhindringKlikker du på show obstacle (line of sight checker), så kommer der en markør frem på kortet, som du trække i og så viser afstand til forhindring/højde maks på forhindring.

Herunder et eksempel.

dishpointer eksempelHvis din parabol sidder to meter oppe så lægger du 2 til højden som vise ved markøren. Altså kan forhindringen være 2 meter tættere på end det der angives, fordi den er monteret i to meters højde.

Ret til parabol

Såfremt du bor i lejlighed eller boligforening skal du sikre dig at du har lov til at opsætte parabol og hvor. Ifølge den almene lejelov så har du lov til at opsætte en parabol, såfremt det/de programmer, lejerne ønsker at se, ikke kan ses/høres inden for det eksisterende TV/radioudbud. I andelsforeninger og lignende skal du sikkert have en tilladelse eller opsætte diskret, såfremt det overhovedet er tilladt. Tjek med din forening. Du kan få meget diskrete paraboler til Viasat og Canal Digital kanaler endda også en der er gemt i en havelampe  eller havemøbler.

En parabol forklædt som havelampe

Parabol bag vindue

Der er også flere, der spørger til parabolantenne bag et vindue. Det kan lade sig gøre at modtage igennem et vindue, såfremt dette er sydvendt. Dog virker det ikke på alle vinduesglastyper, og ofte mister du så meget signal, at der kan være signaludfald i dårligt vejr specielt.

Del på:

Tags:

Gemt under:: Parabol installation

Kommentarer (6)

 1. aggerthy siger:

  hej jeg forstår ikke helt målestokken , til forhindringer.
  hvis jeg har parabol ca 3,5 meter fra jord. der er ca 14 til 15 meter høj hus 20 meter væk.

  • Bo Kjærgaard siger:

   Tegningen er mest ment som overordnet illustration. Det afhænger konkret også af hvilken satellit du ønsker at modtage.

   Jeg vil anbefale http://www.dishpointer.com/

   Vælg din adresse.

   Vælg satellit.

   Og klikker du på show obstacle (line of sight checker). Så kommer der en markør frem på kortet som du trække i og så viser afstand/højde maks på forhindring. Hvis din parabol sidder tre meter oppe så lægger du 3 til højden som vise ved markøren

   • aggerthy siger:

    tak. har prøvet kan ikke helt se had der menes , der er grøn linje. hvis jeg trykker på forhindringer ,viser den en rød bobble.skriver noget. kan jeg sende et billede så du kan se hvad det betyder.????.der står 4.3w og d-er lig med 50.0 m og h- er lig med 22.1 m.

    hilsen charly

 2. aggerthy siger:

  glemte. lige nu ser jeg 4.8E og 0.8W og 13.0E og 19.2E og 28.2E. flytter fra 3 sal tik stuen.
  hilsen charly

 3. Bo Kjærgaard siger:

  Den røde boble trækker du i dit tilfælde 20 meter ud af den grønne linje, fordi du skriver det er afstanden til forhindringen. Så står der en værdi for højde. Det er så maks højden forhindringen må have, men du kan så lægge de 3,5 meter oveni fordi din parabol sidder i den højde.

  Jeg har lavet et eksempel.

  dishpointer eksempel

  Var parabolen her i 3,5m højde så måtte højden på tagryggen på forhindringen være 17,5 m Håber det giver mening?

 4. aggerthy siger:

  hej igen og tak. har prøvet igen. det bliver lidt knebent 0.8 og 4,8. bliver tæt på . ved 20 meter må hus være ca 14 meter.
  tak igen hilsen charly

Skriv et svar