Canal DigitalViasatParabol installationParabol guidesCanal DigitalViasat

Er parabolen blæst ud af kurs? Måske kan du selv løse det

parabol finjustering stormHvis din parabol blev blæst ud af kurs i går, så er her nogle tips til hvordan du måske selv kan fikse problemet, inden du kontakter en montør. Sidstnævnte er selvfølgelig er den bedste løsning men koster også penge, og har du alligevel ikke noget signal nu, så kan du ligeså godt forsøge dig, hvis din parabol ellers er til at komme i nærheden af uden det store besvær. 

Vi prøver her at guide dig helt lavpraktisk, uden du skal ud og investere i signalmålere eller noget. Måske kan du rykke parabolen fra Canal Digital eller Viasat tilbage på rette kurs, så du igen kan se tv. Guiden er mest anvendelig hvis parabolen bare er en smule ude af kurs.

Find signalmåleren på din parabol-tv boks

På både Canal Digital og Viasat bokse er der en signalmåler menu, hvor du kan se signaltilstanden fra din parabol. 

canal digital signalmåler

På Canal Digitals HD Entertain bokse finder du indikatoren under tekniske oplysninger > Signalmåler. Der angives med rødt, hvis der er manglende eller dårligt signal som det er tilfældet på tuner 2 på billedet ovenfor.

viasat signalmåler

På Viasat bokse går du ind under Opsætning menuen > Signaltest. Der angives med rødt hvis der er manglende eller dårligt signal som f.eks. på Tuner 1 i ovenstående billede.

Parabol justering

Der er 2 muligheder i forhold til hvordan din parabol har flyttet sig. 

Den kan have drejet sig lidt til den ene eller anden side.

Prøv at skubbe parabolen en lille smule den ene vej, mens du om muligt holder øje med signalindikatoren på tv-skærmen eller få et andet familiemedlem til at holde dig orienteret, i forhold til om der sker noget på signalindikatorene på skærmen. Gav det ikke noget, så prøv den anden vej istedet. Husk der skal ikke ret meget forskydelse til for signal kontra intet signal. 

En anden mulighed er at din parabol har ændret vinkel op mod satellitten. 

Prøv at skubbe din parabol lidt op eller ned, mens du holder øje med signalindikatoren på tv-skærmen eller få et andet familiemedlem til at holde dig orienteret. Igen der skal ikke ret meget forskydelse til for signal kontra intet signal. 

Ekstra finjusteringstip

Det er nok usandsynligt at dit LNB hoved på parabolarmen har flyttet sig i stormen, men det er det tredje sted, du kan optimere dit signal, når du da ellers først har fået signal igen.

Forsøg at dreje LNB hovedet i holderen en smule, mens du holder øje med signalindikatoren på tv-skærmen, eller få et andet familiemedlem til at holde dig orienteret imens. Vælg den drejning af LNB hovedet, der giver det bedste signal. 

Har du fået signalet tilbage så tillykke med det, husk at det altid en god idé at sikre at møtrikker og skruer på parabolen er skruet fast. Lykkedes det ikke af fange signalet ind igen, så er der ikke andet for at kontakte en montør eller en kyndig bekendt, hvis du er heldig at kende en sådan. 

Billeder gengivet med tilladelse af Juan Jesús Gómez Hinestrosa.

I samme kategori

Back to top button