HTPC

Lav en TV Server – Hvad, hvorfor og valg af hardware

Computeren er oplagt til at skabe din egen tv optagelsescentral, hvor du enkelt via din webbrowser kan sætte ting til at optage fra programoversigten, sætte dine favoritprogrammer til at optage helt automatisk, og generelt få en løsning, der funktionsmæssigt overgår det tv udbyderne pt. selv kan tilbyde på deres bokse.
DIGITALT.TV bringer her første del i en artikelserie om at lave din egen tv server. Læs i denne del mere om hvad jeg mener med begrebet tv server, og hvad du skal bruge for at lave en.
Eller hop direkte til næste del om softwaren DVBViewer

Brug computeren som tv server

Hvad er og hvad kan en central tv server?

 • En computer med installerede tv tuner(e) (typen er afhængig af hvad du modtager kabel, antenne eller satellit-tv).
 • På computeren er der installeret noget software, der kan modtage og distribuere tv fra computerens tilsluttede tv tunere
 • Computeren fungerer som central optagelses og distributionscenter. Det vil sige, den tager sig af at optage og gemme indhold enten på en indbygget harddisk eller tilsluttet netværksharddisk.
 • Kan levere tv via på din netværkstilsluttede fladskærm, netværks medieafspiller, iPad/iPhone eller andet netværkstilsluttet udstyr f.eks. tv-bokse, der tillader afspilning af video fra hjemmenetværket. Alt kører over netværket og er derfor enkelt at distribuere i dit hjem.

Hvorfor en central tv server?

 • Et centralt sted hvor du kan gemme og hente tv programmer, ideelt så du kan se optagede programmer i flere rum og samle hele familien om én løsning
 • Bekvemmelighed – Programmér optagelser fra en webbrowser derhjemme eller væk hjemmefra via Internettet
 • Opret automatiske optagelser af  favoritprogrammer
 • Ingen begrænsning i forhold til aktivering og kopiering, som det er tilfældet med officielle bokse med indbygget harddisk fra f.eks. YouSee.
 • Mulighed for at streame tv derhjemmefra, også når du er på farten men har adgang til Internettet.

TV server kabinet

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

TV Server hardware – Kabinet og placering?

For at komme i gang skal du naturligvis have en computer i forvejen, der kan bruges til formålet eller købe en. Uanset hvad, så er der flere elementer, du skal tage stilling til i denne forbindelse.

 • Skal det være en TV Server, der skal fungere som HTPC, altså som en enhed du vil have stående i din stue tilkoblet til dit TV? I dette tilfælde kan du måske ønske at anvende et designet og pænt kabinet til dette formål og vælge et støjsvagt kabinet og hardware, så du ikke døjer med det i din stue.
 • Den anden mulighed er at placere den et sted, hvor støj og udseende ikke har den store betydning. Så kan du bare anvende et standard kabinet og spare penge på at købe støjsvagt hardware.

Jeg har selv valgt en mellemting en stationær computer, som jeg også bruger som arbejdscomputer udover som tv server computer, den er udrustet med støjdæmpende hardware og blæsere.

TV Server CPU GPU

TV Server hardware – Computer ydeevne?

Selve det at modtage og optage digital tv er ikke så krævende.  Det mest krævende er umiddelbart det at vise eller omforme signalet til andet format f.eks. i forhold til at sende dine tv signaler over Nettet.

Skal du bruge din TV Server til at se tv på via tilkoblet HDMI kabel til en fladskærm, så er det relevant enten med et grafikkort i serveren, der understøtter hardware accelereret MPEG4 / H.264 video, hvilket de fleste moderne grafikkort gør. Alternativt så kan grafik og video være en del af et bundkorts indbygget grafikkort. Også her er det vigtigt med  hardware acceleration.

Processormæssigt er det vigtigt med en rimelig stærk CPU, såfremt du forventer at gøre brug af mulighed for at streame tv via Nettet, og ikke har en fibernet forbindelse med rigtig stærk upload. Ellers skal video og lyd nemlig transcodes til en lavere kvalitet, og det kræver noget af din computer. Kan du undvære denne mulighed, så behøver du ikke en specielt kraftfuld computer.

TV Server hardware – Netværk?

Netværksmæssigt er det optimale et kablet netværk. Specielt hvis det skal være muligt at se tv på flere enheder samtidig, så kan et trådløst netværk komme til kort. Men en blanding er naturligvis også mulig i forhold til, hvad der er praktisk hos dig.

TV Server tunervalg

TV Server hardware – TV Tunere?

Nu er vi så kommet for det helt vitale for at kunne modtage tv-signaler fra enten tv-antenne, kabel-tv eller parabol, nemlig en tv-tuner. Denne kan være et intern kort du monterer i tv server computeren, en netværks tuner enhed eller en USB eller Firewire tuner-enhed som kobles til din computers passende stik. Du bør også sikre dig, at hardwaren er understøttet af den software, du vil anvende til din TV server.

De fleste almindelige tunere er enkelt tunere, altså nogle der kun kan modtage 1 kanal af gangen. HDHomeRun er en af undertegelserne med 2 tunere indbygget til enten kabel- eller antenne-tv. Generelt kan man sige, at det mest optimale er setup for en TV-Server er Kabel-TV, fordi meget her sendes ukodet digitalt. Skal du udnytte parabol-tv fra Canal Digital eller tv fra Boxer med flere samtidige optagelser via flere tunere eller flere der ser kanaler samtidigt, så kræver det flere kort og cam moduler, hvilket fordyrer løsningen en del.

Pt. kører jeg selv med

 • 1 stk. Digital Devices DVB-S2 med Conax cam til satellit-tv (kort indbygget i computeren)
 • 2 stk. Digital Devices DVB-C2 med i alt 4 indbyggede tunere anvendes med Stofa kabel-tv

Med ovenstående kan jeg optage op til 5 ting på samme tid. 4 ting fra kabel-tv og 1 ting fra satellit-tv. Det er nok mere end de fleste har behov for, og jeg har da vist heller aldrig benyttet alle tunere på samme tid…

Læs alle vores anmeldelser af HTPC tv tuner hardware

TV Server hardware – Kabel-TV forstærker?

Hvis du har koblet mange tunere på din kabel-tv forbindelse, så kan det klart anbefales at investere i en kvalitetsforstærker. Du kan læse mere om emnet i artiklen “Sådan sikrer du dig optimale kabel-tv signaler”

TV Server software?

Gå til næste del i artikelserien om software til din tv server, nemlig programmet DVBViewer.

I samme kategori

Back to top button