Net-TVHTPC

Det optimale grafikkort til din HTPC

grafikkort_4K_htpcDet er blevet populært, at lave en HTPC omkring en Intel CPU med indbygget grafik. Men hvad nu, hvis du gerne vil lave en lidt mere fremtidssikret løsning med hardware dekodning af det nye format HEVC, 4K og HDMI 2.0?  Vi har kigget på, hvad du skal vælge.

Indtil videre så er det Nvidia, der er længst fremme med nye produkter, der er på forkant med den teknologiske udvikling  når det kommer til 4K video og den nye HDMI 2.0 standard.

hdmi 2.0HDMI 2.0 og HDCP 2.2

Både deres GeForce GTX 980, GTX 970, samt det nyeste skud på stammen GTX 960 har alle HDMI 2.0 support. Det betyder noget i forhold til at gengive Ultra HD indhold på dit Ultra HD TV. Den gamle HDMI 1.4 standard kunne godt håndtere 3840 x 2160 opløsningen, men kun med 30 billeder i sekundet. Den nye HDMI 2.0 standard kan overføre 60. Hverken Intel eller AMD laver endnu HDMI 2.0 løsninger, så det er altså Nvidia, du skal kigge på. Der er desuden også HDCP 2.2 kopibeskyttelse support på kortet.

HEVC

Selv om GTX 980, GTX 970 og GTX 960 alle har HDMI 2.0 support, så skiller den nye 960’er model sig positivt ud i forhold til den nye komprimeringsstandard, der hedder HEVC (H.265).

GTX 960 er nemlig det første grafikkort, der både har HDMI 2.0 og hardware H.265 dekodning support. Det betyder, at du ikke er afhængig af en kraftfuld CPU i din HTPC for at afspille H.265 videomateriale.

Intels Haswell CPU har godt nok HEVC support, men det er ikke hardware baseret, så det kræver en stærk CPU, og den hurtigt kan komme til kort med UHD indhold.

Blæserstøj

Umiddelbart synes ulempen ved et GTX 960 grafikkort til din HTPC, at alle modeller på markedet, er med blæsere til at køle kortet. Den gode nyhed er dog, at de på en del kort kun kører, når der er behov for det. Og belastningen, i forhold at afspille H.265 filer, er så minimal, at de slet ikke kører, og dermed ikke er til gene. Af de kort vi har læst om, så skilte model fra Gainward dog ud ved altid at have aktive blæsere, så lige dette måske ikke det mest optimale til HTPC brug.

Codecs med h.265 hardware support 

Udover at have grafikkortet, der har hardware support for H.265, så skal du på din HTPC også installere et codec, der kan gøre brug af denne. LAV filters codecs er gratis og har denne mulighed. Du installerer LAV filters som kan hentes på https://github.com/Nevcairiel/LAVFilters/releases

hevc lav filters

Derefter gå du ind i LAV konfigurationsindstillinger og aktiverer DXVA2, HEVC og UHD. Så har du det optimale HTPC setup lige nu.

Efter hvad vi har kunne læse os frem til, så har GTX 960 dog ikke hardware support for Google’s VP9 codec, så der er fortsat lidt forbedringer i vente formentlig på næste generation af Nvidia grafikkort.

Ingen hastværk

For mange er der nok endnu ingen grund til at investere i et hardware baseret H.265 grafikkort. Netflix 4K er endnu forbeholdt Smart TV, og der er ingen tegn på at det er lige om hjørnet på computeren. Der er vurderinger ude på, at årsagen er manglende sikkerhed i forhold til kopiering af indhold der gør, at det ikke er tilgængeligt på PC.

4K Blu-ray vurderes være ude sidst 2015 eller starten af 2016, og her kan HTPC ejere forhåbentlig få adgang til højopløseligt indhold.

I samme kategori

Back to top button