Branche-Nyt

Tjek på børnenes tv-forbrug

Ungerne plantes ikke bare bevidstløst foran tv’et. Danske forældre planlægger deres børns tv-forbrug, så børnene ikke blænder op for programmer om f.eks. sex, action eller krig. Dog er mødrene mere opmærksomme på at føre kontrol med børnenes tv-kiggeri end fædrene. Det viser en undersøgelse om tv-vaner, som TSN Gallup har foretaget for Canal Digital Danmark.

Paradise Hotel, blodige krimiserier og hårdkogt action. I de fleste danske hjem bugner tv-kanalpakken med indhold, der ikke egner sig for børn. Canal Digital har spurgt danske forældre om deres forhold til børn og tv – og det tyder på, at såvel fædre som mødre er enige om at føre en vis kontrol med deres børns tv-forbrug.

62 pct. af kvinderne og 51 pct. af mændene svarer nemlig, at de i høj grad planlægger, hvad et barn under seks år må se i tv – og ligeledes planlægger 51 pct. af mødrene og 32 pct. af fædrene til de syv til ti-årige i høj grad hvilket tv-indhold, der må blændes op for.

For de store børn mellem 11 og 13 år daler særligt fædrenes indblanding i børnenes tv-forbrug. 24 pct. af fædrene fortæller, at de kun i meget lav grad planlægger deres børns tv-sening mod kun fem pct. af mødrene. Til gengæld er flere fædre opmærksomme på, at der findes tekniske hjælpemidler til at beskytte mod uønsket tv-indhold.

”Vores undersøgelse viser, at danske forældre kærer sig om, hvad deres børn ser i fjernsynet, særligt så længe de er små. Hvor især mødrene planlægger børnenes tv-forbrug, så er fædrene til gengæld mere opmærksomme på ’forældrekontrol’, altså de tekniske muligheder, der findes for at afskærme børn fra at se kanaler og sendeflader, der ikke egner sig for børn,” fortæller Catja Middelboe Andersen, der er kommunikationsdirektør i Canal Digital.

De færreste bruger forældrekontrol

Canal Digitals undersøgelse viser også, at 53 pct. af fædrene og 38 pct. af mødrene kender til ’forældrekontrol’, men at det er langt de færreste, der benytter sig af den. Til børn under seks år er det kun 3 pct. af mændene, der anvender forældrekontrol, og 2 pct. af kvinderne, mens hhv. 6 pct. af mændene og 8 pct. af kvinderne aktiverer forældrekontrollen på tv’et til de lidt større børn mellem syv og ti år.

”Forældrekontrol er stort i bl.a. USA og England, men har endnu ikke for alvor vundet indpas herhjemme. Mange forældre ved simpelthen ikke, at de har den mulighed, men jeg tror, vi fremover vil se en stigende tendens til, at forældre vælger at helgardere sig ved helt at blokere børns adgang til uegnede kanaler. Det er en både nemmere og sikrere vej til at undgå, at ens børn ser uønsket tv-indhold,” siger Catja Middelboe Andersen.

Danske forældre er desuden meget enige om, hvilken alder børnene bør have, før de kan få tv på eget værelse: 47 pct. af fædrene og 51 pct. af mødrene mener, at børnene skal være mellem ti og 14 år, før de kan ønske sig et tv til værelset.

Kilde: Canal Digital

Euro 2020 ViaplayReklamelink

I samme kategori

Back to top button